Dostupni linkovi

Žrtve na protestima u Kairu, tenkovi na ulicama


Kairo: Petoro mrtvih, a stotine povrijeđanih u protestima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Kairo: Troje mrtvih u protestima

Tenkovi su raspoređeni po ulicama Kaira nakon sukoba između pristalica i protivnika predsjednika Mohameda Morsija u kojima je poginulo pet ljudi, a najmanje 350 povrijeđeno.

Zapovjednik egipatske Republikanske garde je izjavio da vojska neće biti korištena protiv demonstranata, već da samo žele zaštiti predsjedničku palatu.

Pristalice predsjednika Muhameda Morisija pokušale su da razbiju opozicioni skup ispred predsjedničke palate zbog nacrta novog ustava, a u okršajima su korištene kamenice i zapaljive bombe. Ima izvještaja i o pucnjavi i neredima u drugim egipatskim gradovima.

Protiv Morsijevih odluka protestuju liberali, ljevičari hrišćani i druge grupacije.

Demonstracije protiv egipatskog predsjednika povodom nacrta novog ustava uzrokovale su najveću krizu u zemlji od pada Mubarakovog režima.

Opozicioni lideri Mohamed Elbaradei i Amr Musa optužili su Muslimansko bratstvo da je organizovala nasilje i da predsjednik Morsi snosi svu odgovornost. Nobelovac Elbaradei kaže da “nema razlike između Morsijevog načina vladanja i Mubarakovog režima “.

“Držimo predsjednika Morsija i njegovu vladu u potpunosti odgovornom za nasilje koje se dogodilo u Egiptu. Ono što se dešava ispred predsjedničke palate u ovim trenucima, nasilje bez obezbijeđene zaštite od države, najavljuje da državno vođstvo i predsjednik nemaju namjeru da preuzmu odgovornost za zaštitu svih u ovoj zemlji.”

Tokom dana očekuje se Morsijevo obraćenje naciji.

(FOTOGALERIJA: Nemiri u Egiptu)


Vlasti tvrde da će referendum o novom spornom ustavu biti održan ovog mjeseca. Potpredsjednik Mahmud Meki izjavio je da će se glasanje održati 15. decembra, kako je i - planirano, ali da su "vrata za dijalog" i dalje otvorena, što je nagovještaj da bi najviši zakonski akt kasnije mogao biti izmijenjen.

Amr Musa opozicioni lider i nekadašnji prvi čovjek Arapske lige, u srijedu je uveče pozivao narod Egipta da zajednički podrže demokratiju.

“Ovdje u vašem prisustvu, govorimo jednim glasom o potrebi zaštite Egipta i nastavku egipatske revolucije. Danas, sjutra i za sva vremena, egipatski glas treba da se podigne i kaže da smo mi jedna nova i demokratska nacija, a ne da smo za satus quo, ili podjele egipatskog naroda, ili prihvatanje jednog neprihvatljivog ustava”, poručio je Musa.

Kritičari kažu da je nacrt ustava suviše brzo prošao kroz parlament, bez odgovarajućih konsultacija, i da ne štiti dovoljno političke i vjerske slobode, niti prava žena.

Situacija je kulminirala nakon Morsijeve odluke krajem novembra da sebi dekretom dodijeli nova, veća ovlaštenja, kojim su njegove odluke neoborive na sudskim instancama zemlje. Četiri Morsijeva savjetnika podnijela su u srijedu ostavke u znak protesta, a trojica su to učinila prošle sedmice.

Morsi tvrdi da će se odreći novih ovlaštenja čim novi ustav bude ratifikovan, da samo želi se da zaštiti u prijelaznom periodu od mogućnosti da ih preinačuju ostaci Mubarakovog režima.
XS
SM
MD
LG