Dostupni linkovi

Aktivisti obeležili 30 godina od pada Vukovara u centru Beograda

"Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru", poruka je sa performansa u centru Beograda koji je povodom 30. godina od pada Vukovara 18. novembra organizovala nevladina organizacija "Žene u crnom".

Aktivisti su sat vremena stajali u tišini i držali transparente sa brojevima žrtava, podsećajući na lokacije i načine na koje su ubijeni. Performans su obezbeđivale jake policijske snage, a događaj nije izazvao reakciju zvaničnika.

"Tokom opsade Vukovara počinjen je ratni zločin urbicida i kulturocida – uništeno je istorijsko jezgro grada, a Vukovar je postao simbol varvarskog uništavanja gradova u ratu", saopštila je organizacija "Žene u crnom" 18. novembra.

Vukovar je 1991, od avgusta do novembra, 87 dana bio pod opsadom Jugoslovenske narodne armije (JNA) i paravojnih srpskih formacija.

Po podacima vukovarske bolnice, tokom tromesečne opsade poginule su 1.624 osobe, a ranjeno više od 2.500. Oko 5.000 ljudi odvedeno je u logore u Srbiji, a iz grada je proterano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

Iz vukovarske ratne bolnice JNA je izvela ranjenike, među kojima su bili i civili, koji su ubijeni na Ovčari u noći od 20. na 21. novembra 1991.

Iz masovne grobnice na Ovčari ekshumirano je 200 osoba, a još se traga za posmrtnim ostacima njih oko 70.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG