Dostupni linkovi

Knjiga Živka Juzbašića o srpskom pitanju i hrvatskoj politici


Sa promocije knjige, Foto: Enis Zebić

U Zagrebu je promovirana knjiga Živka Juzbašića "Srpsko pitanje i hrvatska politika, svjedočanstva i dokumenti 1990 - 2000". Prvo kao aktivni političar, a potom kao član Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, Juzbašić se u posljednjoj deceniji prošlog stoljeća angažirao na smirivanju hrvatsko-srpskih tenzija i očuvanju antifašističkih vrijednosti. U knjizi su sabrani brojni njegovi tekstovi i korespondencija sa državnim institucijama, bez kojih poznavanje političke povijesti Hrvatske u devedesetim godinama ne bi bilo potpuno.

"Puno sam puta bio u dilemi, ali pobjeći sa bojnog polja neću jer najlakše je pobjeći. Treba se boriti do kraja, pa makar izvukao i najgoru situaciju za mene. Tako sam se ponašao i mislim da je to jedini izlaz. Samo se u poštenoj borbi može tražiti prosperitet, a ne s glavom u pijesku."

Eto, to je bio odgovor Živka Juzbašića kada smo ga pitali - koliko je puta poželio odustati od svog angažmana, baciti koplje u trnje i, kao i šutljiva većina, pričekati da se problemi istutnje sami od sebe.

Živko Juzbašić, Foto: Enis Zebić
A za njim je ispunjen život - u partizanima od početka ustanka, Sutjeska, Neretva, dvadeset godina na dužnostima u vojsci. Potom kraće vrijeme Tuđmanov zamjenik u zagrebačkom Institutu za historiju radničkog pokreta. Zatim čelno mjesto u petrinjskom "Gavriloviću", pa odlazak u mirovinu. Početkom devedesetih Živko Juzbašić aktivira se iznova i postaje ministar u ratnoj hrvatskoj vladi, takozvanoj "vladi demokratskog jedinstva". O toj njegovoj odluci, srpnja 1991. godine, priređivač Juzbašićeve knjige, Ilija Ranić, kaže:

"Nije s oduševljenjem prihvatio Tuđmanov poziv u vladu, ali je s oduševljenjem prihvatio riječi svoga dobrog prijatelja Mika Tripala da se moraju tražiti putovi mira i dijaloga, a to se može samo na javnoj sceni, u konkretnoj i neposrednoj političkoj borbi."

Intervenirao je povodom otpuštanja Srba s posla, podmetanja eksploziva pod kuće Srba, nestanaka i ubojstava Srba u Sisku i drugdje. Prosvjedovao je zašto je nakon uspješnih ofenziva Hrvatske vojske u zapadnoj Slavoniji koncem 1991. godine krenula pljačka i uništavanje imovine. Prosvjedovao je protiv djelovanja stranačkih vojski i lažnih "pričuvnih policajaca". I nije se bojao, kaže:

Foto: Enis Zebić
"Oni koji su došli kod mene i tražili moju pomoć u tim teškim vremenima našli su je iskreno i otvoreno. Nisam se plašio u tim teškim vremenima nikakvih posljedica po mene, ali na žalost i po familiju, koja je bila izložena mnogim nevoljama, kao i mnogi drugi."

U prvoj polovici devedesetih Juzbašić izlazi sa brojnim inicijativama i prijedlozima kako smanjiti međuetničke tenzije - od inicijative za formiranje srpske brigade Hrvatske vojske "Nikola Tesla", za koju se već bilo javilo 2.000 dobrovoljaca, preko formiranja Savjeta za međunacionalne odnose ili formiranja mirovnih vijeća sastavljenih od uglednijih Srba i Hrvata po manjim mjestima, po uzoru na partizansku praksu na slobodnim područjima Hrvatske.

Ti njegovi prijedlozi nisu prihvaćeni, ali je na sreću bilo i područja gdje je rat izbjegnut zahvaljujući trijeznim glavama hrvatskih i srpskih političara iz Zagreba, ali i "sa terena", poput Gorskog kotara i Kalnika.
Foto: Enis Zebić


Juzbašić je u Vladi do sredine 1992. godine, a potom je saborski zastupnik - prvo Socijaldemokratske partije, a potom Akcije socijaldemokrata Hrvatske, koju je vodio Miko Tripalo, a angažira se i u Hrvatskom helsinškom odboru za ljudska prava. O tom njegovom radu govorio je doajen hrvatskog novinstva i suborac iz Hrvatskog helsinškog odbora, Božo Novak:

"Autor je pun optimizma i nade. Zalagao se da naši dani na kraju XX stoljeća ne budu dani uzaludne patnje i stradanja. Uvjeren je da će i u ovim vremenima i konfliktima trijumfirati čovječnost. Osvjedočeni je promicatelj demokratske, pravedne i tolerantne Hrvatske."


U Juzbašićevoj knjizi donesen je niz njegovih novinskih napisa i intervjua i opsežna korespondencija sa raznim državnim institucijama i dužnosnicima u kojima intervenira za pojedince i obitelji u nevolji. Već sada se može reći da bez konzultiranja ove knjige, znanje o Hrvatskoj u posljednjem desetljeću prošlog stoljeća, ne bi bilo potpuno.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG