Dostupni linkovi

Mihajlović sa ambasadorom Ukrajine: Srbija pruža podršku civilima i izbeglicama


Volodimir Tolkač, novi ambasador Ukrajine u Srbiji i Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike Srbije
Volodimir Tolkač, novi ambasador Ukrajine u Srbiji i Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike Srbije

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, razgovarala je 13. jula sa novim ambasadorom Ukrajine u Srbiji Volodimirom Tolkačom, o pomoći ukrajinskim izbeglicama u Srbiji, kao i o sveukupnim ekonomskim odnosima dve zemlje i unapređenju saradnje u energetskom sektoru.

"Srbija je prihvatila izbeglice iz Ukrajine, pruža im pomoć i podršku, osigurali smo prava na boravak i rad, jer želimo da se osećaju kao kod svoje kuće i uradićemo sve što možemo da im boravak u našoj zemlji bude dodatno poboljšan. Nažalost, mi u Srbiji znamo kako je teško biti u ratu i koliko je zahtevno obnavljati zemlju posle ratnih sukoba, a naročito strada energetski sektor", rekla je Mihajlovićeva tokom sastanka.

Ona je navela da Srbija i Ukrajina imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose zasnovane na međusobnom poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

"Nadamo se da će rat biti završen što je pre moguće, i zbog ukrajinskog naroda, ali i zbog svih nas u Evropi. Energetska situacija nigde u Evropi nije jednostavna, Srbija otvorena za unapređenja saradnje u energetici sa Ukrajinom", navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva.

Novi ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač zahvalio se na podršci Srbije Ukrajini.

"Posebno Vam hvala i na pomoći našim ljudima koji su u prihvatnom centru u Vranju, ali i svuda u Srbiji pronašli spas od rata, znam da mnogi pokušavaju da ovde nastave svoje poslovanje ili školovanje", rekao je Tolkač.

Tokom sastanka je razgovarano o mogućnostima saradnje u prevazilaženju poteškoća sa nabavkom energenata za predstojeću zimu, snabdevanju gasom, saradnji u elektroenergetskom sektoru, kao i razmeni iskustava i znanja u razvoju novih tehnologija.

U prihvatnom centru u Vranju na jugu Srbije trenutno boravi oko 70 žena i dece iz Ukrajine.

Volodimir Tolkač je novi ambasador Ukrajine u Srbiji od 19. maja 2022, a na toj poziciji zamenio je svog prethodnika Oleksandra Aleksandroviča.

XS
SM
MD
LG