Dostupni linkovi

Zatražena suspenzija načelnika policije FBiH zbog sumnje na prevaru i napada na novinare


Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije, prijeti novinarima CIN-a nakon ročišta u Dubrovniku, 26. oktobar 2022.
Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije, prijeti novinarima CIN-a nakon ročišta u Dubrovniku, 26. oktobar 2022.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara uputio je zahtjev za suspenziju načelnika Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije (FUP) Zorana Čegara, zbog podignute optužnice za prevaru u Hrvatskoj i napada na novinare Centra za istraživačko novinarstvo u BiH.

Suspenzija je zatražena u petak, 28. oktobra, a dva dana ranije Čegaru je na sudu u Dubrovniku počelo suđenje zbog sumnje na prevaru, za koju je, prema zakonima Hrvatske, zaprijećena kazna zatvora u trajanju do osam godina zatvora.

Ministar Čampara je saopćio da je suspnezija zatražena i zbog sumnje na falsificiranje notarskih ugovora koji se odnose na imovinu u Ilijašu, u blizini Sarajeva, "kao i zbog nasilničkog ponašanja i prijetnji upućenih novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN)".

Čampara je zahtjev poslao zamjeniku direktora Federalne uprave policije Ensadu Kormanu u kojem je zatražio da odmah donese rješenje o suspenziji načelnika Čegara.

Čegar je novinarki CIN-a, koji je pisao o njegovoj nelegalno stečenoj imovini i radnjama, nakon ročišta u Dubrovniku zaprijetio da će joj "isčupati grkljan", nazivajući je "četnikušom", uz psovke.

Iz CIN-a su nakon napada napisali da je "Zoran Čegar čovjek s dozvolom za nošenje oružja, ime u brojnim disciplinskim prijavama, glavni junak snimaka nasilništva u plavoj uniformi sa epoletama je drugi put prijetio novinarima CIN-a!"

Nakon saopćenja ministra Čampare reagirala je i Američka ambasada. Na Twitteru su napisali:

"Pozivamo vlasti da zaštite sve novinare od uznemiravanja i napada i osiguraju im mogućnost izvještavanja o istini. Sloboda tiska ključna je za slobodna, demokratska društva".

O slučaju Zorana Čegara saopćenjem oglasila se i Federalna uprava policije.

Navode da "neće tolerisati bilo kakvo dokazano postupanje policijskih službenika u čijim radnjama se ostvaruju bilo kakva ponašanja kojima se krši Zakon o policijskim službenicima Federacije BiH".

Ističu kako poštujući temeljne principe presumpcije nevinosti i pravičnog postupka poduzimaju "mjere i radnje na provjeri pomenutih informacija koje su se pojavile u javnosti".

"U tom smislu možemo izvijestiti javnost da je tragom medijske informacije, u kojoj je jedan visokopozicionirani policijski službenik dovođen u negativan kontekst i u vezu s određenim inkriminisanim licima, već pokrenuta interna istraga protiv imenovanog policijskog službenika, a koja će, radi zaštite povjerenja građana u rad Federalne uprave policije, biti provedena u najkraćem mogućem rok", navodi se u saopćenju FUP-a.

Nakon objave Centra za istraživačko novinarstvo, u četvrtak 27. oktobra, reagirali su iz Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini i Udruženja BH novinari, koji su osudili prijetnje i napade Čegara na novinare.

Zahtijevaju od svih nadležnih institucija da po hitnom postupku sankcioniraju ovakvo ponašanje.

"Smatramo kako je nedopustivo ovakvo ponašanje jednog dužnosnika tim više što je u sistemu koji bi trebao štititi zakone te da bi mu zbog verbalnog napada ali i pokušaja fizičkog nasrtanja na novinare trebalo zabraniti vršenje javnih funkcija", saopštili su iz Vijeća za štampu.

Upravni odbor Udruženja BH novinari navodi da "prijetnje i uvrede novinarima dolaze od visokopozicionirane osobe u policijskoj hijerarhiji, koja bi trebala biti nadležna za provedbu zakona i štititi građane od svih vrsta brutalnosti, fizičkih i verbalnih napada, a ne biti onaj koji će napadati i prijetiti".

"Činjenica da visokopozicionirani policajac na javnoj funkciji verbalno napada novinare CIN-a i izravno prijeti fizičkim nasiljem, ima dodatnu težinu", dodaju iz Udruženja, te pozivaju na hitnu reakciju.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara zatražit će od Vlade Federacije BiH da pokrene proceduru i za razrješenje policijskog službenika Čegara s dužnosti predsjednika Policijskog odbora Vlade FBiH.

XS
SM
MD
LG