Dostupni linkovi

Zuroff: Za mnoge u Hrvatskoj ustaše božji dar


Što očekivati kada vidite da se hrvatska predsjednica nedavno fotografirala sa ustaškom zastavom: Efraim Zuroff
Što očekivati kada vidite da se hrvatska predsjednica nedavno fotografirala sa ustaškom zastavom: Efraim Zuroff

Efraim Zuroff je povjesničar i direktor centra Simon Wiesenthal u Jeruzalemu. Gotovo četiri desetljeća je u potrazi je za osumnjičenim nacističkim zločincima, od Australije do Islanda, od Mađarske do Sjedinjenih Država. Njegove metode su, nedavno je napisao "Newsweek", ponekad kontroverzne, ali misija mu je jasna – privesti pravdi one koji su počinili najgore zločine u ljudskoj povijesti. Do sada je više puta upozoravao na oživljavanje ustaških emocija u Hrvatskoj.

RSE: Umjesto da hrvatska vlada odmah ukloni spomenik Hrvatskim obrambenim snagama (HOS) u Jasenovcu na kojem je uklesen i ustaški pozdrav "Za dom spremni", premijer Andrej Plenković kaže da je to delikatno pitanje i najavljuje javnu raspravu o svim totalitarnim režimima. Da li je prema Vašem mišljenu vlada u Zagrebu spremna da se suprotstavi oživljavanju ustaštva?

Zuroff: Imam osjećaj da se ne želi pokrenuti istraga. Zapravo ne želi se ništa raditi po tom pitanju. To je problem i to je jedna tužna priča. Sumnjam da će se bilo kakva ozbiljna akcija poduzeti u sadašnjim okolnostima. Nezamislivo je da se bilo gdje u Hrvatskoj postavlja takva spomen-ploča, pogotovo ne u Jasenovcu.

"Za dom spremni" je uvreda svima koji su izgubili obitelj i rođake u Jasenovcu, Jadovnu ili drugim ustaškim koncentracijskim logorima u Hrvatskoj, kao i onima koji se ustaše poslale u Auschwitz. To je uvreda za sve koji su patili pod ustaškim režimom, koji je bio jedan od najkrvoločnijih u istočnoj Europi tijekom Drugog svjetskog rata.

Sporna spomen-ploča u Jasenovcu
Sporna spomen-ploča u Jasenovcu


RSE: Zašto izostaje pritisak sa Zapada, iz Bruxellesa, Washingtona, Jeruzelama?

Zuroff: Pa i u samoj Hrvatskoj postoji zakon koji zabranjuje propagiranje ustaških slogana. To može biti zabranjeno i kažnjeno, ali se vlada plaši da to uradi. U Hrvatskoj danas imate veliki broj ljudi koji smatraju da je uzvik "Za dom spremni" sjajna stvar i da su ustaše božji dar čovječanstvu. Mnogi misle da su oni bili heroji koji su se znali suprotstaviti hrvatskim neprijateljima i zato žele da se oni ponovno vrate.

Kako objasniti da se u srcu Zagreba svake godine održava misa za Antu Pavelića, jednog od najvećih masovnih ubojica tijekom Drugog svjetskog rata, a ne bi me iznenadilo da se to dogodi i ovog prosinca. Da li Pavelić zaslužuju takvu misu? Naravno da ne. To je sramota!

RSE: Zašto onda jedan broj mladih u Hrvatskoj smatra da su ustaše bili "dobri momci", a ne zločinci?

Zuroff: To ovisi i o tome u kakvim su domovima odrasli i odgojeni. Kada sam bio angažiran da se Dinko Šakić, jedan od komandira konc logora u Jasenovcu, izvede pred lice pravde krajem 90-ih, bilo je mnogo onih koji su smatrali da je on heroj. Željeli su da bude oslobođen odgovornosti i postavljen na pijedestal. Zašto? Jer su oni potjecali iz fašističkih obitelji, imali isu fašistički mentalitet i nostalgiju za fašizmom.

Tu je zakazalo obrazovanje, ali i političko vodstvo demokratske Hrvatske, posebno Franjo Tuđman. Iako se on borio protiv ustaša, i iako su mu ustaše ubile brata, i iako je bio partizan, on je postao hrvatski nacionalist. To je uradio zbog političkih razloga jer je želio postati predsjednik.​

Zakazalo je obrazovanje i političko vodstvo demokratske Hrvatske: Efraim Zuroff (na slici: marš pripadnika Hrvatske Domoljubne Desnice, Vukovar)
Zakazalo je obrazovanje i političko vodstvo demokratske Hrvatske: Efraim Zuroff (na slici: marš pripadnika Hrvatske Domoljubne Desnice, Vukovar)


RSE: Nadate li se da bi u Hrvatskoj ipak moglo biti pomaka nabolje u demokratskom smislu?

Zuroff: Nisam optimističan, iako to ne znači da se stvari ne mogu promijeniti. To može postići pravo vodstvo zemlje.

RSE: A da li ste čuli da se nedavno hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ispričala djeci u Dubrovniku jer je među poklonima koje je dijelila u vrtiću bila i čokoladica proizvedena u Srbiji?

Zuroff: To je ista ona predsjednica koja se nedavno fotografirala sa ustaškom zastavom u Kanadi. Pa što onda očekujete? To je poruka koja se šalje hrvatskom narodu. Što se može zaključiti – ili je ona nostalgična prema ustašama, ili je kriva osoba za taj posao. Nažalost.

Sadašnja situacija u Hrvatskoj mi se čini lošom. Mislim da bi se netko u Europskoj uniji trebao probuditi i pozvati Bruxelles i objasniti što se događa u Hrvatskoj, jer ovo je uistinu neprihvatljivo. Osobno svuda podižem glas protiv nacizma, ali promjene su moguće kada građani Hrvatske sami shvate da su ovakve stvari potpuno neprihvatljive.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG