Dostupni linkovi

'Zid mama' protiv rasizma i policijskog nasilja u SAD


Protest protiv rasizma i policijske brutalnosti u Portlandu, 25. jula 2020

Spontano okupljanje majki koje su negodovale zbog prisustva i nasilja saveznih službenika na protestima u Portlandu pokrenulo je stvaranje sličnih protestnih grupa širom SAD. Majke formiraju zid zaštite za demonstrante koji dva mjeseca protestuju protiv rasizma i policijskog nasilja, pišu svjetski mediji.

Zid zaštite demonstranata

Momentum "Zid mama" pokazuje koliko je rasprostranjen pokret protiv rasizma i policijske brutalnosti, piše Njujork tajms (The New York Times) ističući da pokret koji je započeo okupljanjem nekoliko desetina majki u noći, 18. jula, kao odgovor na jaku prisutnost federalnih agenata na antirasnim protestima u Portlandu, danas ima hiljade članova u gradovima širom SAD.

List dodaje da videozapisi i fotografije sa protesta u Portlandu, u saveznoj državi Oregon, svjedoče o aktivizmu stotina majki koje pjevaju uspavanke dok se drže za ruke praveći zid između demonstranata i saveznih agenata. Jedne noći protesta su iznova ponavljale riječ ‘mama’ asocirajući na posljednju izjavu Džordža Flojda (George Gloyd), koji je ubijen u maju prilikom privođenja.

"Ove mame shvataju da je ljudima potrebna zaštita", rekla je Nikol Rasel (Nicole Russell) koja je pomogla u organizaciji protesta u Vašingtonu 25. jula, na kojem su se, dodaje list, pojavile članice 'Zida mama'. "One se spontano pojavljuju po cijeloj zemlji, danima prije protesta, a zatim izlaze - to stvarno pokazuje da je trenutni pokret sve masovniji, veći i dublji."

‘Zid mama’ postoji kako bi zaštitio i pojačao glas demonstranata, kažu organizatori, čiji je kolektiv u samo nekoliko dana mobiliziran širom zemlje. Grupe u Misuriju, Sjevernoj Karolini, Alabami, Teksasu, Čikagu i Merilendu obraćaju se lokalnim aktivistima i planiraju sljedeće korake, rekli su u intervjuima organizatori svake grupe. Stotine majki marširalo je proteklog vikenda na protestima u Sijetlu, Ouklandu u Kaliforniji i u Aurori u Koloradu.

Njujork tajms naglašava da su mnoge učesnice ‘Zida mama’ po prvi put na protestima te spominje primjer Đije Gilk (Gia), 45-godišnje majke iz Albakerkija u državi Novi Meksiko, koja je prošle sedmice pokrenula Fejsbuk (Facebook) grupu za organizovanje lokalnog kolektiva 'Zid majki' misleći da će privući 30 ili 40 članova. "U roku od 24 sata gotovo 3.000 majki se prijavilo", kazala je Gilk dodajući kako nikada ranije ništa slično nije uradila. "Samo mislim da je vrijeme da se konačno suprotstavimo."

Zid trajniji od meksičkog

Lokalne grupe ‘Zid mama’ (WOM) formirane su u najmanje 22 grada i države širom SAD-a za samo nekoliko dana što sugeriše snagu pokreta nastalog u Portlandu naročito jer su mnogi američki građani i političari izrazili neslaganje s odlukom predsjednika Donalda Trampa (Tramp) da usred protesta, koji traju od juna, tamo pošalje naoružane savezne agente, ukazuje Njuzvik (The Newsweek).

Časopis ističe kako video snimci koji kruže društvenim mrežama prikazuju desetak žena, obučenih u žuto i u kacigama za bicikliste nasuprot naoružanim federalnim policajcima koji se pripremaju da koriste suzavac i koje uprkos prijetnjama nasiljem i zatvorom nisu posustajale.

Njuzvik ukazuje na reakciju američkog novinara Dana Radra (Dan Rather) koji je u svom postu na Tviteru (Twitter) napisao: "Predviđam da bi 'Zid mama' u Portlandu mogao postati daleko trajniji prikaz budućnosti Amerike nego 'zid' duž meksičke granice".

Privilegija i odgovornost bijele žene

Iako je ‘Zid mama’ postao internet senzacija preko noći, grupa je također privukla skepticizam, piše Vašington post (The Washington post) navodeći kako neki aktivisti i stručnjaci za pitanja rasne pravde kritikuju grupu, odnosno pažnju koju je privukla okupivši glasove uglavnom bijelih majki.

Crne majke već godinama pozivaju na reformu krivičnog pravosuđa i rasne jednakosti. Grupa od sedam majki koje su izgubile afroameričku djecu u policijskim akcijama ili nasilju oružjem, poznatim kao ‘Majke pokreta’, protestovale su širom Sjedinjenih Država, ali nikada nisu postale viralne poput ‘Zida mama’. Organizatori ‘Zida mama’ tvrde da žele pomoći glasovima majki koje su pretrpjele gubitke i koje su se godinama borile za sistemske promjene u policijskim praksama.

"Kad imate privilegiju kao bijele žene, to morate koristiti za dobro", rekla je jedna od organizatorica pokreta 'Zid majki', Dženi Vinson (Jennie) dodajući kako je važno povjerenje crne zajednice za što će trebati "mnogo posla, jer nismo uvijek bili pouzdani. Imamo obavezu biti ponizni, slušati i fokusirati se na crne glasove."

Vinson je kazala kako je prizor u kojem je Džordž Flojd s posljednjim dahom dozivao svoju majku bio transformacijski trenutak za mnoge. "Kad ste mama, imate taj osnovni poriv da zaštitite djecu - ne samo svoju već svu djecu" rekla je.

Etiketa majčinstva i aktivizam

Protesti ‘Zid mama’ govore o majčinstvu i rasi u Americi, naglašava Nešnl pablik rejdio (National Public Radio) dodajući kako su mame dugo pokretačka snaga aktivističkih grupa jer privlače značajnu pažnju.

Osim ‘Zida mama’, etiketa majčinstva nalazi se u mnogim istaknutim protestnim grupama u SAD kao što su ‘Majke pokreta’, pokret majki čija su djeca ubijena nasiljem ili policijom; ‘Mame protiv besmislenog ubijanja’ imaju za cilj spriječiti nasilje, dok organizacija ‘Mame traže akciju’ zagovaraju kontrolu oružja.

Stručnjaci smatraju da slika majke kao nježne i brižne objašnjava zašto te grupe dobivaju pažnju nakon što se "ona razljuti jer joj je dijete u opasnosti". Ova rodna dinamika, ističe NPR, stvara komplikovane osjećaje čak i među jakim pristalicama protesta i pojedini stručnjaci smatraju da se filtriranje političkih akciija žena kroz objektiv majke uklapa u dugogodišnje stereotipe o ženama.

Istina je da mnoge od tih protestnih grupa uključuje druge žene i muškarce koji su odgajali djecu, naglašava direktorica grupe ‘Ne pucajte u Portland’ Tereza Rajford (Teressa Raiford) dodajući kako slika majčinstva pomaže da se demonstranti bolje povežu naročito jer su dehumanizirani upotrebom riječi "aktivisti" ili "nasilni demonstranti". "Mislim da tu postoji svijest kod ljudi – to je moja mama ili ne želim povrijediti ovu osobu".

Rajford ističe da iako mame na protestima privlače pažnju, ima ih mnogo više u ulogama koje ne dobijaju medijsku pažnju kao što je pisanje blogova, pomaganje u podnošenju tužbi, kontaktiranje senatora ili pružanje medicinske pomoći na protestima. "I to rade mame."

XS
SM
MD
LG