Dostupni linkovi

Rudari Federacije BiH najavljuju proteste ukoliko zenički rudari ne dobiju plate


Protest rudara u Sarajevu 1. avgusta 2023. godine, zbog neisplaćenih plata.
Protest rudara u Sarajevu 1. avgusta 2023. godine, zbog neisplaćenih plata.

Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH i Sindikat rudara nisu postigli dogovor o isplati januarske i februarske plate rudarima rudnika mrkog uglja Zenica, koji su početkom marta obustavili proizvodnju zbog neisplaćenih plata.

Rečeno je to na konferenciji za novinare u Sarajevu 26. marta, zakazanoj nakon što su rudari sedam rudnika mrkog uglja u bh. entitetu Federacija BiH najavili protest u srijedu, 27. marta, u Sarajevu.

"Elektroprivreda BiH nema pravnu ni finansijsku osnovu da isplati te plate. Pokušaćemo iz budžeta to platiti, ali nama je potrebno dodatnih 20 dana da to provedemo u skladu sa propisima", kazao je Vedran Lakić, resorni entitetski ministar.

Protesti rudara bi trebali biti održani ispred zgrade Vlade Federacije BiH, ukoliko zaposlenici rudnika mrkog uglja Zenica ne dobiju januarsku i februarsku platu, potvrdio je ranije za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika Federacije BiH, Sinan Husić.

Osim isplate plata, sindikat rudara zahtijeva od Vlade Federacije BiH i Elektroprivrede BiH da rekonstruišu ili trajno zatvori zenički rudnik.

Elektroprivreda BiH je 12. marta saopštila da je za obustavu proizvodnje u Rudniku mrkog uglja Zenica odgovorna uprava tog rudnika, a ne ovo preduzeće, kao njegov vlasnik.

Rudnik u Zenici je u posljednjih šest mjeseci ostvario 34 posto planirane proizvodnje uglja, čime je prihodovao 3,2 miliona maraka (oko 1,6 miliona eura). To nije bilo dovoljno za isplatu plata, za šta je bilo potrebno 10,1 milion maraka (oko 5 miliona eura), navedeno je tada u saopštenju Elektroprivrede BiH.

Inače, poslovanje šest, od ukupno sedam rudnika u vlasništvu Elektroprivrede su proteklih godina obilježili gubici u poslovanju, optužbe za korupciju, te štrajkovi i nesreće na radu.

Proizvodnja uglja u ovim rudnicima je prepolovljena u proteklih šest godina, a rudnici nerijetko posluju na rubu stečaja. Ukupni poreski dugovi rudnika prema državi i zaposlenicima su premašili 920 miliona maraka (469 miliona eura).

Pošto rudnici ne uspijevaju isporučiti ugovorene količine uglja termoelektranama, Elektroprivreda BiH se posljednjih godina sve više okreće kupovini od privatnih rudnika.

XS
SM
MD
LG