Dostupni linkovi

Zvonku Veselinoviću određen pritvor


Zvonko Veselinović
Zvonko Veselinović
Braća Veselinović, Zvonko i Žarko, od utorka uveče su u pritvoru. Zadržavanje od 48 sati Zvonku Veselinoviću je određeno pod sumnjom za nedozvoljenu proizvodnju i stavljanja u promet oružja i eksplozivnih materija. Žarko Veselinović osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja.

Kontroverzni biznismen sa severa Kosova, koga je Kfor označio kao glavnog organizatora napada na pripadnike međunarodnih snaga na Jarinju i u Jagnjenici, uhapšen je u okolini Kopanika. Njegovo hapšenje EULEX je odbio da komentariše.

Po navodima beogradskih medija, uhapšen je i njegov brat Žarko, kao i još dva lica, i to kada je policija zaustavila automobil u kom su se nalazili.

Oni su prosleđeni istražnom sudiji u Kraljevo, a o hapšenju je obavešten i specijalni tužilac za organizovani kriminal.

RTS prenosi kako je u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju navedeno da srpska policija nema nadležnost za istragu o događajima koji su se zbili na Kosovu. Nema pojašnjenja o tome vezano za koja dela se Veselinovići saslušavaju ali se precizira da su osumnjičeni za bavljenje kriminalnim aktivnostima.

Iz Kfora je saopšteno da su zadovoljni vešću o hapšenju braće Veselinović. Dodatne komentare nisu želeli da daju osim što je portparol Kfora Uve Novicki pojasnio je "da se ne radi o slučaju u nadležnosti Kfora".

Erhard Drews
Erhard Drews
Braću Veselinoviće komandant Kfor-a Erhard Drevs označio je kao glavne vinovinike nereda na Jarinju i u Jagnjenici, navodeći da o tome postoje i video snimci.

Zbog navoda o umešanosti u ilegalnu ekonomiju (pre sega šverc nafte), organizovanje nasilja i nereda, te povezanosti sa ekstremnim političkim krugovima na severu Kosova, Zvonko Veselinović u medijima je označavan i kao drugi Arkan.

Zbog nereda na Jarinju i u Jagnjenici EULEX je protiv njega pokrenuo istragu. Takođe, prošle sedmice je otkriveno da su Veselinovići do nedavno bili na platnom spisku kosovske Pošte. Naime, bili su angažovani na održavanju antena Pošte Kosova, postavljenih na severnom Kosovu.

Zvonko Veselinović se nedavno i lično obratio javnosti u jednom TV intervjuu, ali sa zamagljenim licem i izmenjenim glasom. Tvrdio je da optužbe protiv njega nisu tačne i da se stavlja na raspolaganje svima koji žele da ga ispitaju.

Istraga EULEX-a

RSE novinarka iz Prištine Amra Zejneli poslala je prije sedam dana informaciju o tome da Eulex prikuplja informacije o licima odgovornim za napad na Kfor. Evo tog izveštaja:

Dve nedelje od incidenta na Jarinju i u Jagnjenici kada su nakon rasprave između lokalnih Srba i snaga KFOR-a u naporima da se barikade otklone, ranjena dva vojnika i desetine drugih povređene, EULEX nije hteo da saopšti nikakve informacije o istrazi ovog slučaja.

Na pitanje da li postoje dodatni dokazi o incidentu na severu, portparol KFOR-a Frank Martin je odgovorio:

„Ne želimo to da komentarišemo. Za ostale informacije treba da se kontaktira EULEX, zato što se EULEX bavi time“, kazao je Martin.

Međutim, ni EULEX nije želeo da komentariše ništa što je vezano za istragu o ranjavanju KFOR-ovih vojnika. Portparol EULEX-a, Blerim Krasniqi je izjavio da se nastavlja prikupljanje dokaza.

Sukobi KFOR-a i kosovskih Srba, 28. novembar 2011.

„Ono što možemo reći jeste da misija ne komentariše istrage, a posebno kada je u pitanju prikupljanje dokaza. Razlog tome je zato što želimo da zaštitimo istragu. Ali, naglašavamo da KFOR i EULEX nastavljaju sa svojom uskom saradnjom“, kazao je Krasniqi.

U prikupljanje dokaza oko incidenata na severu, uključena je i Policija Kosova.

Besim Hoti, portparol policije u Mitrovici, navodi da je policija u uskoj saradnji sa policijom i istražiocima EULEX-a u istrazi kriminalnih incidenata na severu Kosova.

“Policija Kosova svakako radi na prikupljanju svih dokaza ili informacija koje bi služile za krivično gonjenje osumnjičenih lica. Policija Kosova je u sklopu istrage prikupila niz dokaza, od okupljanja svedoka, do ostalih fizičkih ili materijalnih dokaza koji služe ovom procesu”, kazao je Hoti.

Komadant KFOR-a Drevs u ponedeljak je izjavio da su najmanje dve granate bile bačene među vojnike KFOR-a i da su neki od njih zadobili opekotine, a da se dvoje, uključujući komandanta jedinice, nalaze i dalje na lečenju.

Drevs je dodao i da su sve operacije KFOR-a, uključujući Jarinje i Jagnjenicu izvršene bez žrtava, da su uvek vođene na prepad, a da je da su ljudi povređeni tek nakon što su vojnici KFOR-a napadnuti.
XS
SM
MD
LG