Dostupni linkovi

Rođak Zorana Zaeva optužen u slučaju 'kornišoni', pokušao prevariti Austrijance


Optužnica protiv vlasnika "Dena produkta" Atanasa Kostova u slučaju 'kornišoni'
Optužnica protiv vlasnika "Dena produkta" Atanasa Kostova u slučaju 'kornišoni'

Tužilaštvo u Velesu dobilo je ovlasti da istraži slučaj koji je alarmirao austrijsku ambasadu u Skoplju. Radi se o slučaju u kojem je zet prvog rođaka bivšeg makedonskog premijera Zorana Zaeva optužen da je iskoristio fiktivna potraživanja kako bi izbjegao izvršenje presude i plaćanje austrijskoj firmi skoro četiri miliona eura.

Arbitražni sud u Beču presudio je u korist austrijske AMMA u sporu sa kompanijom Aleksandra Kostova, zeta prvog rođaka Zorana Zaeva. Bivši makedonski premijer prošle godine je negirao svoju umiješanost u navedeni poslovni spor, nakon kritika austrijskog ambasadora.

Nakon više od pola godine nakon što je Radio Slobodna Evropa (RSE) pisao o slučaju "kornišoni", Tužilaštvo u Velesu je podiglo optužnicu protiv Kostova, te direktora kompanije "Global Trejd" čiji je vlasnik Kostova supruga Emilija Kostova Zaeva, ali i protiv notara i izvršitelja.

Niko od optuženih nije se, međutim, odazvao pripremnom ročištu u sudu u Velesu 12. februara 2024. godine.

Prema optužnici u koju je RSE imao uvid, Kostov je htio da "osiromaši" sopstvenu kompaniju uz pomoć fiktivnih faktura, kako austrijska AMMA, kojoj duguje oko četiri miliona eura, ne bi uspjela da naplati dug.

AMMA je dobila spor pravosnažnom presudom na arbitražnom sudu u Beču, a RSE je već pisao o tome kako je Kostov uspio da "prevari" vlasnike AMMA iz Austrije.

Promjena vlasnika i fiktivne finansijske obaveze

Optužnica koju je podnijela tužiteljica Gordana Todorova obuhvata događaje od februara 2022. do oktobra 2023. godine.

Prema optužnici, Kostov je namjeravao da omogući da imovina dužnika "Dena produkt" pređe u vlasništvo firme njegove supruge "Global trejd" i na taj način spriječi mogućnost isplate oštećenoj strani u postupku "AMMA Hoehmens" Austrija u iznosu od 3.886.473 eura.

Optuženi Atanas Kostov je bio istovremeno direktor i "Dena produkta" - Veles i "Global Trejda" - Valandovo, u kojem je vlasnik njegova supruga Zaeva Kostova.

"S nekoliko radnji prevare, stvarno je ugrozio imovinsko stanje 'Dena produkta' stvaranjem fiktivnih obaveza, faktura, pozajmica i smjenom direktora Global Trejda. Tomčo Organdžiev, koji je namjerno pomagao optuženom Atanasu Kostovu, upisan je kao novi upravnik", navodi se u optužnici.

Istraživanje RSE o ekskluzivnom ugovoru

Istraživanje koje je RSE objavio u septembru 2023. godine pokazalo je da je poslovni odnos između austrijske AMMA i "Dena produkta" bio na osnovu ekskluzivnog izvoznog ugovora.

Ugovor je omogućio makedonskoj kompaniji da dobije finansijsku podršku kroz avansno plaćanje za sigurnu proizvodnju, dijeleći cjelokupno znanje o uzgoju i proizvodnji kornišona. Ugovor je obavezao "Dena Produkt" da robu prodaje isključivo austrijskoj AMMA.

Zbog nepoštovanja ugovora, austrijska kompanija odlučila je da pravdu potraži na Arbitražnom sudu u Beču.

Dok je tekao proces, "Dena produkt" je zaposlene prebacio u kompaniju "Global Trejd" u vlasništvu Emilije Zaeve Kostove, gdje je ranije bio direktor sam Kostov, a nakon toga je na njegovo mjesto postavljen Tomčo Organdžiev.

Preusmjerena je i cjelokupna proizvodnja kornišona. Tada je promijenjena i adresa, pa se "Dena produkt" preselio u Veles. Po tom osnovu je i nadležno Tužilaštvo u Velesu.

U 'šemi' bili i notar i izvršilac

Prema optužnici, novi direktor "Global trejda" Tomčo Organdžijev i direktor "Dena produkta" Atanas Kostov potpisali su ručno izrađenu tabelu neplaćenih faktura. Tužilaštvo sumnja da je notar Goce Đurakovski iz Velesa prihvatio spisak koji nije odgovarao knjigovodstvu preduzeća i koji po notarskom zakonu ne predstavlja vjerodostojnu ispravu. Ukupan iznos koji je navodno dugovao "Dena produkt" bio je 177 miliona denara (oko 2,8 miliona eura). Za ovaj iznos, prema navodima tužilaštva, Đurakovski je izdao dva notarska naloga i poslao ih izvršitelju.

"Iako nije prošao rok za dobrovoljno ispunjenje obaveze utvrđene rješenjem, optuženi Tomčo Organdžiev je dozvolio da se ista preda na izvršenje izvršitelju Angelu Kostadinovskom iz Kavadaraca, gdje su oformljeni predmeti", navodi se u optužnici.

Optužnica pokriva još "radnji prevare" koje je navodno počinio Kostov. U više navrata stvarao je fiktivni dug svoje kompanije "Dena Produkt" prema "Global Trejdu". Prema Tužilaštvu, on je priznao lažno potraživanje za pozajmice u ukupnom iznosu od 14 miliona denara (oko 230.000 eura).

Osnovni sud u Velesu donio je privremenu mjeru za obezbjeđenje imovine "Dena Produkta"
Osnovni sud u Velesu donio je privremenu mjeru za obezbjeđenje imovine "Dena Produkta"

Šema je bila skoro ista kao i u prvom slučaju obuhvaćenom optužnicom, pa je upravnik "Global Trejda" Organdžijev dozvolio notaru Đurakovskom da donese notarski nalog i pošalje ga izvršitelju. Prema navodima Tužilaštva, i izvršitelj Angel Kostadinovski je nesavjesno postupio u slučaju dužničko-povjerilačkog odnosa "Dena Produkta" i "Global Trejda".

Zbog ovakvog ponašanja direktor "Dena produkta" Atanas Kostov i direktor "Global trejda" Tomčo Organdžiev optuženi su za "oštećenje tuđih prava", dok se notar Goce Đurakovski i izvršitelj Angel Kostadinovski terete za "nesavjestan rad u službi".

Otvoren stečaj za 'Dena produkt'

"Dena Produkt' već dvije godine pokušava da izbjegne plaćanje duga i otuđi imovinu iz koje se može namiriti povjerilac AMMA", tvrdi Nikolčo Lazarov, advokat austrijske firme.

Novi takav pokušaj vidi u otvaranju stečajnog postupka u Građanskom sudu u Skoplju.

Ono što je prethodilo i podstaklo sumnje je promjena naziva kompanije iz "Dena Produkt" u "Feniks Agrar" i promjena sjedišta iz Velesa u Skoplje.

Ako se pogleda istorija kompanije u podacima iz Centralnog registra, može se vidjeti da je naziv kompanije promijenjen 11. decembra 2023. Istog dana, sjedište je takođe promijenjeno iz Velesa u aerodrom Skoplje.

Promjena adrese firme 'Dena Produkt'
Promjena adrese firme 'Dena Produkt'

Ovim je građanski sud u Skoplju dobio nadležnost za stečaj.

Prema informacijama Centralnog registra, sa potraživanjima od novoimenovane kompanije "Feniks ​Agrar" javlja se kompanija "Joker" iz sela Furka kod Dojrana. Za stečajnog upravnika imenovan je Dragi Dimovski iz Strumice. RSE je pokušao da razgovara sa Dimovskim, ali nam je on u telefonskom razgovoru rekao da je "prezauzet da bi odgovarao na pitanja".

Sudija Artan Limani donio je 4. februara 2024. godine odluku o otvaranju stečajnog postupka. On je za RSE odgovorio da je stečaj otvoren jer su ispunjeni svi uslovi.

"Stečajni postupak je otvoren jer su ispunjene zakonske pretpostavke Zakona o stečaju, odnosno člana 5 stav 1, jer je stečajni dužnik Feniks Agrar DOOEL Skoplje bio nesposoban da plati sa blokiranim računom duže od 45 dana, kao što se vidi iz trenutnog stanja Centralnog registra na 11.12.2023", navodi se u odgovoru sudije Limanija.

Dan pred otvaranje stečaja Tužilaštvo u Velesu je podiglo optužnicu protiv Atanasa Kostova i sa njom dostavilo i poseban prijedlog Osnovnom sudu u Velesu da donese privremenu mjeru na imovinu, kako bi oštećena AMMA iz Austrije naplatila dug iz arbitražne presude.

Sud u Velesu je to prihvatio i 12. februara donio rješenje kojim je Kostovu i "Dena Produktu" zabranjeno otuđenje imovine. No, u međuvremenu je građanski sud u Skoplju otvorio stečajni postupak, pa se sada kao povjerilac u ovom postupku pojavljuje austrijska AMMA. Sudija Limani kaže da prvostepeni sudovi u zemlji rade nezavisno jedan od drugog, pa zbog privremene mjere koju je donio sud u Velesu, to nije u njegovoj nadležnosti.

Za advokate firme AMMA, međutim, ova dva postupka su povezana.

"Ova dva postupka su neminovno povezana, odnosno za nas bi bilo nelogično i nezakonito u okviru stečajnog postupka da budu prihvaćena i priznata za naplatu bilo koja potraživanja koja su obuhvaćena krivičnim postupkom, odnosno takva djela znači da su već osporena i u krivičnom su postupku", kaže advokat Lazarov.

Promjena naziva firmi
Promjena naziva firmi

Prema podacima Centralnog registra, 26. februara upisan je stečaj novoimenovanog Feniksa, a dan nakon toga u registar su vraćeni stari naziv "Dena Produkt" i stara adresa u Velesu.

Prema riječima advokata AMMA-e, promjena imena i lokacije bila je unaprijed planirana i predstavlja pokušaj prikrivanja od vjerovnika. Sumnja se da je i promjena adrese zbog toga da stečaj bude u nadležnosti Osnovnog građanskog suda u Skoplju, a ne onog u Velesu.

Optuženi šute, ambasada prati slučaj

RSE je nakon saslušanja u Velesu zatražio odgovore od optuženih Atanasa Kostova, notara Gocea Đurakovskog i izvršitelja Atanasa Kostadinovskog putem elektronske pošte, ali do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor ni od jednog od njih. Pripremnom ročištu u Sudu u Velesu prisustvovala je i ekipa RSE, ali se ni tu nije pojavio niko od optuženih.

Ročištu su prisustvovali predstavnici Ambasade Austrije u Sjevernoj Makedoniji, iz koje su za RSE poslali izjavu ambasadora Martina Pamera da "ambasada pažljivo prati i prati sudske postupke koji se tiču interesa austrijskih građana – građana i preduzeća".

"U kontekstu veoma dobrih odnosa naše dvije zemlje, kao i jasne i nedvosmislene podrške Austrije Sjevernoj Makedoniji u procesu pristupanja EU, ambasador kao predstavnik Republike Austrije očekuje, kao i svi Austrijanci koji imaju poslovne ili druge odnose sa Sjevernom Makedonijom, da se poštuju austrijski interesi i imovina, u skladu sa zakonskim propisima na privatnom, nacionalnom i međunarodnom nivou", navodi se u odgovoru koji je dostavljen RSE.

Napominju da su "vladavina prava i adekvatna funkcionalnost pravosuđa veliki izazovi za Sjevernu Makedoniju, kao i efikasna borba protiv korupcije, prije svega na visokim i najvišim nivoima, koju treba da sprovode nadležni organi".

U junu 2023. godine bivši ambasador Austrije Georg Vucas aktualizirao je temu austrijske kompanije AMMA i spora koji ima sa "Dena Produktom". On je uputio direktne kritike makedonskim sudovima zbog nemogućnosti da austrijska kompanija naplati odštetu, tražeći smjenu sudija i javnih tužilaca.

Vucas je tražio smjenu, kako je nazvao, svih pristrasnih sudija i javnih tužilaca. Ali i oduzimanje licenci izvršiteljima i notarima koji su postupali u sporu koji je AMMA vodila sa "Dena Produktom".

Bivši premijer Zoran Zaev reagovao je na Vucasovo javno obraćanje i u potpunosti negirao svoju umiješanost u navedeni poslovni spor. On je već upozorio bivšeg ambasadora da će ga, ako još jednom pomene njegovo ime u ovako negativnom kontekstu, tužiti za nanošenje štete njegovoj časti i ugledu.

XS
SM
MD
LG