Dostupni linkovi

ZERP ili Europska unija?


Ivo Sanader
Ivo Sanader

Je li Hrvatska pred izborom – nastaviti sa primjenom Zaštićenog ribolovno-ekonomskog pojasa (ZERP) i na zemlje Europske unije, pa se odreći Europske unije, ili nastaviti na putu prema članstvu u Uniji, ali se odreći ZERP-a?

Ova poruka hrvatskog premijera Ive Sanadera dočekana je u oporbi sa čuđenjem i upozorenjem da se o tako osjetljivim stvarima mora govoriti opreznije.

Premijer Ivo Sanader ustvrdio je kako se – odgađanjem već dva mjeseca da se održi sastanak svih zainteresiranih oko Zaštićenog ribolovno-ekološkog pojasa (ZERP) – Hrvatske, Slovenije, Italije i Europske komisije, Hrvatsku namjerno usporava u pregovorima o
članstvu u Europskoj uniji:

«Imam dojam da se to pomalo izbjegava, što znači da postoje neke druge namjere. Morat ćemo vidjeti o čemu se radi.»

Ako do sastanka ne dođe i ako će i dalje neke članice Unije tražiti od Europske komisije da službeno blokira pregovore o članstvu, Hrvatska će to tumačiti kao neobjektivan pristup problemu, kazao je Sanader i najavio:

«Ukoliko bi se zanemarila činjenica da su Italija i Slovenija proglasile svoju zonu da Hrvatska gotovo četiri godine nije primjenjivala ZERP na zemlje članice Unije, dakle na ove dvije zemlje, i ukoliko se nas bude ucjenjivalo, onda to postaje vrlo ozbiljno i tu se priklanjamo predsjedniku Mesiću u ocjeni da će vjerovatno doći na dnevni red pitanje – ili Evropska unija ili ZERP.»

Nova predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora sa Europskom unijom, predsjednica oporbene Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić, upozorila je odmah da je Hrvatskoj Europska unija prioritet i da treba opreznije pristupati ovoj temi. Ona je opovrgla i Sanaderovu izjavu kako već dva mjeseca čeka na kvadrilateralni sastanak, jer mogućnost takvog sastanka – po njenim riječima – u igri je tek desetak dana.

Od ekološke komponente ZERP-a, koju nam nitko ne osporava ne smije se odustati, a ribolovni segment treba dogovoriti bilateralno sa susjedima, poručila je čelnica Narodnjaka. Socijaldemokratski potpredsjednik Sabora Neven Mimica, u izjavi za naš radio se slaže sa Sanaderom da Hrvatska doista nema svo vrijeme ovoga svijeta, ali – ima
još toga što Hrvatska nema, nastavlja Mimica:

«Danas smo u situaciji da nemamo niti ZERP, niti EU. To je, nažalost, jedina točna konstatacija. ZERP nemamo zato što vlada četiri godine ništa nije napravila da imamo nekakve razloge i koristi zbog kojih smo i počeli primjenjivati ZERP na sve zemlje članice EU. A s druge strane nemamo Evropsku uniju, jer očito da su pregovori zaustavljeni, da se ništa u pregovaračkom procesu ne događa dok se ne raščiste dileme oko toga smije li Hrvatska primjenjivati ZERP na zemlje članice Evropske unije.»

Radi se o taktičkom potezu, kaže povodom ove Sanaderove izjave, za naš radio profesor političke filozofije na zagrebačkom Sveučilištu i politički analitičar Žarko Puhovski , ali problem sa taktičkim potezima je u tome što često krenu vlastitim putem i dobiju vlastiti život:

«Konkretno to znači sljedeće. Objektivno govoreći, Hrvatska ne može ući u Evropsku uniju jer EU još uvijek nema ustavnog okvira. To je činjenica. Sad se ništa ne događa i ne treba se nikamo žuriti. Istovremeno, očito da sa slovenske strane dolaze pritisci, da bi se nešto ušićarilo na graničnoj crti. Sada je, u tom pogledu, najpametnije pričekati. Međutim, bojim se da će ove Sanaderove riječi dovesti u situaciju da se ne može čekati, jer će naprosto opet krenuti svojim vlastitim životom, i postojat će s jedne strane pritisak na EU, a s druge strane ohrabrenje svim onima u Hrvatskoj koji ne žele evropske integracije.»
XS
SM
MD
LG