Dostupni linkovi

Župnik prekinuo izložbu zbog golotinje


Sporna slika „Ženski autoportreti – upisivanje tijela“
Sporna slika „Ženski autoportreti – upisivanje tijela“
Župnik u Kastvu iznad Rijeke skinuo je umjetničke slike sa zidova kapelice pretvorene u galeriju, s obrazloženjem da prikazuju golotinju. Ako župniku neke slike ne odgovaraju, o tome se razgovara, a ne skida slike sa zidova, odgovara teoretičar umjetnosti i umjetnik Dalibor Martinis.

Crkvena cenzura, umjetnička provokacija ili nejasnoće oko nadležnosti – tu negdje leži objašnjenje postupka kastavskog župnika Franje Jurčevića, koji je iritiran golotinjom na slikama dviju hrvatskih i jedne srpske umjetnice izloženim u Galeriji Svete trojice te slike jednostavno skinuo sa zida.

Radilo se o izložbi „Ženski autoportreti – upisivanje tijela“ Marije Koruga, Monike Meglić i Melinde Šefčić u sklopu tradicionalne manifestacije „Kastafsko kulturno leto.“

„Radi se o svetom objektu,“ kaže župnik Jurčević za RSE obrazlažući svoj postupak.

„Mi smo sa gradskom upravom prije desetak godina dogovorili da taj prostor može služiti i za izložbe, ali je bilo strogo naglašeno da se izložbe u tom prostoru mogu odvijati samo u skladu sa tim prostorom. Ovo je prvi puta da su oni to prekršili, i zato sam ih ja 'ritnuo' van!“

Jurčević kaže kako je još ranije upozorio autorice na neprimjerenost slika, a kako one ni organizatori nisu reagirali, poslijepodne je u pauzi došao i kapelicu i poskidao slike i stavio ih na pod licem prema zidu.

„Kada nam je župnik Jurčević zaprijetio da maknemo slike ili ćemo ih ujutro naći pred vratima, mi smo slike sklonili,“ pojašnjava za RSE tajnik udruge „Kastafsko kulturno leto“ Renato Stanković.

„Srećom nije došlo ni do kakvih oštećenja, ali čim smo to vidjeli, mi smo prvo željeli zaštititi umjetnine, jer ipak su to akademske umjetnice i te umjetnine ipak imaju nekakvu vrijednost. I na kraju je proizašlo da se mi u tom prostoru iz straha zbog prijetnji da se tim umjetničkim djelima nešto ne dogodi do daljnjega stopirali svaku izložbenu aktivnost.“

Tiha cenzura

Stanković kaže kako je župniku posebno zasmetala slika Marije Koruga, na kojem se vidi obnaženi gornji dio tijela, uključujući grudi.

„Ispada da postoji tiha cenzura što se tiče umjetnina koje bi trebale biti prikazane u zaštićenom kulturnom dobru. Naime, kapela Svete Trojice nije posvećena i nema crkvenu funkciju, a prikaz na autoportretu Marije Koruga nije ništa eksplicitniji od Adama i Eve, koji su poprilično obnaženi izloženi u praktički svakoj crkvi,“ naglašava naš sugovornik.

Jurčević kaže kako je ovo prvi puta u deset godina suradnje sa „Kastafskim kulturnim letom“ da je došlo do incidenta, i da on izvrsno surađuje sa inicijatorom ove manifestacije, a sada socijaldemokratskim gradonačelnikom Kastva Ivicom Lukanovićem. Pokušali smo kontaktirati Lukanovića, ali on je službeno izvan Hrvatske.

Multimedijalni umjetnik i teoretičar umjetnosti Dalibor Martinist bio je član žirija koji je radove ovih triju umjetnica izabrao za izlaganje u Kastvu. On u izjavi za RSE kaže kako je šokiran postupanjem župnika Jurčevića.

„Ja mogu razumjeti da je reakcija crkvene osobe negativna prema djelima na kojima se pojavljuje golo tijelo, iako je to naravno već prilično smiješno. Međutim, da se na takav grubi i nasilnički način ponaša jedan svećenik, koji bi – je'l tako – trebao zastupati neku duhovnost, to je nevjerojatno i totalno neprihvatljivo.“

Da je on organizator „Kastafskog kulturnog leta“, kaže nam Martinis, on bi tražio ekspertizu skinutih umjetnina i – ako su oštećene – od Jurčevića tražio da nadoknadi štetu.

„I da se pošalje poruka da se nitko ne može tako ponašati prema umjetničkim djelima. Možemo mi otvoriti diskusiju – je'l tako – ali ne možemo skidati umjetnička djela sa zidova … Što ćemo – spaljivati knjige kao sljedeći korak?!“

Župnik Jurčević je inače pred nepune tri godine osuđen uvjetno na tri mjeseca zatvora, jer je na svom blogu pisao tekstove u kojima je LGBT populaciju zvao „bolesnom“, „perverznom“ i „nastranom“, čime je učinio kazneno djelo diskriminacije po osnovi spolne orijentacije.
XS
SM
MD
LG