Dostupni linkovi

"Zlatni globus" crno-bijelom nijemom filmu "Umjetnik"


Ekipa filma "Artist" na dodeli nagrada "Zlatnog globusa"
Ekipa filma "Artist" na dodeli nagrada "Zlatnog globusa"
Crno-bijeli nijemi film "Umjetnik" osvojio je tri Zlatna globusa na ceremoniji u Los Anđelesu održanoj u nedelju uveče. Film koji inače slovi i za favorita za Oscara, trijumfovao je u kategorijama za najbolju komediju i muziku, a nagradu je dobio i nosilac glavne uloge Jean Dujardine.

Film "Potomci" proglašen je za najbolju dramu, a George Clooney, glavni lik oca koji se bori izaći na kraj s dvije kćerke, dobio je Zlatni globus za najbolju mušku ulogu.

Meryl Streep u filmu "Čelična lady", proglašena je najboljom glumicom za ulogu Margaret Thatcher. Zahvalila se svima u Engleskoj koji su je pustili da dođe tamo i pogazi im istoriju.

Nagradu je dobila i Michell Williams za ulogu Merlin Monroe u filmu „Moja sedmica s Merlinkom“.

VIDEO: Trejler za film "Umjetnik"


Martin Scorsese proglašen je za najboljeg režisera za film "Hugo", dok je Steven Spielberg nagrađen za kvalitetu animacije u filmu "Avanture Tin-tina".

Veteran Christopher Plummer dobio je nagradu za sporednu ulogu u filmu "Početnici", a Octavia Spencer u kategoriji glumica za ulogu sluškišnje u filmu "Pomoć".

Za najbolji film van engleskog govornog područja proglašeno je iransko ostvarenje "Rastava", dok je film Woody Allena "Ponoć u Parizu" dobio nagradu za najbolji scenario.

Za dobitnike Zlatnog globusa uvijek se tvrdilo da su i kandidati za Oscara.

Predviđanja, međutim, često znaju prevariti, poput prošlogodišnjih. Globus je osvojila "Društvena mreža", priča o postanku Facebooka , ali mjesec dana kasnije, zlatnim se Oscarom okitio "Kraljev govor".

Ove su godine u takozvanoj „mrtvoj trci“ "Potomci", "Čelična Lady", ali i ekranizacija ljubavne afere nezaboravne Merylin Monroe. Dok se čeka 26.februar kada će biti dodijeljene nagrade Akademije, nekoliko detalja sa Globusove ceremonije.

FOTOGALERIJA: Dodjela "Zlatnog globusa"

Uvjerljivo najbolje obučena bila je Angelina Jolie koju je i ovaj put pridržavao suprug Brad Pitt, sam se oslanjajući na vrlo elegantan drveni štap.

Prisutnim članicama porodice Osborne, rame uz rame za najgoru haljinu stoje Reese Witherspoon i Nicole Kidman. Michelle Williams bolje bi potrefila da je uzela bilo koji outfit iz filma o Merlinki, a Rooney Mara bi ljepše izgledala čak i u odjeći Lisabeth Salander koju glumi i ekranizaciji Larssonovog trilera.

Posebnu je pažnju ove godine, uz sve zvijezde i zvjezdice, privukao jedan četvoronožac. Pas Uggie vjerni je pratilac Jean Dujardina u nijemom crno-bijelom filmu "Umjetnik". Kada je tom ostvarenju dodijeljen Globus Uggie se takođe, korakom pobjednika, popeo na scenu.
XS
SM
MD
LG