Dostupni linkovi

Živaljević: Crnogorski košarkaši - tim sjajnog karaktera


Reprezentacija Crne Gore, FOTO: Košarkaški savez Crne Gore/Saša Matić
Reprezentacija Crne Gore, FOTO: Košarkaški savez Crne Gore/Saša Matić
Sportski novinar Maksim Živaljević za RSE, pred utakmicu košarkaških reprezentacija Crne Gore i Srbije u nedjelju, govori o sjajnoj seriji crnogorskih košarkaša u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje će biti održano u Sloveniji.

Pred naletima crvenih pale su, između ostalih, i odlične selekcije Srbije i Izraela. Do kraja kvalifikacija ostale su još četiri utakmice, ali Crnu Goru upućeni već vide u Sloveniji, gdje će odmjeriti snage sa najboljim evropskim selekcijama.

RSE: Šest utakmica, šest pobjeda. To je učinak košarkaša Crne Gore u dosadašnjem toku kvalifikacija za EP koje će biti održano u Sloveniji. Da li je to za Vas iznenađenje, budući da Crna Gora igra bez NBA centarskog tandema - Nikola Peković i Nikola Vučević?

Živaljević: Kao i za sve ostale, i za mene je to veliko iznenađenje. Ne činjenica da je na vrhu tabele, da je na prvom mjestu, to je bilo moguće i u razmišljanjima prije kvalifikacija, ali svih šest pobjeda je stvarno izuzetak i zaslužuje nevjerovatnu ocjenu u ovom trenutku.

RSE: Iako selektor Luka Pavićević poziva na oprez i traži od igrača i u nastavku kvalifikacija formu koja je krasila crvene u prvih šest utakmica, čini se da je plasman Crne Gore na EP gotova stvar?

Živaljević: Slovenija je zaista izvjesna, nema spora. Tu je još 10 dana i četiri utakmice. Prva u nizu je Srbija, koja je najveći protivnik ali Slovačka, Estonija i Island ne mogu da budu prava pretnja. Crna Gora ide na EP i to su sada već još samo koračići. Vrlo malo treba našoj reprezentaciji da ode na EP.

RSE: Košarkaši Crne Gore dočekuju favorizovanu Srbiju. No, crveni su pobijedili Srbe u Beogradu. Koliko je realno da, kao i protiv Izraela, u tom duelu slave i u gostima i kod kuće?

Živaljević: Srbija je izuzetna reprezentacija. To je selektor Pavićević rekao odmah po dolasku iz Telaviva. Ona je favorit u našoj grupi. Ona je realno u ovom trenutku najkompletnija ekipa u našoj grupi. Ali, pokazala je ta prva utakmica, pokazalo je mnoštvo mečeva u istoriji košarke da pobjeđuju bolji.

(VIDEO: Završni minuti prve utakmice kvalifikacija za EP između Crne Gore i Srbije)


Crna Gora ima u ovom trenutku jednu izuzetnu psihologiju. Ima sve pobjede, ima tu sretno ali i znalački izvojevanu pobjedu u Beogradu. Imaće pune tribine. Ovdje je sve spremno za spektakl. Ti momci apsolutno vjeruju u svoje mogućnosti. Imaju šansu da pobjede Srbiju. Ali i ako izgube, nije to nikakav krah, nije to veliki poraz. Crna Gora ima veliku priliku da još jednom savlada Srbiju, ali moraće da igra kao nikada do sada, moraće da ima i malo sreće. Srbija je ovog ljeta ipak daleko od prave forme.

RSE: Povratkom Pekovića i Vučevića u nacionalni tim pitanje je koliko Crna Gora ima šanse da na EP pomrsi račune favoritima, među kojima su Španija, Francuska, ali i ostalim kvalitetnim ekipama kao što su Litvanija, Srbija, Turska, domaćin Slovenija?

Živaljević: Ipak bih se malo vratio. Crna Gora je bila u izuzetno teškoj situaciji uoči kvalifikacija poslije EP u Litvaniji. Razočaranje plasmanom, ne samo rezultatom, igrom, odnosom igrača. Bila je delikatna situacija. Ostala je bez selektora. Trebalo je pronaći novog trenera. Na tržištu se zna ko je najbolji, ko je najskuplji. Očigledno Košarkaški savez nije bio spreman za lov na neko mega trenersko ime u Evropi. Odlučio se za Luku Pavićevića, koji je dokazan, ali perspektivan trener, koji pripada mlađoj gardi. Očigledno je Košarkaški savez tu pogodio.

Uoči kvalifikacija, daleko smo bili od dobrih prognoza. Izostanak Pekovića i Vučeviča u bilo kojoj reprezentaciji, pa možda i najboljoj na svijetu, predstavlja izuzetan hendikep. Uz to, nedostaju i još neki igrači u spoljnoj liniji. Crna Gora je mala, posebno košarkaška baza. Svaki izostanak je veliki hendikep. Ali, očigledno ova selekcija, i sve to što je rađeno od 25. juna, odlično je izvedeno i upakovalo se u sjajno izdanje.

Opet me je vrlo strah od neke nove euforije koja je postojala i prije Litvanije. Crna Gora treba da ide korak po korak. Svi mi zajedno treba da budemo izuzetno zadovoljni sa onim što činimo, da se radujemo plasmanu na EP. Treba da budemo radosni zbog svake utakmice crnogorske reprezentacije. Čini mi se da nema ekipnog sporta u Evropi, osim odbojke i fudbala, u kojoj je veća konkurencija. Plasman na EP za Crnu Goru u košarci je prije svega izuzetan uspjeh.

Crna Gora ima pojedince. Peković, Vučević, Dubljević - to je trojka centara sa kojom mogu da se porede rijetko koje ekipe. Ali fali tu još po nešto na ostalim pozicijama da bi Crna Gora mogla da svijetli. Crna Gora mora vrlo skromno da pođe na to prvenstvo - i ekipa i navijači. Onda, korak po korak, od utakmice do utakmice, možda može da priredi nešto što je učinila Makedonija u Litvaniji.

Kombinacija više faktora

RSE: Mnogi analiziraju kako je Crna Gora uspjela u kvalifikacijama. Da li je to plod borbenosti, volje i želje ili kvaliteta, ili je to kombinacija svih ovih faktora?

Živaljević: Kombinacija više faktora. Ključni faktor je način na koji se crnogorska reprezentacija pripremila za ove kvalifikacije, a tu je glavni čovjek Luka Pavićević. Vrijeme provedeno na tim pripremama – broj treninga, kvalitet treninga. To je na sreću selekcija izuzetnih karaktera, a to je vrlo teško ostvariti u timu gdje imate 12-15 igrača. Srećom, ovo je ekipa u kojoj je kapiten Sekulić, ali je on prvi koji će se baciti na glavu, u bilo kojem trenutku na utakmici, koji neće previše žaliti što možda četiri igrača imaju pet minuta više provedenih u igri od njega. To je jedan izuzetan tim, sjajnoga karaktera, a mislim da svojim kvalitetima, ne samo igračkim, nego i ljudskim, Peković i Vučević samo mogu da doprinesu kvalitetu.

RSE: Osim NBA kvaliteta Pekovića i Vučevića koji nedostaju timu, vrlo dobrih Šehovića, Dašića, Dubljevića i Sekulića, svojim sjajnim igrama, kao lider reprezentacije, nametnuo se mladi Nikola Ivanović. On ima samo 18 godina, a već pruža sjajne partije i što je važnije u ključnim trenucima preuzima odgovornost.

Živaljević: Nikola je raritet u evropskoj košarci. Ne možete baš tako lako da pronađete mnogo igrača na kontinentu koji dobija priliku da napreduje kao što ima Nikola Ivanović. On jeste talenat, ali, srećom po njega, on se razvija u Košarkaškom klubu Budućnost iz Podgorice. Tamo znaju kako se radi. Sve ono što se događa trenutno u košarkaškoj reprezentaciji Crne Gore vuče donekle korijene iz Budućnosti jer 9 od 12 košarkaša ove reprezentacije igralo je nekada u ekipi Budućnosti.

Nikola je fenomenalan talent. On je izvanredan momak, vrijedan, racionalan. Tačno zna šta želi i dokle može da stigne. U ovoj reprezentaciji, on je tačno našao svoje mjesto, opet zahvaljujući selektoru Pavićeviću. Uklopio se u tu ekipu i došao do izražaja u utakmici sa Srbijom.

RSE: Možemo li reći da se nakon vaterpolista, rukometaša i pogotovo rukometašica, rađa nova nacionalna selekcija koja ima evropsku i svjetsku klasu?

Živaljević: Rodila se ta selekcija poodavno ali Crna Gora nije imala sreće zbog izuzetno čudnog i nakaradnog sistema takmičenja u FIFI minulih godina. Mi smo morali da čekamo četiri godine da dobijemo šansu da se plasiramo na EP.

Košarka ima tradiciju u Crnoj Gori i to se već mjeri decenijama. To nije sporno, posebno naš talenat. Kamo sreće da Miletić igra za našu reprezentaciju. Ima tu još momaka u Evropi koji su izuzetni i koji bi mogli jednog dana da budu veliki reprezentativci naše zemlje.

Ipak i u ovom trenutku molim za manjak euforije u svemu što se priča uoči EP jer tu mnoštvo faktora presuđuje. Ponekada odluči djelić sekunde. Kao što smo pobjedili Srbiju u Beogradu, možda će nam se desiti suprotno u nekoj narednoj utakmici. Crna Gora ima kvalitet, ima ekipu, ima ljude koji mogu da obuče te momke da budu kadri da se bore za medalju na EP. Ali, ja bih i dalje sve to svrstao u kategoriju iznenađenja. Mi prije svega moramo da budemo izuzetno zadovoljni što ćemo da učestvujemo na EP. Onda, možda nam se vremenom, sve to u šta se ulaže mnogo truda i znanja, vrati. Tada ćemo biti još srećniji.
XS
SM
MD
LG