Dostupni linkovi

Mogu li životinje predvidjeti zemljotres?


Stotine tisuća žaba pobjeglo je, nekoliko dana ranije, iz grada u blizini epicentra potresa koji je pogodio jugozapad Kine, objavili su kineski mediji.

Neuobičajena migracija žaba, koje su krajem prošlog tjedna poplavile ulice Mianyanga, izazvala je komentare blogera koji su u tome vidjeli znak najave potresa.

Međutim, stručnjak čije riječi citira novinska agencija Nova Kina, odbacio je takve pretpostavke.

'Postoje brojni razlozi za anomalije kod životinja ... Potres je samo jedna mogućnost, kao i klimatske promjene i atmosferski uvjeti,' rekao je Zhang Guomin, znanstvenik Instituta za seizmološka istraživanja.

Stariji ljudi, koje su od nedjelje intervjuirali novinari dnevnog lista iz regije Mianyang, tvrdili su da je migracija žaba navjestitelj katastrofe. Osim što su tisuće žaba preplavile ulice bježeći od epicentra, iz toga su područja odletjeli i leptiri, a priča se i o jezercu koje se isušilo nekoliko dana prije potresa koji je ubio više od 50 tisuća ljudi.

Na kraju su se, satima prije jednog od najvećih zemljotresa u historiji Kine, životinje u zoološkom vrtu počele čudno ponašati.

Kasnije, kineski blogovi i chat su bili preplavljeni pitanjima: Zašto vlada nije primijetila upozoravajuće znakove prirode koji su govorili da se sprema neka nesreća?

Za sigurnije ceste - auti koji komuniciraju

Postojeća tehnologija kojom se povećava sigurnost automobila trebala bi uskoro dobiti dodatnu dimenziju, najavio je konzorcij Car2Car-Communications.

Postojeći automobili kriju u sebi složene uređaje, koji u slučaju sudara mjere jačinu udara, zatežu pojaseve, uključuju zračne jastuke ili blokiraju pumpu za gorivo. Kad bi automobili međusobno komunicirali, mnoge bi se nesreće mogle spriječiti, uvjereni su predstavnici Car2Car-Communications konzorcija, neprofitne udruge što su je osnovali europski proizvođači automobila. Udruga nastoji razviti europski standard komunikacije između vozila.

Riječ je u prvom redu o "aktivnom sigurnosnom sustavu" koji vozača na vrijeme obavješćuje o tome da se primjerice iza idućeg zavoja nalazi kolona. "Vozačev vidik treba se proširiti", izjavio je čelnik Car2Car-Communications-Consortiuma Rudolf Metzner u Beču.


"Cilj je pravodobna informacija", a svakom je proizvođaču prepušteno da odluči kako će proizvod na kraju izgledati i kako će vozač biti upozoren na moguću opasnost, izjavio je Mietzner.

Prototop sustava komunikacije među vozilima u praksi funkcionira tako da svaki automobil opremljen uređajima Car2Car-Communication istodobno odašilje informacije, upravlja njima i prima ih. U slučaju opasnosti, vozilo šalje obavijest o tome drugim vozilima koja je prihvaćaju i šalju dalje.

Proizvođači automobila već neko vrijeme rade na toj tehnici, ali "zasad ona funkcionira samo između vozila iste marke", dodao je Mietzner.

Očekuje se da će se standardizirani uređaji pojaviti na tržištu 2012. do 2014. Proizvođači automobila obvezali su se da će prihvatiti standard "ako je tehnologija dobra i ako ima učinka", izjavio je Mietzner.

Vatikan 'priznao' izvanzemaljce


Vjera u Boga spojiva je s vjerovanjem u izvanzemaljce, prema izjavi vatikanskog astronoma koji misli da možda postoji planet koji nastanjuju bića koja nisu počinila istočni grijeh.

"Kao astronom, ja vjerujem u Boga koji je stvoritelj svemira", rekao je u razgovoru za vatikanske novine L'Osservatore Romano Jose Gabriel Funes, isusovac koji je direktor vatikanskog opservatorija u Castel Gandolfu, kraj Rima.

"No, premda još nemamo nikakvih dokaza, ne možemo isključiti mogućnost da na drugim planetima ima života", dodaje.

"Kao što na Zemlji postoji puno vrsta živih bića, tako je Bog mogao stvoriti i druga, jednako razumna bića", rekao je Papin astronom. "Zašto ne bismo mogli govoriti o 'braći izvanzemaljcima'. To je i dalje dio kreacije."

Nakon Francuske i Britanija otvorila dokumente o NLO-ima

Tajni dosjei o neidentificiranim letećim objektima iznad Velike Britanije otvoreni su za javnost, izazvavši novi interes kako skeptika tako i onih koji u NLO-e duboko vjeruju.

Nacionalni arhiv u Kewu, nedaleko od Londona, u skladu sa zakonom, čuva te povjerljive dokumente posljednjih 30 godina.

Ministarstvo obrane u Londonu objavilo je, međutim, da ne istražuje mogućnost posjeta izvanzemaljaca Zemlji.

U sljedeće četiri godine objelodanit će se 150 dosjea o NLO-ima iznad Velike Britanije, ali, kako tvrdi ministarstvo, oni koji se nadaju dokazima o malim zelenim bićima bit će razočarani.







XS
SM
MD
LG