Dostupni linkovi

U Srbiji za tri godine više od 36.000 naslova o nasilju nad ženama


O nasilju prema ženama se u medijima najčešće govori kroz konkretne slučajeve, a mnogo ređe se govori o fenomenu nasilja prema ženama, rečeno je na predstavljanju analize u Beogradu.
O nasilju prema ženama se u medijima najčešće govori kroz konkretne slučajeve, a mnogo ređe se govori o fenomenu nasilja prema ženama, rečeno je na predstavljanju analize u Beogradu.

U periodu od 2019. do 2021. godine u medijima u Srbiji objavljeno je više od 36.000 naslova o nasilju prema ženama, rečeno je na predstavljanju analize koju je sprovela grupa "Novinarke protiv nasilja".

Predstavnica ove grupe Sanja Pavlović izjavila je na konferenciji za novinare 13. aprila da je u tom periodu najviše objava u medijima o nasilju nad ženama bilo 2021. godine, a najmanje u "pandemijskoj" 2020. godini.

"O nasilju prema ženama najčešće se govori kroz konkretne slučajeve, u 70 posto svih objava, a mnogo ređe se govori o fenomenu nasilja prema ženama", kazala je Pavlović.

Ona je navela da se najviše izveštavalo o fizičkom i seksualnom nasilju nad ženama, a da su mediji najčešće kršili etička pravila otkrivanjem identiteta žrtava ili članova porodice.

Predstavnica grupe "Novinarke protiv nasilja" Jovana Gligorijević je kao negativan primer ukazala na to što se o nekim slučajevima nasilja u porodici piše na stranicama "šou biznis i zabava", jer su žrtve bile poznate ličnosti.

Gligorijević je navela da takvo izveštavanje o nasilju prema ženama obeshrabruje žrtve da nasilje prijave jer na primeru poznatih ličnosti vide da je "njoj već unapred presuđeno da je ona kriva što je dobila batine".

Prema procenama, koje je krajem 2021. iznela predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, svaka treća žena u Srbiji trpi neki vid nasilja.

U 2020. i 2021. godini je zabeležen porast nasilja nad ženama, a podaci međunarodnih organizacija u Srbiji govore da je zabeleženo 30 odsto više prijavljenih slučajeva nasilja u porodici.

XS
SM
MD
LG