Dostupni linkovi

Zvaničnici 30 zemalja na neformalnom skupu u Bečićima


Hotel Splendid Bečići
Hotel Splendid Bečići
Okupljanje zvaničnika jugoistočne Evrope, koje se svake godine organizuje po uzoru na Nacionalni molitveni doručak u SAD, počelo je u petak uveče u Budvi.

Skup je svečano otvorio predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, koji je svim učesnicima poželio dobrodošlicu u Budvu i Crnu Goru, kao domaćina devetog po redu okupljanja.

"Nas je ovdje okupila na različitim jezicima posvećenost istom dobru, javnom dobru naših građana, naših država i naše zajedničke planete kojoj pripadamo. Crna Gora je zemlja građanina, kao najveće dostignuće države i najveće dostignuće Francuske i Američke revolucije", rekao je Krivokapić.

On je dodao da učesnici ovog skupa promovišu prava građanina.

"Bez obzira u šta vjerovali, mi se zbog toga okupljamo", rekao je Krivokapić.

Deveti skup zvaničnika jugoistočne Evrope okupio je 300 učesnika i organizuje se po uzoru na nacionalni molitveni doručak u Vašingtonu.

Organizatori velikog skupa u bečićkom Hotelu Splendid su predstavnici svih poslaničkih grupa u Skupštini Crne Gore. Pozivno pismo gostima potpisali su šefovi najvećih poslaničkih klubova DPS-a Milutin Simović i SNP-a Aleksandar Damjanović.

Šef poslaničkog kluba DPS Milutin Simović, čija je partija ponudila najveću logističku podršku skupu, saopštio je medijima da je održavanje trodnevnog okupljanja zvaničnika jugoistočne Evrope dogovoreno u Vašingtonu (prilikom boravka na molitvenom doručku). Simović kaže da je sa simpatijama prihvaćena ideja da to bude u Crnoj Gori budući da je prepoznata po suživotu, toleranciji, dijalogu.

Kako je RSE saopšteno iz DPS-a, skup se organizuje po istom modelu kao što se organizuje molitveni doručak u Vašingtonu, odnosno da svako od učesnika plaća troškove a dio za ekskurzije, zajedničku večeru, plaćaju sponzori.

Parada, a ne ozbiljna politika

Na trodnevnom skupu u Splendidu učestvuju šef države Filip Vujanović, predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, premijer Igor Lukšić. Završni govor na sesiji ”Ujedinjeni u različitosti” rezervisan je za šefa DPS-a Mila Đukanovića, a od partijskih lidera u Bečićima će biti i predsjednik SNP-a Srđan Milić.

Gosti okupljanja su i šef diplomatije BiH Zlatko Lagumdžija, albanski premijer Salji Beriša, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, američki kongresmeni, senatori, predsjednik Atlas grupe Duško Knežević, džudista Srđan Mrvaljević i drugi.

Posljednji dan, za koji je planirano krstarenjem Bokokotorskim zalivom, rezervisan je, između ostalog, i za predstavnike opozicije Gorana Danilovića, Branka Radulovića i Mehmeta Bardhija.

"To nije zvaničan susret već susret koji u onom američkom smislu uvijek ima onu dozu privatnosti", pojašnjava Goran Danilović.


Visoki funkcioner NOVE Goran Danilović govori o značaju manifestacije koja će okupiti 300 učesnika iz 30 zemalja:

"Ovo ima smisla samo ukoliko ćemo pokušati da u nekom regionalnom okviru popravimo međusobne odnose i da se možda zaputimo prema istom političkom cilju a to je opšte dobro građana i ono što bi možda moglo biti zajedničko svima - to je proces evropskih integracija. Dakle, ne treba premnogo očekivati. To nije zvaničan susret već susret koji u onom američkom smislu uvijek ima onu dozu privatnosti. Ovdje nas, bogu hvala ne okuplja niti jedan predsjednik. o je prosto jedna regionalna inicijativa."

Daliborka Uljarević smatra da pompeznim skupovima na neki način vlast i opozicija u Crnoj Gori pokazuju neozbiljnost dok država grca pod teretom ozbiljnih socio - ekonomskih problema i političkih izazova kao što je izostanak dogovora o ustavnim promjenama i nedovoljna borba protiv korupcije i kriminala.

"Jer ima mnogo razloga za vođenje drugih, konstruktivnih razgovora vlasti i opozicije u Podgorici o temama kao što su ustavne promjene u dijelu pravosuđa, uspostavljanje održivog ekonomskog modela, suštinskog jačanja institucija i povećanja njihove sposobnosti za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, razvoju saradnje u regionu na svim ovim poljima. To su samo neka od gorućih pitanja koja se moraju svakodnevno rješavati u okviru radnih tijela da bi Crna Gora dobila sistem ozbiljne i uređene države, a nedostatak istih se ne može prikriti održavanjem pompeznih i glamoruznih skupova koji više liče na paradu nego na ozbiljnu državnu politiku", zaključuje Daliborka Uljarević.
XS
SM
MD
LG