Dostupni linkovi

Znanstvenici slučajno napravili najtanje staklo na svijetu


Ilustracija
Većina nas slučajno razbije staklo, a grupa znanstvenika je umjesto toga slučajno staklo napravila. I to najtanje na svijetu.

Znanstvenici sa Sveučilišta Cornell izradili su staklo tanko samo jednu molekulu ili dva atoma koje je takoreći dvodimenzionalno.

Znanstvenici su pokušavali izraditi grafen, dvodimenzionalnu ugljikovu strukturu debljine jednog atoma, no curenje zraka je izazvalo kemijsku reakciju iz koje je nastalo najtanje staklo na svijetu.

''Ovo je rad na koji sam najponosniji u cijeloj svojoj karijeri'', rekao je profesor fizike na Cornellu David Muller te dodao kako je ovo prvi puta da je netko uspio vidjeti strukturu atoma u staklu.

Kroz elektronički mikroskop jasno su se vidjeli atomi silicija i kisika.

Muller tvrdi da će ovo otkriće pomoći znanstvenicima u objašnjavanju misterija o strukturi stakla odnosno zašto se staklo ponaša kao kruto tijelo, a izgleda kao tekućina.

Spekulira se kako bi otkriće jednog dana moglo poboljšati rad elektroničkih uređaja, kao što su pametni telefoni, tako što će se napraviti materijal koji će se koristiti u tranzistorima.

Najtanje staklo na svijetu bit će uvršteno i u izdanje Guinnessove knjige rekorda za 2014. godinu.
XS
SM
MD
LG