Dostupni linkovi

Otkrivene zloupotrebe u procesu vakcinacije u Kantonu Sarajevo


Građani u redu za vakcinaciju ispred dvorane Zetra, Sarajevo (11. maj)
Građani u redu za vakcinaciju ispred dvorane Zetra, Sarajevo (11. maj)

Provjerom protokola vakcinacije u sportskoj dvorani Zetra u Sarajevu, utvrđene su zloupotrebe, a odgovorni su prijavljeni nadležnim direktorima ustanova u kojima su zaposleni, izjavio je u subotu 22. maja, Haris Vranić ministar zdravstva Kantona Sarajevo (KS), jednog od deset kantona u bosanskohercegovačkom entitetu Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH).

Kako je rekao, vršena je vakcinacija osoba mimo protokola vakcinacije na dva punkta u Zetri.

„Dvije uposlenice JU Doma zdravlja KS vakcinisale su širu porodicu jedne uposlenice JU Zavoda za javno zdravstvo KS kao i dvoje građana koji nisu u sistemu zdravstvenog osiguranja KS. Ministarstvo zdravstva KS je prijavilo ove neregularnosti direktorima Doma zdravlja KS i Zavoda za javno zdravstvo KS koji će se odrediti o narednim koracima u ovom slučaju “, izjavio je ministar Vranić.

Istakao je da se nastavlja provjera svih spiskova do sada vakcinisanih osoba u Zetri, te da će se sve nepravilnosti prijaviti.

Vranić je naglasio da je provjerom utvrđeno da nije bilo iznošenja vakcina izvan vakcinalnog punkta, niti vakcinisanja izvan Zetre, saopšteno je iz Vlade KS.

Proteklih dana zabilježene su velike gužve ispred olimpijske dvorane Zetra u Sarajevu, koja je i punkt za masovnu vakcinaciju građana protiv korona virusa.

Neki sugrađani u toku prošle sedmice nisu dočekali svoju dozu jer im je na ulazu rečeno da je nestalo vakcina.

Masovna vakcinacija građana u KS počela je 21. aprila, a prvi su vakcinisani oni stariji od 75 godina, za koje je tada obezbijeđeno 12.880 vakcina. Riječ je o vakcinama proizvođača AstraZeneca kojeg je donirala Srbija i kineskog Sinovaca, koji je stigao kao donacija Turske.

Ova faza završena je 27. aprila, a druga je nastavljena 18. maja, prema ranije utvrđenom planu i prioritetima kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo. Za nastavak vakcinacije je osigurano 6.750 doza vakcina i radi se o vakcini koju je prizveo BioNTech/Pfizer.

Građani KS za vakcinaciju se prijavljuju i pozivaju putem jedinstvene aplikacije u Bosni i Hercegovini (BiH), a koja je puštena u rad 30. marta.

Ministar Vranić je u četvrtak 20. maja izjavio da su gužve koje se prave ispred dvorane Zetra rezultat toga što su na vakcinisanje dolazili i oni koji nisu pozvani i registrovani u elektronskom sistemu, zahtijevajući vakcinaciju.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, do sada je prvom dozom vakcinisano 49.508 građana ovog bh. entiteta, dok je revakcinisano 5.758 ljudi. U BiH prvu dozu vakcine protiv COVID-a 19 primilo je 91.444 osoba, dok je revakcinaciju završio 31.221 građanin BiH.

XS
SM
MD
LG