Dostupni linkovi

Zemlje Zaljeva potpisale deklaraciju s Katarom s ciljem normalizacije odnosa


Saudijski princ dočekuje katarskog emira
Saudijski princ dočekuje katarskog emira

Čelnici zaljevskih zemalja potpisali su u utorak u Saudijskoj Arabiji deklaraciju kojom otvaraju novu stranicu u odnosima nakon odluke te zemlje da okonča tri i po godine dug bojkot Katara, ublažavajući razdor koji je duboko podijelio Arapski poluotok, prenosi AP.

Odluka Saudijske Arabije da otvori svoj zračni prostor i granice prema Kataru bila je prvi veliki korak ka okončanju diplomatske krize koja je počela 2017. godine. Saudijski potez objavljen je u ponedjeljak navečer, uoči okupljanja čelnika država Zaljeva u drevnom pustinjskom gradu Saudijske Arabije Al-Uli.

Nakon iskrcavanja iz aviona katarskog emira Tamima bin Hamada Al Thanija zagrljajem je dočekao saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman.

Salman je naglasio da se regija treba ujediniti i suočiti s izazovima koje postavljaju grupe koje podržavaju Iran, kao i njihovi nuklearni i balistički raketni programi.

Rekao je da deklaracija koju su potpisali zaljevski čelnici i Egipat "naglašava solidarnost Arapa i Zaljeva i stabilnost i jača kontinuitet prijateljstva i bratstva između naših zemalja".

Nije bilo jasno koje je, ako ih je bilo, značajnih ustupaka Katar učinio prije samita.

Zagrljaj saudijskog princa i katarskog emira
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Diplomatski uspjeh dolazi nakon napora odlazeće američke administracije i Kuvajta koji su posredovali u sporu.

Četiri zemlje koje su zajednički bojkotovale Katar - Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein - nadale su se da će njihov embargo i medijski pritisak natjerati Katar da okonča bliske odnose s Turskom i Iranom. Egipat i UAE vide podršku Katara i Turske islamističkim grupama poput Muslimanskog bratstva kao sigurnosnu prijetnju. Saudijska Arabija i Bahrein su prvenstveno zabrinuti zbog veza Katara s Iranom.

Četiri države optuživale su Katar da podržava terorizam. Doha odbija optužbe i navode da embargo ima za cilj umanjenje njihovog suvereniteta.

Dohi je postavljeno 13 zahtjeva, od zatvaranja televizije Al Jazeera, zatvaranja turske baze, do prekida veza sa Muslimanskim bratstvom i smanjenja veza sa Iranom.

XS
SM
MD
LG