Dostupni linkovi

Zemljotres 6, 3 po Rihteru pogodio Japan


Seizmograf, uređaj koji registruje zemljotres (Ilustracija)
Seizmograf, uređaj koji registruje zemljotres (Ilustracija)

Najmanje jedna osoba je poginula, a 21 povrijeđena, u snažnom zemljotresu jačine 6. 3 po Rihterovoj skali, koji je u petak pogodio centralni japanski region Išikava.

Spasioci tragaju za još jednom zarobljenom osobom pod ruševinama nekoliko kuća.

Zemljotres jačine 6,3 stepena po Rihterovoj skali pogodio je region Išikava, ali su zvaničnici aopštili da nema opasnosti od cunamija. Istovremeno je saopšteno da bi zemljotres mogao izazvati manje talase, ali ne i opasnost od cunamija.

"Došlo je do velikog, dugog potresa koji je trajao oko dva minuta. Osjećala sam se uplašeno jer je podrhtavanje trajalo i trajalo", rekla je službenica lokalne vlade u gradu Suzu, koja je odbila reći svoje ime, za javni servis NHK.

Japanska novinska agencija Kyodo saopštila je da nema ništa zabrinjavajuće u obližnjoj nuklearnoj elektrani u prefekturi Niigata.

Kako prenosi AFP, zemljotres se dogodio u 14:42 po lokalnom vremenu na dubini od 10 kilometara. Američki geološki zavod procijenio je jačinu potresa na 6,2 stepena.

Obustavljeno je saobraćanje japanskih brzih vozova (Šinkansen ) između Nagana i Kanazave, popularnog turističkog mjesta, saopštila je japanska željeznica.

Zemljotresi su uobičajeni u Japanu, koji se nalazi na pacifičkom "vatrenom prstenu", intenzivne seizmičke aktivnosti.

XS
SM
MD
LG