Dostupni linkovi

Zvezdan Terzić posle tri godine u pritvoru


Zvezdan Terzić
Zvezdan Terzić
Zvezdan Terzić, bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije, pojavio se pred srpskom policijom posle skoro tri godine bekstva i odmah zatražio se brani sa slobode. Terzić je optužen za mafijaške poslove u srpskom fudbalu, i poznavaoci prilika veruju da bi baš on mogao da bude osoba koja će vlastima pomoći da se obračunaju sa kriminalnim delatnostima koje se u Srbiji vezuju za “najvažniju sporednu stvar na svetu”.

Četrdesetčetvorogodišnji Zvezdan Terzić posle dve godine i devet meseci skrivanja na nepoznatim lokacijama pojavio se rano ujutro u četvrtak 11. novembra ispred glavne zgrade beogradske policije i zatražio da razgovara sa inspektorima Odeljenja za potrage.

Kako je sa još trojicom bivših kolega optužen za protivzakonito sticanje više od četiri miliona evra u prodaji fudbalera OFK Beograda u inostranstvo, zbog čega je za njim bila raspisana poternica interpola, odmah je sproveden u pritvor.

Samo tridesetak sati kasnije pojavio se na saslušanju u beogradskoj Palati pravde gde je preko advokata Anta Boškovića zatražio da se brani sa slobode

“Obzirom da se Zvezdan Terzić sada dobrovoljno javio sudu mislimo da je normalno da bude pušten iz pritvora. Ukoliko sud odmah ne bude doneo takvu odluku, mi ćemo ponuditi jemstvo i očekujemo da će mu onda biti omogućeno da izadje iz zatvora"
, rekao je Bošković.

Terzić je tokom bekstva sudu za ukidanje pritvora nudio čak 200.000 evra, a po kratkom polučasovnom saslušanju do odluke sudskog veća vraćen je u pritvor beogradskog Centralnog zatvora.

Početak suđenja bivšem predsedniku nacionalne fudbalske organizacije zakazan je za 17. januar 2011.

Slobodan Georgijev, novinar nedeljnika Vreme koji istražuje kriminal u Srbiji vezan za najvažniju sporednu stvar na svetu, kaže za naš program da je pojavljivanje Zvezdana Terzića značajno za raskrinkavanje mafije u srpskom fudbalu proteklih godina, ukoliko dojučerašnji begunac odluči da progovori.

“Ako u državi postoji želja da se cela stvar raspetlja on bi mogao da bude neka vrsta svedoka saradnika, jer mislim da ovo za šta ga optužuju izgleda banalno u odnosu na sve malverzacije. Četiri miliona evra nije problem srpskog fudbala, jer su problemi mnogo veći. Cela kriminalizacija tog sporta je zapravo problem, a ona je proistekla iz tih čudnih veza izmedju ljudi iz uprava klubova, menadžera, ovdašnjih kriminalnih organizacija, Fudbalskog saveza Srbije i drugih elemenata"
, smatra Georgijev.

Predaja posle sporazuma Crne Gore i Srbije


Za ovdašnju javnost i poznavaoce prilika, veoma bitan momenat u celoj ovoj fudbalsko-kriminalnoj priči, je da se Terzić u Srbiji pojavio samo petnaest dana nakon što su Crna Gora i Srbija potpisale sporazum o izručenju državljana osumnjičenih za teška krivična dela.

Zlatko Nikolić, iz Instituta za kriminološka istraživanja u Beogradu, podseća na spekulacije medija, koje nikada nisu zvanično potvrđene, da se Terzić krio u Crnoj Gori, i veruje da ga je upravo situacija posle potpisivanja sporazuma naterala da se preda.

"Čak bih rekao da je taj sporazum isključivi razlog za njegovu predaju. Jer čovek kao što je on nije navikao da mu je manevarski prostor za skrivanje i život uopšte toliko sužen. Sada bi i tamošnja policija morala da ga progoni, i verovatno je procenio da mu je najpametnije da se preda"
, navodi Nikolić.
Nije zamenarljivo kako je Terzić, čovek na međunarodnoj poternici, bez problema prešao granicu, izbegao hapšenje, da bi se na kraju, nasmejan, u elegantnom odelu i u svom stilu uredno nauljene kose pojavio pred beogradskim policijskim inspektorima.


Ako je zaista došao iz inostranstva, nije zamenarljivo ni to kako je Terzić, čovek na međunarodnoj poternici, bez problema prešao granicu, izbegao hapšenje, da bi se na kraju, nasmejan, u elegantnom odelu i u svom stilu uredno nauljene kose pojavio pred beogradskim policijskim inspektorima.

Njegov advokat Ante Bošković kaže da ne zna gde se Terzić krio, i veruje da to u krajnjem slučaju nije ni bitno

“Mi smo se našli ispred gradskog SUP-a gde se on uredno prijavio uz ličnu kartu. Policajci su bili malo iznenadjeni, ali je najbitnije da on želi da u zakonitom postupku dokaže da je nevin. To je glavni motiv zbog kog se predao. A i ne želi da mu se ime više povlači po novinama"
, kaže Bošković.

Po mišljenju Zorana Pavića, novinara magazina Status, Terzić je u Srbiju mogao da udje sa lažnim dokumentima, ali smatra da ima naznaka da se bivši prvi čovek FSS-a nada da bi mogao da po njega zadovoljavajuće prodje u sudskom potupku.

"Sasvim je sigurno da predaja nije plod nekakvog prethodnog dogovora, ali je vrlo verovatno da je imao neke nagoveštaje da će mu sudjenje biti pošteno. Odnosno, evidentno je da bi na sudu mogao da iskoristi neka svoja saznanja. Nagadja se da bi mogao da bude svedok saradnik u nekim drugim fudbalsko-mafijaškim procesima", navodi Pavić.

Pavić ipak napominje da Terzić nije jedini čovek koji se bavio preprodajom igrača uz, kako tužilaštvo tvrdi, nezakonitu zaradu, i kaže da se u srpskom fudbalu takve stvari dešavaju i danas, zbog čega je potrebna oštrija reakcija pravosuđa.

"Fudbalski klubovi u Srbiji su udruženja građana, po definiciji neprofitne organizacije, a ogromne količine novca dolaze i odlaze, i papiri se često ne slažu…
Ali sada je na državi da sve to proveri, i za sve ono što je sumnjivo naši istražni organi mogu da nađu podatke", kaže Pavić.

Kriminolog Zlatko Nikolić zaključuje da je na kraju krajeva dobro da se optuženi Zvezdan Terzić konačno pojavio, iako sudjenje njemu neće imati takav uticaj da se odmah uništi kriminal u srpskom fudbalu.

“Jer je tog “blata” mnogo više nego što je sve ovo što je začeprkano po površini. Ali dobro je da se odvaja “cigla po cigla”, odnosno da se procesuira slučaj po slučaj, da bi se na kraju napravio ceo “zid”
, smatra Nikolić.

Ukoliko po sadašnjoj optužnici bude proglašen krivim, Zvezdanu Terziću preti kazna od dve do 12 godina zatvora.
XS
SM
MD
LG