Dostupni linkovi

Bez dogovora sindikata i institucija, nastavlja se štrajk zeničkih rudara


Sa jednog od protesta rudara, ilustrativna fotografija.
Sa jednog od protesta rudara, ilustrativna fotografija.

Oko 600 rudara rudnika mrkog uglja Zenica nastavlja sa obustavom rada, nakon što 14. marta nije postignut dogovor sindikata radnika rudnika entiteta Federacija BiH, Uprave Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, te resornog ministarstva energetike i rudarstva FBiH.

Ovo je potvrdio za Radio Slobodna Evropa (RSE) Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata rudnika Federacije Bosne i Hercegovine.

Rudari su obustavili proizvodnju u jami "Raspotočje", koja je jedini preostali jamski pogon ovog rudnika u Zenici prije sedam dana. Oni traže isplatu januarske plate i rješenje statusa ovog rudnika.

"Nismo se ništa do kraja dogovorili, nećemo raditi do daljnjeg. Isplata za plate za januar i februar je obaveza koja se ne može ignorisati. Sindikat očekuje da se kreira način u toku iduće sedmice da se to pitanje riješi", rekao je Husić za RSE.

Prethodno je Sindikat pozvao Federalno ministarstvo rudarstva i industrije da sa Elektroprivredom i upravom zeničkog rudnika odluči o statusu ovog preduzeća najkasnije do 10. marta, odnosno da se donese odluku hoće li rudnik biti rekonstruisan, a broj radnika smanjen sa 615 na 520, ili će proizvodnja u ovom rudniku biti trajno prekinuta, a rudnik likvidiran i zatvoren.

Nakon toga je reagovala Elektroprivreda Bosne i Hercegovine koja je 12. marta saopštila da je za obustavu proizvodnje u Rudniku mrkog uglja Zenica odgovorna uprava tog rudnika, a ne ovo preduzeće, inače stopostotni vlasnik rudnika.

Elektroprivreda BiH je stopostotni vlasnik sedam rudnika uglja u Federaciji BiH, od čega njih šest već godinama posluje negativno.

Rudnik u Zenici je u posljednjih šest mjeseci ostvario 34 posto planirane proizvodnje uglja, čime je prihodovao 3,2 miliona maraka (oko 1,6 miliona eura).

To nije bilo dovoljno za isplatu plata, za šta je bilo potrebno 10,1 milion maraka (oko 5 miliona eura), navedeno je u saopštenju Elektroprivrede BiH.

Istaknuto je da je matično preduzeće, Elektroprivreda BiH, isplatilo ovom rudniku više od 85 miliona maraka (oko 43 miliona eura) pozajmica, tokom posljednje tri godine.

Poslovanje šest, od ukupno sedam rudnika u vlasništvu Elektroprivrede su proteklih godina obilježili gubici u poslovanju, optužbe za korupciju, te štrajkovi i nesreće na radu.

Proizvodnja uglja u ovom rudnicima je drastično opala proteklih godina, a nerijetko se posluje na rubu stečaja.

XS
SM
MD
LG