Dostupni linkovi

Žene razvile uspješan posao: Ulja za masažu iz Skelana


Plantaže zdravlja
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00

Plantaže zdravlja

Jedno žensko udruženje u Skelanima, u blizini Srebrenice odlučilo je da pomogne zapošljavanju žena u kraju gdje većina stanovništva ne radi. „Podrinje 1“, kako se zovu, okupilo je kroz projekat „Osnaživanje žena kroz uzgoj ljekovitog bilja i začina“ žene iz Skelana. Razvile su biznis od kog imaju godišnje prihode od oko 300.000 konvertibilnih maraka. Na vlastitim plantažama uzgajaju šest vrsta ljekovitog bilja, a svoje proizvode finaliziraju u proizvodnju eteričnih i ulja za masažu.

U vrijeme kada je sva manje radnih mjesta, žene iz Skelana, mjesta udaljenog 50 kilometara od Srebrenice, odlučile su da organizuju vlastiti biznis.

Na poslovima proizvodnje ljekovitog bilja angažovano je čak 80 žena, koje radom na zajedničkoj i sopstvenim plantažama uspijevaju da prehrane svoje porodice.

„S obzirom da u Skelanima nema razvijene privrede, uostalom kao i u cijeloj opštini Srebrenica, jedini način da žena dobije neka sredstva i da zaradi je razvoj poljoprivrede. Mi smo se opredijelile za poljoprivrednu granu proizvodnje ljekobilja. Pored proizvodnje plantažnog uzgoja ljekobilja, imamo i preradu istog – eterična ulja, suva herba, suvi list“, kaže predsjednica Udruženja „Podrinje 1“ Brankica Bošković.

Brankica Bošković
Brankica Bošković
U ovom donekle zapostavljenom području na krajnjem istoku Republike Srpske, u potkovici što je pravi plahovita rijeka Drina, žene proizvode ljekovito bilje koje se sve više traži. Dok vrijedno okopava tek zasađeno bilje, to nam potvrđuje i Milesa Milanović:

„Da biste uspjeli u ovome poslu, morate da imate volju i da vjerujete u ono što radite. A ljekovito bilje zaista ima budućnost, jer mi živimo u suštini u ovom ruralnom dijelu, ekološki čistom. Ja npr. moje proizvode ne tretiram ni sa kakvim vještačkim preparatima“, kaže Milenović.

Danka Živanović ima vlastitu plantažu, ali dolazi i na rad na plantažama koje je osnovalo Udruženje „Podrinje 1“:

„Anagažovana sam na svom imanju, ali povremeno dolazim i ovdje, zarađujem dnevnicu i to mi je dodatni prihod za porodicu“, navodi Danka Živanović.

Besplatna obrada zemlje i sadnice

Niz je pogodnosti koje ženama pruža ovo skelansko udruženja, napominje Milesa Milanović:

„Sa uduženjem sam počela da sarađujem 2006. godine i krenula sam sa matičnjakom, sa tri duluma matičnjaka, pa sam se poslije proširila na šipurak, pa onda na lavandu, pa malinu, pa neki plastenik itd. Oni su nama dali i obradu zemlje besplatno i sadnice besplatno.“

Cjelodnevno angažovanje na vlastitim i zajedničkim plantažama omogućava sigurnu egzistenciju za mnoge porodice u Skelanima. Marici Živanović je proizvodnja ljekovitog bilja jedini izvor prihoda:

„Da mi nije ovoga i da mi nije ovog udruženja, ne bih imala drugih uslova da živimo“, kaže Marica Živanović.

Da bi žene iz Skelana bile uspješne u svom biznisu, prošle su edukaciju i niz seminara. Agronom Slobodanka Popović zadovoljna je kako one danas primjenjuju znanje na plantažama:

„Kroz praktičnu nastavu one su se osposobile da uspiju da proizvedu sadnice za plantažiranje, da te sadnice znaju prenijeti na plantažu i da znaju održavati te plantaže. To znači da su te žene osposobljene da mogu da ostvare sebi dodatni prihod na svojim parcelama kući“, smatra Slobodanka Popović.

Sakupljanje, uzgoj i prerada ljekovitog bilja ženama iz Skelana godišnje donese preko 300.000 KM. U vrijeme teške ekonomske krize u BiH, velikog broja nezaposlenih i preduzeća koja se naročito u malim gradovima svakog dana zatvaraju, ovo je više nego uspješan godišnji prihod.
XS
SM
MD
LG