Dostupni linkovi

Hrvatska policija raspisala poternicu za Zoranom Mamićem


FILE PHOTO: Soccer Football - Europa League - Round of 16 First Leg - Tottenham Hotspur v GNK Dinamo Zagreb - Tottenham Hotspur Stadium, London, Britain - March 11, 2021. Zoran Mamic hands out instructions to Dinamo Zagreb players. REUTERS/Toby Melville/F
FILE PHOTO: Soccer Football - Europa League - Round of 16 First Leg - Tottenham Hotspur v GNK Dinamo Zagreb - Tottenham Hotspur Stadium, London, Britain - March 11, 2021. Zoran Mamic hands out instructions to Dinamo Zagreb players. REUTERS/Toby Melville/F

Hrvatska policija raspisala je danas poternicu za bivšim trenerom Dinama Zoranom Mamićem, jer se nije javio na izdržavanje zatvorske kazne od četiri godine i šest meseci na koju je osuđen zbog malverazacija u zagrebačkom fudbalskom klubu.

Zoran Mamić pobegao je nedavno u BiH, gde se od ranije nalazi i njegov brat, bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić, koji je u istom slučaju kao prvooptuženi osuđen na šest i po godina zatvora.

Obojica su osuđena zbog izvlačenja 116 miliona kuna (15,5 miliona evra) iz Dinama.

Oni, uz hrvatsko, imaju i državljanstvo BiH.

Vanraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je u ponedeljak molbu Zorana Mamića da zatvorsku kaznu izdržava u BiH, čime je odluka o upućivanju bivšeg trenera Dinama u zatvor postala pravosnažna. U zatvor je morao da se javi do ponedeljka u ponoć.

Poternicu za Zoranom Mamićem izdao je zagrebački Županijski sud zbog, kako se navodi, zloupotrebe položaja i ovlašćenja, davanja mita i zloupotrebe poverenja u privednom poslovanju.

Portparol Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić izjavio je da nadležna tela BiH treba da postupe po poternici, odnosno da uhapse Zorana Mamića i odluče postoje li zakonski uslovi za njegovo izručenje Hrvatskoj.

"Ukoliko BiH odbije izručenje, Mamić će ostati na slobodi u BiH do njegovog eventualnog hapšenja na neki drugi način, ako ne po poternici onda po Evropskom nalogu za hapšenje", rekao je Devčić, prenela je agencija Hina.

Vrhovni sud Hrvatske je sredinom marta doneo pravosnažnu presudu u slučaju braće Mamić zbog izvlačenja višemilionskih iznosa iz Dinama.

Po pravosnažnosti presude, Zoran Mamić je podneo ostavku na mesto tenera Dinama, a ubrzo je pobegao u BiH.

U istom slučaju, osuđen je i bivši direktor Dinama Damir Vrbanović na tri godine zatvora, kao i poreznik Milan Pernar na tri godine i dva meseca.

Od četvorice osuđenih na izdržavanje kazne se javio samo Pernar, dok Vrbanović mora da se javi do 26. maja.

Prvooptuženi Zdravko Mamić rekao je po pravosnažnosti presude da i on želi da služi kaznu u BiH, gde je pobegao još uoči izricanja prvostepene presude sredinom 2018.

Početkom marta na sudu u Osijeku počelo je novo suđenje braći Mamić za izvlačenje novca iz Dinama kojeg su, prema optužnici, oštetili za oko 200 miliona kuna (26 miliona evra).

U tom slučaju je optužen i sin Zdravka Mamića, Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, preduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota, kao i menadžer Nikky Arthur Vuksan, protiv kojeg je sud razdvojio potupak.

Zdravku Mamiću i ostalima sudi se u Osijeku zbog njegove bliskosti s više zagrebačkih sudija.

Zbog druženja sa Zdravkom Mamićem dvojica osječkih sudija su udaljena s dužnosti.

XS
SM
MD
LG