Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zuroff: Za mnoge u Hrvatskoj ustaše božji dar


Što očekivati kada vidite da se hrvatska predsjednica nedavno fotografirala sa ustaškom zastavom: Efraim Zuroff

Efraim Zuroff je povjesničar i direktor centra Simon Wiesenthal u Jeruzalemu. Gotovo četiri desetljeća je u potrazi je za osumnjičenim nacističkim zločincima, od Australije do Islanda, od Mađarske do Sjedinjenih Država. Njegove metode su, nedavno je napisao "Newsweek", ponekad kontroverzne, ali misija mu je jasna – privesti pravdi one koji su počinili najgore zločine u ljudskoj povijesti. Do sada je više puta upozoravao na oživljavanje ustaških emocija u Hrvatskoj.

RSE: Umjesto da hrvatska vlada odmah ukloni spomenik Hrvatskim obrambenim snagama (HOS) u Jasenovcu na kojem je uklesen i ustaški pozdrav "Za dom spremni", premijer Andrej Plenković kaže da je to delikatno pitanje i najavljuje javnu raspravu o svim totalitarnim režimima. Da li je prema Vašem mišljenu vlada u Zagrebu spremna da se suprotstavi oživljavanju ustaštva?

Zuroff: Imam osjećaj da se ne želi pokrenuti istraga. Zapravo ne želi se ništa raditi po tom pitanju. To je problem i to je jedna tužna priča. Sumnjam da će se bilo kakva ozbiljna akcija poduzeti u sadašnjim okolnostima. Nezamislivo je da se bilo gdje u Hrvatskoj postavlja takva spomen-ploča, pogotovo ne u Jasenovcu.

"Za dom spremni" je uvreda svima koji su izgubili obitelj i rođake u Jasenovcu, Jadovnu ili drugim ustaškim koncentracijskim logorima u Hrvatskoj, kao i onima koji se ustaše poslale u Auschwitz. To je uvreda za sve koji su patili pod ustaškim režimom, koji je bio jedan od najkrvoločnijih u istočnoj Europi tijekom Drugog svjetskog rata.

Sporna spomen-ploča u Jasenovcu
Sporna spomen-ploča u Jasenovcu


RSE: Zašto izostaje pritisak sa Zapada, iz Bruxellesa, Washingtona, Jeruzelama?

Zuroff: Pa i u samoj Hrvatskoj postoji zakon koji zabranjuje propagiranje ustaških slogana. To može biti zabranjeno i kažnjeno, ali se vlada plaši da to uradi. U Hrvatskoj danas imate veliki broj ljudi koji smatraju da je uzvik "Za dom spremni" sjajna stvar i da su ustaše božji dar čovječanstvu. Mnogi misle da su oni bili heroji koji su se znali suprotstaviti hrvatskim neprijateljima i zato žele da se oni ponovno vrate.

Kako objasniti da se u srcu Zagreba svake godine održava misa za Antu Pavelića, jednog od najvećih masovnih ubojica tijekom Drugog svjetskog rata, a ne bi me iznenadilo da se to dogodi i ovog prosinca. Da li Pavelić zaslužuju takvu misu? Naravno da ne. To je sramota!

RSE: Zašto onda jedan broj mladih u Hrvatskoj smatra da su ustaše bili "dobri momci", a ne zločinci?

Zuroff: To ovisi i o tome u kakvim su domovima odrasli i odgojeni. Kada sam bio angažiran da se Dinko Šakić, jedan od komandira konc logora u Jasenovcu, izvede pred lice pravde krajem 90-ih, bilo je mnogo onih koji su smatrali da je on heroj. Željeli su da bude oslobođen odgovornosti i postavljen na pijedestal. Zašto? Jer su oni potjecali iz fašističkih obitelji, imali isu fašistički mentalitet i nostalgiju za fašizmom.

Tu je zakazalo obrazovanje, ali i političko vodstvo demokratske Hrvatske, posebno Franjo Tuđman. Iako se on borio protiv ustaša, i iako su mu ustaše ubile brata, i iako je bio partizan, on je postao hrvatski nacionalist. To je uradio zbog političkih razloga jer je želio postati predsjednik.​

Zakazalo je obrazovanje i političko vodstvo demokratske Hrvatske: Efraim Zuroff (na slici: marš pripadnika Hrvatske Domoljubne Desnice, Vukovar)
Zakazalo je obrazovanje i političko vodstvo demokratske Hrvatske: Efraim Zuroff (na slici: marš pripadnika Hrvatske Domoljubne Desnice, Vukovar)


RSE: Nadate li se da bi u Hrvatskoj ipak moglo biti pomaka nabolje u demokratskom smislu?

Zuroff: Nisam optimističan, iako to ne znači da se stvari ne mogu promijeniti. To može postići pravo vodstvo zemlje.

RSE: A da li ste čuli da se nedavno hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ispričala djeci u Dubrovniku jer je među poklonima koje je dijelila u vrtiću bila i čokoladica proizvedena u Srbiji?

Zuroff: To je ista ona predsjednica koja se nedavno fotografirala sa ustaškom zastavom u Kanadi. Pa što onda očekujete? To je poruka koja se šalje hrvatskom narodu. Što se može zaključiti – ili je ona nostalgična prema ustašama, ili je kriva osoba za taj posao. Nažalost.

Sadašnja situacija u Hrvatskoj mi se čini lošom. Mislim da bi se netko u Europskoj uniji trebao probuditi i pozvati Bruxelles i objasniti što se događa u Hrvatskoj, jer ovo je uistinu neprihvatljivo. Osobno svuda podižem glas protiv nacizma, ali promjene su moguće kada građani Hrvatske sami shvate da su ovakve stvari potpuno neprihvatljive.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG