Dostupni linkovi

Borba za Mugabeovo nasljedstvo


Tenkovi na ulicama Hararea
Tenkovi na ulicama Hararea

Građani Zimbabvea očekuju nove korake vojske koja je preuzela vlast u toj afričkoj zemlji. I dok se zna gdje je dugogodišnji predsjednik Robert Mugabe, nije jasno gdje je njegova supruga Grace koja je krenula u utrku za "nasljedstvo" i koja se smatra razlogom za akciju vojske, koja odbija reći da se radi o puču.

Mugabe (93) kontrolira manirom diktatora Zimbabvea od 1980. kada je zemlja stekla nezavisnost od Velike Britanije.

Borba oko toga tko će ga naslijediti, supruga Grace ili bivši potpredsjednik Emmerson Mnangagwa, podijelio je vladajuću Zanu-PF stranku.

Sada je pitanje hoće li Mugabe podnijeti ostavku.

Jedan od opozicijskih lidera Tendai Biti kaže da bi želio vidjeti prijelaznu vladu.

"Bitan je povratak demokraciji. Mislim da između vojske i građana treba uspostaviti dijalog. Dijalog je bitan i između vojske i regionalnih tijela, kao što su Južnoafrička zajednica za razvoj kao i Afrička unija", navodi Biti.

No, nitko u ovoj afričkoj zemlji ne slavi odlazak Mugabe, naprosto jer je mnogo stvari nepoznato. Dućani rade, posao se normalno odvija i prihvaća se mirno činjenica da je Mugabe u kućnom pritvoru i da ga nitko izvan zemlje ne dolazi spasiti.

Robert Mugabe
Robert Mugabe

Ulice Hararea su mirne, no vojska se nalazi oko parlamenta i najvažnijih državnih institucija.

Umjesto toga, oni koji sada kontroliraju situaciju, vojska i civili pokušavaju uvjeriti svijet da se ne radi o vojnom puču, već više o preustroju zemlje uz pomoć vojske.

No, ključno je pitanje da li i tko može uvjeriti Mugabea da nekom izjavom legitimizira ono što se dogodilo i što bi dobio u zamjenu – mirovinu ili sigurnost za suprugu i obitelj.

Pitanje je i gdje je Grace, 40 godina mlađa supruga, kojoj se prohtjelo da bude i predsjednica države, iako se za njom vuku repovi nasilnog ponašanja, korupcija, visoki troškovi luksuza, pa su je tako kritičari nazivali i "Gucci Grace".

Supružnici Mugabe se nalaze pod sankcijama Europske unije i Sjedinjenih Države, koje uključuju i zabranu putovanja, nakon što je predsjednik konfiscirao zemlju bijelim stanovnicima Zimbabvea, manipulirao izborima i uveo političku represiju nad opozicijom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG