Dostupni linkovi

Povodom Dana naučnica: Pružiti ženama više mogućnosti u nauci i inovacijama


Samo 33 posto istraživača su žene, navode iz UN Women.

Svaki treći naučnik/ca je žena, navodi se u saopštenju UN Women (Organizacija Ujedinjenih nacija za prava žena) povodom Međunarodnog dana žena i djevojčica u nauci koji se obilježava 11. februara.

"Dok se svijet nastavlja boriti sa COVID-19 i kritično važnom klimatskom krizom, puno i ravnopravno sudjelovanje i vodstvo žena i djevojaka u nauci i tehnologiji važnije je no ikada", navode iz UN Women.

"Sada je vrijeme za priznavanje doprinosa žena u istraživanju, inovacijama, razbijanju stereotipa i pobjede nad diskriminacijom žena i djevojaka u nauci", stoji dalje u saopštenju.

Globalno, navode iz UN Women, samo 33 posto istraživača su žene, njima se dodjeljuje manje sredstava za istraživanje od muškaraca i manja je šansa da će napredovati na poslu.

"Prvi korak da se to promijeni je pružiti ženama više mogućnosti u nauci i inovacijama. Zbog toga UNESCO i UN Women nastoje da uvedu djevojčice u naučno obrazovanje i da im osiguraju pripadajuće mjesto u tim profesijama i industrijama," navode iz agencije UN-a.

Prošle godine na Forumu o ravnopravnosti generacija, pokrenuta je Akcijska koalicija za tehnologiju i inovacije, koja okuplja vlade, kompanije iz privatnog sektora, Ujedinjene nacije i civilno društvo kako bi preduzeli konkretne obaveze prema ženama i djevojčicama u nauci, tehnologiji, matematici i inženjerstvu.

Koalicija ima za cilj da do 2026. godine udvostruči udio žena u tehnologiji i inovacijama, te osigurati da žene i djevojčice učestvuju u pronalaženju rješenja za najveće i najsloženije probleme naših života.

Od kada je Generalna skupština UN-a proglasila 11. februar za Međunarodni dan žena i djevojaka naučnica 2015. godine postavljen je cilj podizanje svijesti o problemu koji slavi žensku izvrsnost u nauci.

Kroz istoriju, iako su poznate naučnice poput Marie Curie i Jane Goodall na kraju prepoznate po svom doprinosu u nauci, značajan broj ženskih naučnica bio je previđan i skrajnut jednostavno zbog svog spola.

Žene u IT sektoru Srbije: 'Najbolja odluka u životu'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00
XS
SM
MD
LG