Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Identifikovana i jedna od žrtava


Beograd, Specijalni sud i Tužilaštvo za ratne zločine

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije saopštilo je da je identifikovalo deset pripadnika nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova, za koje se sumnja da su počinili zločine nad nealbancima na severu Albanije 1999. godine. Na osnovu fotografija do kojih je došlo tužilaštvo identifikovana je i jedna od žrtava.

Predstavnici tužilaštva za ratne zločine predstavili su novinarima u Specijalnom sudu svedoka Radeta Dragovića, koji je na fotografijama sa severa Albanije, prepoznao oca. Predrag Dragović nestao je iz Peći u junu 1999. godine. Na slikama je prikazan u uniformi, a srpsko tužilaštvo pretpostavlja da je pred egzekuciju bio nateran da je obuče kako se ne bi videlo da je ubijeni civil:

“Oca sam prepoznao po bradi, brkovima, ustima i zalisku koji je imao.
Moj otac, kao i niko iz moje porodice, nije učestvovao u ratnim aktivnostima tokom ‘99. na Kosovu. Kada smo ja i majka izašli iz Peći, on je ostao sa svojom majkom dole. 22. juna je izašao da kupi cigarete i više se nije vratio.”
Tužilac Vladimir Vukčević kaže da su najverovatnije identifikovani i eventualni egzekutori:
“Identifikovano je oko desetak lica, pripadnika OVK, za koje imamo dokaze da su počinili ratne zločine nad Srbima i nealbancima na severu Albanije. Imamo ih i u nekim drugim predmetima, među njima jedan poznat predmet odsečenih glava na severu Albanije.”
Vukčević navodi da, prema saznanjima tužilaštva, osim "žute kuće" postoje još tri lokacije za koje se sumnja da su u njima vršene transplatacije organa. Kroz te objekte na severu Albanije je, prema njegovim rečima, prošlo oko 300 ljudi. Vukčević je najavio novi dopis albanskom tužilaštvu u kome će ih pozvati na saradnju u istazi:
“Očekujemo i krajem marta dolazak Dika Martija, specijalnog izvestioca Saveta Evrope, koji će nam pomoći u istrazi. Ukoliko ne budemo mogli zajedno sa albanskim tužilaštvom da istražimo ovu stvar, a što je u intetresu i Albanaca i nas, onda ćemo morati da se obratimo i međunarodnim faktorima.”
Predstavnici srpskog tužilaštva došli su do kompletnog UMNIK-ovog izveštaja iz 2004. godine o pronađenoj medicinskoj opremi u "žutoj kući", a UN upućen je zvaničan zahtev da se kompletan izveštaj dostavi Srbiji. Na konferenciji u Specijalnom sudu prikazno je i nekoliko fotografija snimljenih na severu Albanije na kojima se vide egzekutori i žrtve.
Srpsko tužilastvo je istragu o trgovini ljudskim organima na severu Albanije započelo pre nešto manje od godinu dana na osnovu navoda iz knjige bivše glavne haške tužiteljke Karle del Ponte.
  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

XS
SM
MD
LG