Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pokrenuta istraga za zločin u Gruborima


Pred završetak dokaznog postupka u haškom suđenju hrvatskim generalima Gotovini, Markaču i Čermaku za ratne zločine u „Oluji“ i poslije nje, u Hrvatskoj je pokrenuta istraga za zločin u Gruborima. Istraga je pokrenuta petnaestak dana nakon završetka „Oluje“.

Hrvatska policija uhitila je jednu osobu i provodi kriminalističku obradu nad njih 16 zbog ubojstva pet srpskih civila u selu Grubori nedaleko Knina 25. kolovoza 1995. godine, dva tjedna nakon završetka akcije „Oluja“.

„Za sada mogu reći da je kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno 17 osoba, što u svojstvu osumnjičenika, što u svojstvu svjedoka. Među njih 17 nalazi se pet aktivnih pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova“, rekao je policijski glasnogovornik Krunoslav Borovec.

Ovaj zločin ubojstva petero srpskih civila u dobi od 45 do 90 godina i paljenja 20 kuća u selu Grubori u Hrvatskoj nije procesuiran, a haški tužitelji pripisuju ga specijalcima hrvatske policije.

Zato je danas prijepodne uhićen ratni zamjenik zapovjednika Specijalne policije Željko Sačić, navodno zbog navođenja na lažno svjedočenje, a i ostali koje se kriminalistički obrađuje pripadnici su Specijalne policije, jer još od 2001. godine postoji precizan popis sudionika te akcije.

Iako je tada Račanova vlada pokušala nešto napraviti, postupak nikada nije pokrenut, pa je zato zločin u Gruborima jedan od tri slučaja ubojstva koje haško tužiteljstvo dokazuje na suđenju generalima Anti Gotovini i Ivanu Čermaku i ratnom zapovjedniku policijskih specijalaca Mladenu Markaču. Markačevi specijalci terete se da su počinili zločin, a Markač i Čermak za to da su ga zataškavali.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG