Dostupni linkovi

Novi potres u Hercegovini magnitude 4,8, građani bilježe štete


Naselje u Stocu dan nakon jako potresa u kojem je smrtno stradala jedna osoba, a nekoliko ih povrijeđeno; 23. april 2022.

U Bosni i Hercegovini u nedjelju ujutro, 24. aprila, zabilježen je još jedan potres, magnitude 4,8 stepeni, potvrdio je Europsko-mediteranski seizmološki centar.

Potres je registriran u 6.27 sati ujutro, s epicentrom 14 kilometara istočno od grada Stoca, na jugu BiH, gdje je u petak, navečer zabilježen potres magnitude 5,6.

Osjetio se i u drugim gradovima BiH.

Jutrošnji potres u Stocu nije izazvao veća oštećenja, osim opadanje žbuke i cigle s pojedinih objekata, potvrdio je agenciji FENA Milenko Vujnović, iz Gradske službe Civilne zaštite Stolac, ustvrdivši kako su dosad zaprimili 72 prijave oštećenja stambenih objekata.

"Dosad smo zaprimili 72 prijave oštećenih stambenih objekata. Većinom su oštećeni unutarnji zidovi, krovovi, dimnjaci. Imamo četiri-pet slučajeva gdje je gromada stijene probila ili zid ili krov kuće", kazao je Vujnović

Sve su to, dodao je, većinom oštećenja od prvog potresa koji je u petak navečer pogodio Hercegovinu.

U potresu u petak je jedna osoba smrtno stradala, a nekoliko povrijeđeno, nakon što se u potresu obrušio dio brda na porodičnu kuću.

U Stocu je zbog smrti žene u nedjelju dan žalosti. Dan žalosti proglasio je gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković.

Na području Stoca šteta je nastala na nekoliko porodičnih kuća, na Osnovnoj školi i Domu zdravlja Stolac.

U Čapljini više od 200 oštećenih objekata

Na području grada Čapljine, na jugu BiH, zabilježeno je više od 200 oštećenja na stambenim i drugim objektima u potresima koji su pogodili Hercegovinu.

"Imamo dosta prijava i nedjelje i od jučer. Vatrogasci su na terenu i rade na olakšavanju situacije", rekao je Mate Jurković, zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe Čapljina za agenciju FENA.

Kako kaže, u potresu od petka lakše su ozlijeđene četiri osobe, dok danas nema nijedna ozlijeđena osoba.

Naveo je i kako je situacija na cestama čista i da nema odrona.

Osvrnuo se i na situaciju s oštećenjima na osnovnoj školi.

"Škola i krovište su popravljeni, no nastava će biti odgođena dok statičari ne odluče je li škola za upotrebu ili ne. Na krovu je bilo devet dimnjaka i to je sve završeno", zaključio je Jurković.

Nastava je odgođena u osnovnim školama "Lipanjske zore" u Višićima i "Vladimir Pavlović u Čapljini.

Na području Čapljine urađena je sanacija dimnjaka i krova Osnovne škole te dimnjaka i krovišta na 11 stambenih zgrada i 55 obiteljskih kuća.

U subotu, 23. aprila, su najpogođenija mjesta nakon zemljotresa obišli članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić i najavili pomoć oštećenima.

XS
SM
MD
LG