Dostupni linkovi

Zenica: Novi protest poljoprivrednika zbog poticaja


Protest u Zenici
Zbog kašnjenja u isplati poticaja, poljoprivrednici sa područja Zeničko-dobojskog kantona okupili su se u srijedu na novom protestu ispred sjedišta kantonalne vlade u Zenici.

Po svim osnovama poljoprivrednicima se duguje više od četiri miliona konvertibilnih maraka.

Poljoprivrednici sa područja Zeničko-dobojskog kantona za poticaje iz 2012. i 2013. godine potražuju višemilionske iznose, od čega je najviše za uređenje poljoprivrednog zemljišta. Kako kažu, traže makar povrat uloženih sredstava:

„Krčio, uradio, natorio, sve što su nam obećali, pa naplaćivali jednom, pa drugi put, pa treći puta – i sad nam ni naše ne daju. Nek nam vrate samo ono što su uzeli od nas, što smo mi uplaćivali, imamo uplatnice.“

„Samo za traktor što je čovjek četiri dana meni radio, čupao, dao sam svojih para 2.650 maraka.“


Predstavnici rukovodstva Udruženja poljoprivrednih proizvođača o svojim zahtjevima upoznali su resornog ministra Bojana Bošnjaka, od kojeg očekuju da će poduzeti mjere na hitnoj isplati dugujućih poticaja, ali i izmjeni, kako ističu, drakonskog uputstva o poticaju poljoprivredi koji je propisan za 2013. godinu.

Vlada ZDK je u velikim finansijskim problemima, sa nedostajućim sredstvima u ovogodišnjem budžetu, za koji inače slijedi rebalans.
  • 16x9 Image

    Šerif Babić

    Diplomirao je na odsjeku za žurnalistiku Fakulteta političkih nauka u Sarajevu 1987. godine. Novinarstvom se bavi od 1990. godine. Objavljivao je tekstove u brojnim dnevnim i periodičnim izdanjima novina, časopisima i magazinima, te audio priloge za bh. radio stanice. Dugogodišnji je saradnik RSE iz Zenice.

XS
SM
MD
LG