Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Žestok sukob Republikanaca oko IDIL-a


Republikanski kandidati na CNN-novoj debati, 15. decemvar 2015.

Pripremila: Jasmina Lazić

U prvoj debati nakon napada u Kaliforniji i Parizu, republikanski kandidati su se žestoko sukobili oko načina na koji se treba suprotstaviti Islamskoj državi Iraka i Levanta (IDIL).

Problem nacionalne bezbednosti, izazvao je žustru raspravu između senatora Teda Kruza i Marka Rubia, koji su tom prilikom izneli različite stavove o nadzoru i imigracionoj politici.

Donald Tramp je u početku bio u defanzivi zbog svog predloga da se muslimanima zabrani ulazak u Sjedinjene Američke Države, braneći svoj stav time da se u ovoj priči ne radi o religiji, već o bezbednosti.

Međutim, senator Lindzi Grejem ističe da je Tramp izgovorio dve veoma opasne stvari.

"Rekavši da bi svim muslimanima zabranio ulazak u Ameriku, Tramp je, zapravo, objavio rat jednoj religiji i napravio veliku grešku. Moramo da sarađujemo sa pripadnicima religije koje radikalna islamska struja najviše ugrožava. Takođe, zauzeo je stav o imigraciji, kojim je, rekao bih, smanjio šanse Republikanskoj partiji. Teško da ćete dobiti glasove od Hispano zajednice ako većinu ilegalnih imigranata etiketirate kao silovatelje i dilere droge", rekao je Grejem.

Na dnevnom redu našao se i Trampov predlog o gašenju interneta kako bi se zaustavila regrutacija boraca Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

Rasprava je, međutim, brzo proširena na spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost.

Donald Tramp
Donald Tramp

Kandidati su uporno ponavljali strah od terorizma u SAD, a tog istog dana u Los Anđelesu su zatvorene sve škole nakon što je u jednu od njih stigao preteći mejl za koji se kasnije ispostavilo da je neslana šala.

Nisu se usaglasili ni oko intenziteta vladinog nadgledanja i pitanja kako okončati civilni rat u Siriji, a žustre rasprave na tu temu vodili su Marko Rubio, Rend Pol i Ted Kruz.

Rubio je izrazio bojazan da će, ukoliko do napada ponovo dođe, prvo pitanje biti zbog čega državni organi nisu znali za udar i zbog čega ga nisu zaustavili.

Jedno od ključnih pitanja u debati za nominaciju kandidata Republikanske partije na izborima za predsednika SAD 2016. godine bilo je i kako srušiti Trampa.

Ispostavilo se da se na tu temu fokusirao jedino Džeb Buš, oštro napadajući naprasitog Njujorčanina poručivši mu, između ostalog, da uvredama neće doći do predsedničke stolice.

Pogledajte komentare (4)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG