Dostupni linkovi

Kraljevo očekuje pomoć nakon razornog zemljotresa



Posledice zemljotresa na području Kraljeva


Radovan Borović, Nebojša Grabež, Miloš Teodorović

U Kraljevu i okolini proglašena je vanredna situacija zbog posledica zemljotresa koji se dogodio u sredu rano u jutarnjim časovima i u kojem su poginule dve a povređeno oko 50 osoba i načinjena velika materijalna šteta.

"Vanredna situacija znači da je lokalnoj samoupravi potrebna pomoć da normalizuje funkcionisanje svih službi. To ne znači da lokalna samouprava nije sposobna već da ozbiljnost situacije prevazilazi njene kapacitete", kazao je izjavio je u sredu pomoćnik ministra untrašnjih poslova Predrag Marić.

Natalija i Siniša Stašić poginuli su u svoj kući u selu Gradice kod Kraljeva.

Bračni par je poginuo kada je pala betosnka ploča u njhovoj kući, ali je njihov sin nepovređen. Ostali povređeni zadobili su samo lakše povrede.
Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović: Imam 50 godina i u životu nisam doživeo nešto slično


Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović izjavio je RSE da se grad već satima raščićava od strane javnih komunalnih preduzeća.

“Imam 50 godina i u životu nisam doživeo nešto slično, potres je toliko dugo trajao da je taj užas teško i opisati. U zgradi u kojoj ja živim prosto sam bio zapanjen kako od tolikog potresa zidovi ne padaju”, kaže Simović.

On je dodao će posebnu komisiju za procenu štete i upotrebljivosti objekata proceniti štetu ali da je ona velika. Simović kaže da su najveća razaranja bila u selu Vitanovac na oko 10 kilometara od Kraljeva.

“Mi očekujemo, kako nam je i potvrđeno u Seizmološkom zavodu, da potresa više neće biti i da više nema straha od opasnosti
”, kaže on.

Oštećene zdravstvene ustanove, kasarne

Tokom jutra, ulice Kraljeva su bile prekrivene komadima betona, stakla, ciglama, malterom, a naknadni manji udari i dalje su povremeno potresali grad.

Starije kuće su teško oštećene, kao i mnoge ustanove.

Poslušajte reportažu iz Kraljeva našeg dopisnike Radovana Borovića:



Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da je u zemljotresu oštećena glavna zgrada Doma zdravlja u Kraljevu, ali da je i pored toga zbog lakših i težih povreda u toj ustanovi pregledano više desetina građana.

“Jedna osoba je primljena u bolnicu sa težim povredama, zbrinuta je i nije životno ugrožena. Nekoliko desetina ljudi je zbrinuto sa povredama i upućeno na kućno lečenje,” rekao je Milosavljević.

Unutrašnjost crkve u Kraljevu nakon zemljotresa 3. novembra 2010.
Štete je pretrpeo i Zdravstveni centar Studenica i to posebno Internističko odeljenje kao i unutrašnjosti novog hirurškog bloka.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da su vojne kasarne u Kraljevu pretrpele velika oštećenja u noćašnjem zemljotresu, ali da, srećom, niko nije povređen.

Šutanovac je novinarima u Kruševcu izjavio da će tokom dana obići vojne kasarne u Kraljevu u kojima je, prema njegovim saznanjima, pričinjena velika materijalna ssteta.

Šutanovac je obećao pomoć vojske u saniranju štete i dopremanju pitke vode:

“Imajući u vidu da voda nije ispravna za piće, očekujemo nekih petnaestak cisterni, a ukoliko bude potrebno uputićemo i više. Takođe, više stotina vojnika će pomagati na raščišćavanju šuta.”

Voda i struja

Ministar policije Ivica Dačić rekao je da je u ovom trenutku, najzanačajnije da se uspostavi funkcionisanje svih službi:

“Pre svega pružanja zdravstvenih usluga, zatim da funkcioniše sistem električne energije, a veoma je bitno da funkcionišu i sve druge strukture koje su važne. Znači, i sistem vlasti, da ne dođe do neke anarhije.”

Posledice zemljotresa u Kraljevu, 3. novembar 2010. godine
Još uvek nije poznato stanje u svim selima oko Kraljeva, gde je i bio epicentra zemljotresa, napuklih kuća ima i u Mataruškoj banji koja je bez struje, kao i u ostalim naseljima, prema Žiči.

U zemljotresu je oštećena i zgrada gradske uprave.

Izveštaji govore da je epicentar zemljotresa bio na oko 10 kilometara severno od Kraljeva, a magnituda 5,4 stepena Rihterove skale (7,5 po Merkalijevoj skali).

Potres ove jačine smatra se umerenim.

Dačić je napomenuo je da je s njim došlo i 40 pripadnika specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova za spasavanje. On je ukazao na neophodnost da se utvrdi stanje vode za piće i problemi elektrodistribucije jer više od polovine Kraljeva
nema struje.

Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije, poručio je građanima Kraljeva da budu pribrani.

U Beogradu, u kom se zemljotres takođe osetio, posebno u soliterima, nije bilo povređenih izuzev jednog mldaića koji je lakše povređen kada je zbog straha od zemljotresa skočio kroz prozor na visokom prizemlju.
XS
SM
MD
LG