Dostupni linkovi

Snažan zemljotres potresao Crnu Goru i BiH, zabilježena materijalna šteta


Nadležne ekipe raščišćavaju cestu na regionalnom putu Nikšić - Krstac nakon odrona kamenja i stijena koji je uzrokovao zemljotres, Crna Gora, 14. marta 2024.
Nadležne ekipe raščišćavaju cestu na regionalnom putu Nikšić - Krstac nakon odrona kamenja i stijena koji je uzrokovao zemljotres, Crna Gora, 14. marta 2024.

Zemljotres jačine 5,4 stepeni prema Richteru pogodio je u četvrtak u 4.06 sati zapad Crne Gore, granično područje uz Bosnu i Hercegovinu.

Evropski mediteransko seizmološki centar (EMCS) objavio je da je epicentar bio na dubini od deset kilometara, 32 kilometra sjeverozapadno od Nikšića.

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore navodi da je registrovao zemljotres jačine 5,4 stepena po Richteru sa epicentrom na pet kilometara od mjesta Čarađe u opštini Nikšić. Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 14 kilometara.

Nakon prvog jačeg potresa u četvrtak ujutro, uslijedila je serija od oko 30 slabijih, rekla je u četvrtak novinarima načelnica crnogorskog Sektora za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju, Milena Tomanović.

Predsjednik Mjesne zajednice Krstac Dragoljub Manojlović rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je u više sela na Goliji bilo materijalne štete od zemljotresa.

"Srećom, svi su dobro, nema povrijeđenih. Srušena je jedna štala, popucali su zidovi na kućama i na drugim objektima, oštećene su bistijerne (rezervoari za vodu), pao je ponegdje crijep s krova", kaže Manojlović.

Dodaje da je bilo i odrona kamenja na putevima, što je uglavnom već sanirano.

Manojlović navodi da na planinskom području Golije ima desetak sela sa oko 130 naseljenih domaćinstava. Mnogi su, kako navodi, poslije zemljotresa, ostatak noći proveli van kuća.

Oštećenja na jednoj kući u selu Čarađe, blizu Nikšića, poslije zemljotresa koji je pogodio sjeverozapad Crne Gore, 14. marta 2024.
Oštećenja na jednoj kući u selu Čarađe, blizu Nikšića, poslije zemljotresa koji je pogodio sjeverozapad Crne Gore, 14. marta 2024.

Intenzivno podrhtavanje osjetili su i građani Bosne i Hercegovine, a prema komentarima na internetskoj stranici EMCS-a, potres se osjetio i u Hrvatskoj.

Prema prvim informacijama, zemljotres u Bosni i Hercegovini je najjači bio na području Opštine Bileća. Na području ove opštine škole i vrtići ne rade, a ekipe Civilne zaštite i vatrogasci su na terenu, rekao je za RSE načelnik Opštine Bileća, Veselin Vujović.

Na području Opštine Gacko bilo je manje materijalne štete na starijim objektima, potvrdio je za RSE načelnik, Ognjen Milinković.

"Popucali su zidovi, ali nekih urušavanja i povreda kod stanovništva nije bilo. I na ovom području ekipe su na terenu, a osnovne i srednje škole rade redovno", riječi su Milinkovića.

I iz drugih opština istočne Hercegovine nema informacija o materijalnoj šteti.

Podsjetnik

Crnu Goru je prije skoro tačno 45 godina, 15. aprila 1979., pogodio zemljotres jačine 7 stepeni Richterove skale.

Epicentar je bio u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na oko 15 kilometara od obale. Tada je poginula 101 osoba u Crnoj Gori i 35 u Albaniji, dok je bez krova nad glavom ostalo više od 100.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG