Dostupni linkovi

Zlatni globus: Trijumf "Američke prevare" i "12 godina ropstva"


Film "12 godina ropstva" dobio je Zlatni globus u kategoriji drame dok je "Američka prevara" nagrađena u kategoriji mjuzikla/komedije na dodeli Zlatnih globusa održanoj u nedelju uveče.

"Američka prevara" komedija o prevarantima sedamdesetih, koju je režirao Dejvid O. Rasel, pobednik je večeri sa tri Globusa od sedam nominacija, dok je film o AIDS-u "Dalas Buyers Club" sa Metjuom Mekonahijem pokupio dva glumačka Globusa za njega i kolegu Džareda Leta.

Film "12 godina ropstva" Stiva Mekvina, zasnovan na istinitoj priči slobodnog crnca Solomona Nortupa koji je prodat u ropstvo, osvojio je svega jednu nagradu od sedam nominacija. Film nije dobio nijednu nagradu za glumu iako je u toj kategoriji bio favorit.

Oni koji su kući otišli praznih ruku su miljenici kritike, braća Koen sa filmom "Inside Llewyn Davis" i Aleksandar Pejn sa "Nebraskom".

Globus za najbolju glumicu u drami otišao je u ruke Kejt Blanšet za njenu ulogu osiromašene bogatašice u tragikomediji Vudija Alena "Blue Jasmine".

Ejmi Adams je proglašena za najbolju glumicu u mjuziklu/komediji za rolu partnerke prevaranta Kristijana Bejla u "Američkoj prevari" dok je Dženifer Lorens Globus dobila za najbolju sporednu ulogu u istom filmu.

Leonardo Di Kaprio
Leonardo Di Kaprio
Leonardo Dikaprio dobio je Globus za ulogu brokera-muljatora u "Vuku sa Vol strita", njegovoj petoj saradnji sa režiserom Martinom Skorsezeom.

"Kako se istorija filma razvija, tebe će smatrati jednim od najvećih umetnika svih vremena", rekao je Dikaprio Skorsezeu primajući nagradu koju dodeljuje Holiovudsko udruženje stranih novinara (HFPA).

Meksički režiser Alfonso Kuaron proglašen je za najboljeg režisera za svoj svemirski triler "Gravitacija" u kome Sandra Bulok igra astronauta izgubljenog u svemiru.

Režiser Spajk Džoun otišao je kući sa Globusom za najbolji scenario za duhovitu komediju "Ona" sa Žoakinom Finiksom.

HFPA je Vudiju Alenu dodelila Nagradu “Sesil B. Demil” za izvanredan doprinos industriji zabave.

Kada je reč o TV nagradama, serija "Čista hemija" (Breaking Bad) proglašena je za najbolju dramu, a njen glumac Brajan Krenston za najboljeg dramskog glumca.

Serija "Brooklyn Nine-Nine" proglašena je za najbolju komediju a njen glumac Endi Samberk za najboljeg glumca u komediji. Džon Vojt je dobio Globusa za najbolju sporednu ulogu u drami "Ray Donovan", dok je Robin Rajt nagrađena za svoj rad u "House of Cards".

Makl Daglas je osvojio četvri Globus za ulogu Liberačija u "Behind the Candelabra" koji je i dobio Globus za najbolji TV film, dok je voditeljka Ejmi Feler dobila i nagradu za ulogu u "Park and Recreation". Elizabet Mos, poznata po roli u seriji "Ljudi sa Menhetna", ove godine dobila je Globus za ulogu detektivke u mini seriji "Top of the Lake".

Veteranka Žaklin Bize osvojila je svoj prvi Globus u kategoriji sporedne uloge za seriju "Dancing on the Edge".
XS
SM
MD
LG