Dostupni linkovi

Velino Selo: Život se (ne) vraća u normalu


Autor: Aljoša Ljubojević

Mještani Velinog Sela dočekuju zimu u kućama punim vlage i praznih ambara. Ovo selo, koje na sjeveroistoku Semberije rijeka Sava dijeli od Srbije, pretrpjelo je najveće štete za vrijeme majskih poplava u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Mještanin Gavrilo Lukić sa još nekoliko komšija pomagao je 17. i 18. maja evakuaciju stanovništva i prevoz stoke.

Gavrilo Lukić, foto: Aljoša Ljubojević
Gavrilo Lukić, foto: Aljoša Ljubojević

"Nije bilo nikakve organizacije, a ni narod nije mogao učiniti mnogo. Izveli smo stoku na prugu, ono najvrijednije podigli na spratove i tavane. Sreća da sam imao čamac Ribarskog udruženja pa sam mogao da izvozim ljude do Brodca odakle su dalje išli za Bijeljinu", priča Lukić.

Dok su sa jedne strane branili nasip na Rači i pratili nivo rijeke Save, sa druge strane stanovnicima Velinog Sela prijetila je Drina. Devetnaestog maja, izlivanjem obje rijeke, selu se moglo prići samo helikopterima i čamcima. Nivo vode premašio je dva metra.

"Neki su proveli i po dva mjeseca u prihvatnim centrima. Vratili smo se u kuće, ali daleko je ovo od normalnog života. Naložimo šporet, a onda vlaga počne da se diže, prozori mokri, zidovi se raspadaju", kaže Lukić.

Milan Kovačević, foto: Aljoša Ljubojević
Milan Kovačević, foto: Aljoša Ljubojević

Gavrilov komšija Milan Kovačević kaže da su vaučeri Vlade Republike Srpske dijeljeni po stranačkoj podobnosti.

"Stranke su pravile spiskove i tako i dijelile pomoć. To je strašno. Ljudima su obnavljali krovove iako krovovi nisu bili poplavljeni. Mnogi su prijavljivali štetu za kuće u kojima ne žive, kuće koje ne koriste više od 30 godina, a ja koji imam četvoro unučadi spavao sam do neki dan na čardaku", priča Milan.

Do sada su u Semberiju pristigli milioni maraka pomoći, a Bijeljini je nedavno Delagacija EU u BiH iz svojih fondova odobrila i tri miliona evra za dalju sanaciju. Međutim, ljudske priče i fotografije pokazuju da se život u ovom dijelu BiH godinama neće vratiti u normalu.

XS
SM
MD
LG