Dostupni linkovi

Zenica spremna za utakmicu BiH - Izrael


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Izraelska nogometna selekcija doputovala je u hotel 'Zenica' u srijedu uveče,oko ponoći. Jake policijske snage ranije su, tokom dana, blokirale pristup ovom objektu.

Na čelu štaba za sigurnost kvalifikacione utakmice BiH-Izrael je policijski komesar ZD Kantona Semir Šut, koji preporučuje da građani sutra ne koriste automobile. Po prvi puta na svim ulazima na stadion biće u funkciji videonadzor.

„Snimci će biti pohranjeni na našim serverima i po potrebi će biti analizirani. Stoga još jednom skrećem pažnju svim gledaocima koji namjeravaju dolaziti na stadion Bilino polje, kretati se oko stadiona, da je sve pokriveno videonadzorom.“

S ciljem podizanja stepena bezbjednosti, u petak neće biti tolerisano penjanje na zgrade i druge objekte.

U selekciji Bosne i Hercegovine vlada optimizam da će se pobjedom protiv Izraela ojačati šanse za plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj. Selektor Mehmed Baždarević i kapiten Edin Džeko najavljuju pobjedu.

„Ja se nadam da će sutra biti jedna velika dobrodošlica, ne meni nego reprezentaciji i da će nam biti od velike pomoći. Prema tome, još jednom, radujem se i nadam se da ćemo svi na kraju biti zadovoljni nakon utakmice.“

„Mi smo odigrali dosta ovakvih utakmica pred našim navijačima u Zenici i sigurno da uz njihovu podršku možemo napraviti taj rezultat koji nas i dalje ostavlja u igri za to, da kažem, treće mjesto.“

U četvrtak će od 18 sati na Bilinom polju trenirati selekcija Izraela, a od 20:30 i bh. Zmajevi.

Pojačane mjere bezbjednosti

Na području grada Zenice od srijede su, zbog organizacije dviju sportskih manifestacija - kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo u rukometu 2016., četvrtak uveče, BiH-Bjelorusija, i kvalifikacione utakmice za Evropsko nogometno prvenstvo, petak, BiH-Izrael - pojačane sigurnosne mjere. Uprava policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona uputila je apel svim gostima i građanima da se ponašaju u skladu s općim društvenim normama.

Prema službenom izvoru, veći dio užeg gradskog područja je pokriven videonadzorom, a dva sportska objekta, Gradska arena, gdje se večeras igra rukometna utakmica BiH - Bjelorusija, i stadion Bilino polje, u cijelosti su pokriveni videokamerama velike rezolucije.

Tokom četvrtka i petka veliki broj pripadnika policijskih timova, više policijskih agencija iz kantonalnih MUP-ova iz Sarajeva, Travnika, Mostara i Tuzle te veliki broj zaštitarskih agencija vršiti će osiguranje oba sportska događaja.

U četvrtak i u naredna dva dana policija, koja će raditi na osiguranju najavljenih sportskih događaja, u slučaju bilo kakvih incidenta striktno će primjenjivati odredbe Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, kao i Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK-a, Zakona o policijskim službenicima ZDK-a i Zakona o zaštitarskim agencijama ZDK-a.

XS
SM
MD
LG