Dostupni linkovi

Šaškor: Vlada Hrvatske improvizira, opozicija banalizira


FOTO: hrt.hr
Građani Hrvatske, pa i mi novinari, imaju problem u susretu s kolegama, prijateljima, rodbinom iz „regije“. Svi kažu – pa što se stalno žalite, ulazite u Europsku uniju, živite daleko bolje od drugih, ceste su vam prekrasne, kao i more, gradovi čisti, plaće i penzije uredno stižu, kredite vraćate. Kod vas su najkrupnije ribe u zatvoru ili na sudu, ministri odlaze zbog banalnih grešaka, a političke teme su zaštita okoliša, prava homoseksualaca – prave europske teme. A i plasirali ste se na europsko nogometno prvenstvo...

Vi ste u usporedbi s nama „uspješna priča“. To Zagrebu poručuju i sa važnih inozemnih adresa

Ugodno za čuti. I slaba utjeha.

Brojke i svakodnevni život građana potvrđuju da su baš svi ekonomski pokazatelji, osim punjenja budžeta, negativni. I realne plaće, i zaposlenost, i BDP, i izvoz. Najavljene nove investicije sve su maglovitije.

To je hrvatska, i ne samo hrvatska realnost.

Političari, pa s njima i građani, vrte se u krugu. Grci su upravo oduševili eurobirokrate jer su bili „odgovorni“ na izborima. I izabrali one koji su ih u nevolje i uvukli. U strahu da sasvim ne potonu.

Jesu li samo odgodili potop?

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, vrsni ekonomist i lakovjerni političar, Ljubo Jurčić opisao je ovih dana svijet budućnosti: Kina je proizvodnja, SAD je šoping centar, Afrika je park, a Europa muzej.

Možda je političar Jurčić i promašio, ali ekonomistu Jurčića treba uzimati ozbiljno.
Kaže da su se uspješnima pokazale vlade koje nisu bespogovorno slijedile diktat onih koji su globalnu krizu i uzrokovali. U Europi ih prepoznaje svega nekoliko.

Hrvatskoj Vladi daje još dva-tri mjeseca kredita, pozdravlja poneki potez, ali u njezinoj ukupnoj strategiji ne vidi program kojim bi se izašlo iz krize.

Slično zapravo razmišljaju i građani. Vladin rejting počeo je padati, što je očekivano, ali nije pao dramatično. Vlada još uvijek ima kredit kod građana, ne svojom zaslugom. Uznemireno iščekivanje i strah glavne su karakteristike prevladavajućeg javnog mnijenja. Ljudi su mirni poput osoba koje čekaju presudu.
Zastava EU i Hrvatske
Zastava EU i Hrvatske

To nije dobar politički okvir za krupne pothvate.

Jer, upravo su oni neophodni. A taj krupni plan, sagledavanje horizonta u kojemu se odvija cijela kriza kojoj svjedočimo izostaje, ili se barem ne vidi, u potezima Vlade Zorana Milanovića.

To je ono što obeshrabruje.

U međuvremenu, Vlada nalikuje skupini improvizatora koji djeluju po načelu pokušaja i pogrešaka.

Javnost se zabavlja, jedni s kiselim, drugi s podrugljivim osmjehom, Vladinim nespretnostima u kadrovskoj politici, nadobudnim ministrima koji proturječe jedan drugome, pokušajima da promijeni HDZ-eove zakone koje je Europska komisija odobrila.

Glavna oporbena stranka HDZ još nije izašla iz mamurluka poraza na izborima i unutarstranačkih podjela. Sam novi predsjednik Tomislav Karamarko govori o tome da je stranka „na koljenima“. Ne sudjeluje ni sa čim konstruktivnim u javnom životu. Uskoro će, obećavaju. Javnost, opet neki radosno, a neki zlurado, promatraju poniženja kojima je izložena dojučerašnja šefica stranke i Vlade Jadranka Kosor, koja je, istina, odlučujuće zaslužna za vlastitu političku sudbinu. U međuvremenu, s govornica te stranke čuju se uobičajene tirade o „nenarodnoj vlasti“, prepisane iz Glasa koncila, napada se Tito, brani Tuđman, a ljevici se oduzima pravo da (i) ona legitimno predstavlja nacionalne interese.

Premijer i lider SDP-a Zoran Milanović u nedavnom intervjuu HDZ-eovu je doktrinu nazvao „doktrinom rudimentarnih socijalističkih stranaka koje u Europi nestaju“, jer se ta stranka, po njemu, zauzima za populističku distributivnu politiku. A doktrina njegovog SDP-a je „doktrina mogućega, pragmatična“. Premijer je trebao pročitati poneku knjigu o socijalnoj osnovi talijanskog fašizma iz 1920-tih, na primjer. I vidjeti gdje su završili vizionari „populističke distributivne politike“, a gdje „pragmatičari“ koji su zatvarali oči.

Ako u Hrvatskoj zagusti, a moglo bi, nema nikakve dvojbe za čim će posegnuti HDZ. Za „ugroženom hrvatstvom“.

Javnost se za sada ne čini impresionirana pokušajem vađenja ideoloških sjekira.
Je li društvo zrelije i odgovornije od političara? Ili je strah realniji, zasnovan na neizvjesnosti za budućnost samih građana i njihove djece?
  • Slika 16x9

    Ines Šaškor

    Od početka, 1994. godine, pa sve do zatvaranja, 31.12. 2003. godine, bila urednica Zagrebačkog dopisništva RSE. Autorica kolumne Zrno soli na portalu RSE.

XS
SM
MD
LG