Dostupni linkovi

Zenica: Hiljade mladih na Sajmu obrazovanja i zapošljavanja


Sajam zapošljavanja, ilustrativna fotografija

Tržište rada i obrazovanja nastoji se uskladiti na različite načine, između ostalog i putem sajmova. Jedan takav održan je u Zenici, uz podršku Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH i Ambasade Norveške. 'Sajam obrazovanja i zapošljavanja' privukao je više hiljada mladih iz cijele BiH.

Mladima je bilo omogućeno da nauče kako identifikovati i razviti sopstvene talente, kako istražiti dostupne mogućnosti za direktne razgovore sa poslodavcima, te da saznaju više o Evropskoj uniji i njenom angažmanu u BiH.

„U našoj državi generalno nije sjajna situacija na bilo kojem polju, niti obrazovanja, niti ekonomije, niti politike. Ali, što se tiče obrazovanja, mislim da mladi imaju neku nadu, imaju neku predispoziciju za uspjeh, ako se trude“, kaže studentica iz Banjaluke.

„S obzirom na to da sam ja slušala par emisija na radiju vezano za ovu manifestaciju i o tome dosta razmišljala, mislim da ćemo ovdje upoznati nove ljude i da će biti koristi od ovog Sajma“, rekla nam je djevojka iz Sarajeva.

Jamila Milović Halilović
Jamila Milović Halilović

Na Sajmu se predstavilo 100 kompanija i ustanova s kojima će mladi stupiti u kontakt i ostaviti svoj CV, ukazuje Jamila Milović-Halilović, glasnogovornica Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH. „Mladima nudimo konkretne primjere, radionice, gdje mogu na licu mjesta, uz pomoć naših kolega sa posredničkog web portala posao.ba, vidjeti, recimo, kako se pravi dobar CV, šta trebaju mladi reći a šta ne reći tokom razgovora za posao“

Štandovi poslodavaca bili su izuzetno posjećeni. Centar za edukaciju iz Sarajeva, kako ističe Belma Panjeta-Musić, bilježi izuzetne rezultate.

„Mi egzistiramo već petnaest godina i radimo na edukaciji žena, radimo sa ženama 18+, dakle, i sa studenticama, i sa zaposlenim i nezaposlenim, i sa penzionerkama. Smatramo da je najbolji način da se poboljša kvaliteta života žene upravo kroz edukaciju. U petnaest godina rada realizirali smo preko 40 aktivnih programa i obuka. Kroz ove programe i obuke godišnje prođe preko pet hiljada žena, što dovoljno govori o interesu i zaista razvijenoj svijesti o potrebi tog cjeloživotnog učenja, što mi i zastupamo“, kaže Panjeta-Musić

Sajam su posjetili visoki zvaničnici više evropskih zemalja i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH, među kojima Renco Davidi, otpravnik poslova EU u BiH, te ambasador Walter Stevens, predsjedavajući Političkog i sigurnosnog odbora EU.

Norveška pomoć za BiH nikada nije bila upitna, kazala je ambasadorica ove zemlje u BiH, Vibeke Lilloe. Ipak, najvažniji je angažman domaćih, bh vlasti

„Ja, a sigurna sam da će se moje kolege složiti, mogu samo snažno potaći vlade na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, koje će se uskoro uspostaviti, da djeluju u skladu sa sporazumom o rastu i zapošljavanju, i provedu neophodne reformske mjere koje su u njemu prepoznate“

Gradonačelnik Zenice, Husejin Smajlović, izrazio je zahvalnost na pruženoj pomoći Evropske unije. Pri tome je naznačio ko bi trebao voditi procese razvoja u BiH. „Zadaća svih nivoa vlasti je da socio-ekonomskim reformama unaprijede poslovni ambijent, ali je glavni teret na onima od kojih se očekuje da taj ambijent iskoriste, steknu adekvatno obrazovanje u skladu sa zahtjevima evropskog tržišta rada i pronađu svoje mjesto u društvu“

Cilj 'Sajma obrazovanja i zapošljavanja' jeste da se uvežu obrazovne institucije, studenti, biroi, agencije za zapošljavanje, poslovni inkubatori, nevladin sektor i razvojne agencije. Konkretniji efekti bit će vidljivi u narednom periodu.

  • 16x9 Image

    Šerif Babić

    Diplomirao je na odsjeku za žurnalistiku Fakulteta političkih nauka u Sarajevu 1987. godine. Novinarstvom se bavi od 1990. godine. Objavljivao je tekstove u brojnim dnevnim i periodičnim izdanjima novina, časopisima i magazinima, te audio priloge za bh. radio stanice. Dugogodišnji je saradnik RSE iz Zenice.

XS
SM
MD
LG