Dostupni linkovi

Nove istrage za zločine kod Zvornika


Uhapšeno je pet osoba za najsurovije zločine nad Romima
Uhapšeno je pet osoba za najsurovije zločine nad Romima
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podnelo je istražnom sudiji Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu zahtev za sprovođenje istrage protiv šest osoba, osumnjičenih da su u selima Skočić, Malešić, Petkovci i Drinjača, u opštini Zvornik, 1992. godine, počinili ratni zločin protiv civila romske nacionalnosti.

Pet osoba je uhapšeno noćas u Srbiji, a šesti se već nalazi na odsluženju kazne za ratni zločin nad Muslimanima u Sjeverinu.

Optuženi se terete da su 11. jula 1992. godine ubili najmanje 23 civila romske nacionalnosti, silovali i zlostavljali žene. U saopštenju se navodi da su optuženi žrtve “prvo zatvorili u jednu kuću u kojoj su ih tukli kundacima pušaka, fizički ih i psihički mučili i prema svima nečovečno postupali.Tužba se odnosi i na silovanja i zlostavljanja žena.

Treba reći da su prvi put uhapšeni počinioci zločina nad Romima i prvi put beogradsko Tužilaštvo podiže tužbu za zločin silovanja u ratovima 90-ih.

Bruno Vekarić, portparol Tužilastva za ratne zločine, iznosi za RSE detalje o hapšenju pet osoba u Srbiji za silovanja u istočnoj Bosni, inače poprištu najstrašnijih zločina tokom rata u BIH:
Bruno Vekarić: Teški zločini

“Želim da kažem da je ovaj zločin učinjen pod posebno teškim okolnostima, da je prvi put tretirano delo silovanja, jer imamo jasne dokaze za to. Navešću vam samo jedan deo iz našeg zahteva: u selima Malešić, Petkovci i Drinjača izdvojene su tri žene koje se zadržavaju u kući. Najmanje 22 civila se odvode do jame u Hamzići, tokom noći se pojedinačno ubijaju iz vatrenog oružja i noževima. Osumnjičeni se vraćaju u selo Malešić , gde žene svakodnevno siluju.”

POČINIOCI ZLOČINA PRIPADNICI SRS I ČETNIČKOG POKRETA

Iako su u tom kraju u to vreme ordinirali čuveni zločinci Arkan i Legija, nema potvrde da su to počinili oni koji su bili pod njihovom komandom, kaže Bruno Vekarić.

Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo, koji je i podneo pre nešto više od godinu dana krivične prijave za ovaj zločin, kaže za RSE:

“Prema našim informacijama to su bili pripadnici Srpske radikalne stranke , Srpskog četničkog pokreta od kojih su neki imali visoke pozicije, u to vreme veoma popularne i važne kao što su četnički vojvoda. Oni su vrlo organizovano iz Srbije došli i u istočnoj Bosni učestvovali u raznim operacijama koje su se odnosile na ubijanje civila i da su pri tom u selu Skočići napravili strašne zločine nad romskim civilima koji nisu uspeli da izbegnu odatle.“

Nataša Kandić dalje objašnjava da je ovo veoma važan predmet jer se, između ostalog, radi i o prvom procesuiranju zločina nad Romima, ne samo o ubijanju.

“Ono što smo mi utvrdili i naveli u krivičnoj prijavi, jeste da se tu nije radilo samo o ubijanju, nego i o silovanju, korišćenju tih romskih devojaka za kućne poslove, čišćenje i ostalo. Dakle, potpuno porobljavanje, a zatim uzimanje tih devojaka kao da su ropkinje“, kaže Kandić i dodaje:

„Javnost će imati pirlike da čuje najužasnije stvari koje se mogu dogoditi nekima koji su potpuno nezaštićeni, koje ne štiti nijedna država, nijedna vojska. Te devojke su, nakon silovanja i zlostavljanja u istočnoj Bosni, prebacivane u Srbiju i tu dalje zlostavljane”, kaže i priseća se jednog retkog slučaja kada je jedna devojka spasena.

Nataša Kandić: Veoma važan predmet

„ Roditelji jedne maloletne devojke koja je takođe bila dovedena u Srbiju i tu živela kao ropkinja, uz pomoć Međunarodnog crvenog krsta uspeli su da je pronađu i da je te 92. godine odvedu iz zemlje. Ona danas živi život obeležen stravičnim iskustvom koje je doživela kao devojčica.“


USKORO NOVE ISTRAGE I HAPŠENJA

Nije to, precizira naša sagovornica, slučaj samo sa Romkinjama iz istočne Bosne, to je rađeno i sa nekim mladim Muslimankama. O tome javnost malo zna, to je i dalje duboko skriveno, kaže Nataša Kandić i iznosi jedan takav primer:

„Imamo podatak da je jedan pripadnik Crvenih beretki ,zvani Crni, iz Bosanskog Šamca doveo u svoju kuću u Beogradu jednu veoma mladu Muslimanku iz poznate porodice i da je tu držao skrivenu.Na kraju je uspela da pomogne uz pomoć sestre tog pripadika Crvenih beretki.“

Nataša Kandić posebno skreće pažnju na žrtve Rome. Koliko je teško prikupiti podatke o njima, pokazuje na primeru zločina kod Zvornika.

“Naši podaci govore da je bilo više od 20 žrtava. Tu je teško utvrditi baš tačan broj. Mnogi Romi su se odselili, rasturili. Njihova sećanja nisu zabeležena, mi smo jako teško došli do podataka. Kada su Romi u pitanju, podatke je veoma, veoma teško prikupiti zato što se Romi sele, ne vraćaju se na mesta gde su bili i gubi se međusobna komunikacija“, kaže Kandić.

Srpsko Tužilastvo za ratne zločine najavljuje hapšenja i za dva zločina u Hrvatskoj koja će biti procesuirana u Beogradu, jer su počinioci u Srbiji. To je rezultat saradnje dva Tužilaštva - Srbije i Hrvatske.
XS
SM
MD
LG