Dostupni linkovi

Žestoka polemika ministra i austrijskog diplomate o Kosovu


(Video: Tanjug.rs)

Ljudmila Cvetković

Ekonomski samit Srbije u Beogradu obeležila je oštra polemika na ivici incidenta srpskog zamenika premijera Ivice Dačića i austrijskog državnog sekretara Volfganga Voldnera oko Kosova.

Državni sekretar Austrije za evropske i inostrane poslove Volfgang Voldner poručio je na samitu da austrijska vlada smatra da bi Srbija trebalo da dobije status kandidata za članstvo u EU i što pre počne pregovore, ali da je neophodno da reši "teritorijalni konflikt sa susednim državama".

"Regionalne i evropske integracije ne mogu biti uspešne dok je kosovsko pitanje otvoreno. Nezavisnost Kosova je realnost, a podela nije opcija i što pre bi trebalo naći formulu za rešenje pitanja autonomije severa Kosova. Srpskoj poluaciji na severu Kosova je potrebna vladavina prava i održiv ekonomski razvoj", rekao je Voldner.

Na to je oštro replicirao zamenik srpskog premijera Ivica Dačić.

"Sada da ne bi morao ambasador Ruske Federacije Aleksandar Konuzin da reaguje, reagovaću ja", rekao je Dačić i to učinio skoro u maniru ruskog ambasadora.

„A da li ste nekada rekli da podela Srbije jeste ili nije opcija. Albanci nisu želeli da žive u državi Srbiji, u redu, ja im to pravo priznajem. Ali ni Srbi ne žele da žive na nezavisnom Kosovu. I ja očekujem da vi kao demokrata to isto pravo sada i njima priznate. Šta sad treba da Hašim Tači vojno napadne i osvoji sever Kosova i mi da aplaudiramo i kažemo sve ćemo to da prećutimo samo da bismo ušli u Evropsku uniju. Nije tako“, rekao je Dačić praćen aplauzom prisutnih.

„Realnost na Kosovu je sledeća gospodine, vi govorite o stvarnosti nezavisnosti. Stvarnost je i druga, a to je da postoje dva Kosova, srpsko i albansko“, poručio je Dačić.

Ovo nije prvi put da su iz EU poslate veoma jasne poruke Beogradu oko Kosova, ali ih je čini se prvi put neko od srpskih zvaničnika na ovaj diplomatski neuobičajen način odbacio.

Ruski ambasador sedeo je u prvom redu i slušao raspravu. Podsetimo, nedavno je Konuzin na Beogradskom bezbednosnom forumu napravio diplomatski incident i ljutito upitao „ima li u ovoj sali Srba, brinete li vi za sudbinu svojih sunarodnika na Kosovu“.
XS
SM
MD
LG