Dostupni linkovi

Protestna šetnja za Đinđića održana u Beogradu


Građani u šetnji za Zorana Đinđića, u znak protesta protiv peticije kojom se traži oslobađanje osuđenog za njegovo ubistvo, Beograd, 4. oktobar 2021.

Građani okupljeni u šetnji za ubijenog premijera Zorana Đinđića položili su cveće pred zgradom Vlade Srbije u znak protesta zbog aktuelne peticije za oslobađanje osuđenog za njegovo ubistvo pre više od 18 godina.

Stotinak osoba, predvođenih Zoranom Živkovićem, koji je na premijerskom mestu nasledio Đinđića posle atentata 12. marta 2003, i Arisom Movesijanom, predsednikom opozicione Nove stranke (NS), u tišini su prošetali od Knez Mihailove ulice u centru Beograda do Nemanjine 11, gde su odali poštu ubijenom predsedniku srpske Vlade.

„Naši koraci govorili su u tišini. Pokazali smo da nikada nećemo dozvoliti da se ugrožava sloboda bilo kog građanina. Dok god smo živi bićemo tu da je odbranimo“, rekao je Aris Movesijan iz NS.

Zoran Živković, bivši predsednik Vlade Srbije, odaje poštu ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću, Beograd, 4. oktobar 2021.
Zoran Živković, bivši predsednik Vlade Srbije, odaje poštu ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću, Beograd, 4. oktobar 2021.

Dragan Vasiljković, u vreme rata u Hrvatskoj početkom devedesetih poznatiji kao Kapetan Dragan, kroz istoimenu fondaciju nedavno je pokrenuo peticiju za oslobađanje Zvezdana Jovanovića, pripadnika nekadašnje Jedinice za specijalne operacije Državne bezbednosti Srbije.

On je pravosnažno osuđen kao direktni izvršilac ubistva Zorana Đinđića. Vasiljković je tu inicijativu pokrenuo nakon što je krajem marta 2020. proteran iz Hrvatske, gde je služio kaznu od 13,5 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima.

Građani u protestnoj šetnji za Đinđića u ponedeljak su prošli pored štanda u Knez Mihailovoj na kom se skupljaju potpisi za Vasiljkovićevu inicijativu, pred kojim su stajali mladići u majicama sa natpisima „Pravda za ratnog heroja“, a taj susret protekao je u tišini i bez incidenata, uz nadzor policije.

Aris Movesijan rekao je nakon odavanja pošte Đinđiću da nema odgovor na pitanje zašto se posle skoro 20 godina od atentata pojavljuju ljudi koji traže oslobađanje osuđenog.

„Ja mislim da su oni sramota ovog grada. To je pojava, to nije Srbija, to nije Beograd“, rekao je Movesijan.

Građani koji su šetali iz protesta protiv peticije i za podršku demokratskim vrednostima koje je propagirao premijer Srbije Zoran Đinđić nosili su njegove fotografije i plakate na kojima je pisalo „ZoraNE sviće“.

Krajem avgusta Dragan Šormaz, poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), pozvao je nadležno tužilaštvo da reaguje na vest da fondacija Dragana Vasiljkovića, osuđenog za ratne zločine, deli majce sa likom Jovanovića, osuđenog za ubistvo Đinđića i planira peticiju za njegovo oslobađanje.

Vasiljković je tada za septembar najavio nacionalnu kampanju za predsedničko pomilovanje Jovanovića.

Opoziciona Demokratska stranka (DS), čiji predsednik je bio Zoran Đinđić, tada je akcije Dragana Vasiljkovića okarakterisala kao propagandu aktuelne vlasti u Srbiji.

“Režim Aleksandra Vučića sistematski nastoji da abolira i oslobodi počinioce najtežih krivičnih dela koji su pravosnažno osuđeni od 2000. do 2012. godine", navela je u saopštenju Demokratska stranka.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine na ulazu u zgradu Vlade Srbije u Beogradu. Zbog organizovanja ubistva na 40 godina zatvora osuđen je bivši komandant Jedinice za specijalne operacije, poznate kao Crvene beretke, Milorad Ulemek zvani Legija.

Na istu kaznu osuđen je i Zvezdan Jovanović, kao neposredni izvršilac ubistva i bivši Ulemekov zamenik. Politička pozadina ubistva Zorana Đinđića do danas nije otkrivena.

XS
SM
MD
LG