Dostupni linkovi

'Sve je padalo s polica, bili smo u šoku'


Zemljotres sravnio kuće u Iranu i Iraku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

U snažnom potresu koji je uzdrmao pograničnu regiju između Irana i Iraka poginulo je oko 400 osoba, a povrijeđeno više od 7.000, sudeći prema izjavama iranskih i iračkih zvaničnika, a očekuje se da će broj žrtava rasti dok spasioci rade na izvlačenju preživjelih ispod ruševina. Potres jačine 7,3 stupnja osjetio se od Turske do Kuvajta.

Iransko ministarstvo unutrašnjih poslova javilo je o 407 poginulih i oko 7.000 povrijeđenih ljudi.

Iransko minstarstvo unutarnjih poslova saopćilo je da je najviše žrtava u provinciji Keranshah. Na iračkoj strani izduž granice najmanje je sedam mrtvih i više od 300 ranjenih u sjevernoj kurdskoj regiji.

Centar potresa bio je 32 kilometra jugozapadno od grada Halabja na sjeveroistoku Irana, na dubini od gotovo 34 kilometra.

Iranska državna agencija IRNA citira zvaničnike koji se plaše da će broj žrtava i dalje rasti kako jedinice za izvanredne okolnosti i pripadnici hitnih medicinskih službi budu pretraživale razoreno područje.

Spašavanje je počelo u prvim jutarnjim satima. Na lice mjesta poslani su helikopteri i psi tragači. Najviše je razoren grad Sarpol-e Zahab, oko 15 kilometera od iračke granice.

Zbrinjavanje povređenih u zemljotresu u Iraku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Spašavanje u pojedinim gradovima kao što je Ghasre Shirin, je otežano. Nestalo je električne energije. I u tridesetak okolnih sela veliki je broj stradalih, a proći će sati prije nego do njih stigne pomoć.

"Pod ruševinama je dosta ljudi. Ma koliko se nadali da broj neće previše rasti, brojka će ipa biti veća", rekao je zamjenik guvernera Mojtaba Nikkerdar.

Agencija IRNA je javila da su neka područja provincije Keranshah bez vode i električne energije. Poluslužbena novinska agencija tvrdi da je najmanje 14 provincija zahvaćenom potresom.

"Potres se osjetio u nekoliko iranskih provnicija uz granicu s Irakom. Uništeno je osam sela …prekinuta je opskrba električnom energijom…spasilački timovi su poslanu u razorena područja", javila je državna agencija.

Iranski vrhovni lider ajatolah Ali Khamenei pozvao je vladine agencije da učine sve kako bi se pomoglo ugroženima.

​Predsjednik Hassan Rohani zatražio je od Ministarstva unutarnjih poslova maksimalne napore radi pomoći žrtavama.

Irački premijer Haidar al-Abadi izdao je naređenje za angažman timova civilne obrane i odgovarajućih institucije kako bi djelovali u trenutku katastrofalne nepogode.

Novinske agencije u Iraku pokazale su fotografiju zgrada koje su u ruševinama u gradu Sulaimaniya u kurdskoj regiji.

"Kuća se jako tresla, sve je padalo s polica. Bili smo u šoku. Mnogi su sjeli u automobile i otišli. Mnogo je ljudi na ulicama. Brojni prozori su razbijeni, domovi su oštećeni, pa čak i zidovi kuća su napuknuti", svjedoči ​Suma Saffari.

Potres se osjetio i u Teheranu i Bagdadu, ali i u jugozapadnoj Turskoj, kao i u Izraelu i Kuvajtu.

Iran ae nalazi u osjetljivom seizmološkom području i često ga pogađaju razorni potresi. U onom iz 2003, magnitude 6,6 stupnjeva, uništen je povijesni grad Bam, a poginulo je više od 26.000 ljudi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG