Dostupni linkovi

Ban na "Ženevi 2": Što je dosta - dosta je


Sirijska vlast i glavne opozicione struje razmenili su u sredu optužbe na mirovnoj konferenciji održanoj u Švajcarskoj. Za petak je u Ženevi pod pokriviteljstvom Ujedinjenih nacija zakazan nastavak bilateralnih pregovora dve sirijske delegacije.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun zahvalio je sirijskim stranama u konfliktu jer, kako je rekao, "nije lako sesti za sto jedan preko puta drugog posle toliko krvoprolića i rušenja".

Ban je na konferenciji za novinare posle mirovne konferencije u Montreu podsetio da je Sirija tri godine u građanskom ratu i haosu, i poručio "što je dosta - dosta je".

Ban je naveo da Sirijci moraju da zajedno spasu svoju zemlju, da u njoj grade svoju budućnost i dodao da su danas oni koji na bilo koji način utiču spolja na zbivanja u Siriji, bili zajedno oko konferencijskog stola i izrazili spremnost da pomognu Sirijcima.
Ban Ki Mun na konferenciji o Siriji, 22. januar 2014.
Ban Ki Mun na konferenciji o Siriji, 22. januar 2014.
Sirijski ministar za informisanje izjavio je na konferenciji da se predsednik Bašar al Asad neće povući sa vlasti kao što su zahtevali pojedini učesnici mirovne konferencije.

"Asad neće otići", rekao je Omran al Zohbi na marginama sastanka u Montreu.

"Ako želite da podržite Al Kaidu - samo izvolite", podvukao je u nastavku.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da će pregovori biti "teški i komplikovani", ali je i insistirao na tome da ne postoji način da na koji bi Asad mogao da ostane u prelaznoj vladi.

"Mi vidimo samo jednu opciju - sporazumna prelazna vlada koja je formirana na obostrani pristanak. Ovde treba da se suočimo sa realnošću. Zaista treba da se suočimo sa stvarnošću. Obostrani pristanak, koji nas je i doveo za ovaj sto, da se formira prelazna vlada znači da ta vlada ne može da bude formirana sa nekim kome se protivi suprotna strana. To znači da Bašar al Asad neće biti deo te prelazne vlade."

Istovremeno u Vašingtonu portparolka Stejt dipartmentna Džen Psaki osudila je sirijski režim.

“Umesto zastupanja pozitivne vizije budućnosti Sirije, zasnovane na raznovrsnosti, inkluziji i poštovanju svačijih ljudskih prava, sirijski režim je izabrao huškašku retoriku”.

Ohrabrenje za sporazum

Opozicioni lider Ahmad Jarba izjavio je da nema govora o tome da Asad ostane na vlasti dodajući da kršenje ljudskih prava u Siriji podseća na ona u nacističkoj Nemačkoj.

Saudijski šef diplomatije princ Saud al Faisal, čija je zemlja podržala sirijske pobunjeničke snage, pozvao je na povlačenje stranih snaga iz Sirije, uključujući i borce iz libanske šiitske militantne grube Hezbolah i Iranske revolucionarne garde koji podržavaju Damask u borbi sa pobunjenicima.

Sergej Lavrov na konferenciji u Švajcarskoj
Sergej Lavrov na konferenciji u Švajcarskoj
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, čija je zemlja vodeća među podržavaocima Asadovog režima, naglasio je da je na učesnicima samita „istorijska odgovornost“. Njihov zadatak je da pronađu put za izlazak iz sirijskog konflita, podvlači on, ali se i usprotivio mogućnosti spoljnog nametanja političkih promena:

“Računamo da će svi učesnici ohrabriti Siriju za dolazak do sporazuma, da se uzdrže i obuzdaju sve strane od mogućeg prejudiciranja konačnog sporazuma, kao i svih drugih koraka koji bi mogli poremititi razgovore”.

Lavrov je takođe rekao da bi Iran, regionalni lider saveznika sirijskog režima, trebalo da bude strana u međunarodnom dijalogu o ovom pitanju.

Na konferenciji je izlagalo više od 40 govornika koji su se uglavnom zalagali za nastavak dijaloga sirijskih strana, često polazeći sa potpuno suprotnih pozicija, ali uz stav da je neophodno da krvoproliće prestane i da se spreči razvoj terorizma u Siriji.

Uoči početka koneferencije generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun povukao je poziv Iranu za učešće na ovom skupu, objašnjavajući to pritovljenjem Teherana mogućnosti uspostavljanja privremene vlade u Siriji. Nakon te odluke iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je da ima malo nade u uspeh mirovnog procesa.

Sirijski šef diplomatije Valid Mualem izjavio je da je njegova zemlja uvučena u rat protiv terorističkih grupa, te dodao da “jedino sirijski narod može da odluči o Asadovoj budućnosti”. Nazivajući opozicione snage teroristima i stranim agentima, pozvao je međunarodnu zajednicu da prestane sa davanjem podrške i naoružavanjem terorista, te naglasio "držite dalje ruke od nas". Takođe se zahvalio Rusiji i podvukao da se ta zemlja ponaša kao “istinski prijatelj Sirije”.

Skup, označen kao “Ženeva 2”, prvi je na kome za jednim stolom sede predstavnici sirijske opozicije Asadovog režima.
  • 16x9 Image

    Miloš Teodorović

    Glavni i odgovorni urednik u beogradskom dopisništvu RSE od decembra 2014. Višestruko nagrađivan za rezultate postignute u istraživačkom novinskom, radio i TV novinarstvu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG