Dostupni linkovi

EU bez dogovora o sirijskom embargu, otvoren put za snabdevanje pobunjenika


Šefovi diplomatija EU nisu postigli dogovor o produženju embarga na oružje Siriji, što otvara put svakoj zemlji da odluči da li će snabdevati pobunjenike oružjem.

Britanija i Francuska smatraju da treba slati oružje "umerenim protivnicima predsednika Bašara El Asada", naglasivši da bi to nateralo Damask da politički putem reši dvogodišnji sukob.

“Evropska Unija se saglasila da ukine embargo na slanje oružja Siriji i zadrži sve ostale sankcije režimu u Damasku. Britanija je želela ovakav ishod. Naravno, to je za mnoge članice bila teška odluka. Zbog toga smo dugo razgovarali – između 12 i 13 časova. Međutim, mislim da je ovo ispravna odluka”, izjavio je britanski ministar inostranih poslova Vilijem Hejg (William Hague) nakon dvanaestočasovnih razgovora.

Hejg je istakao da bi ukidanje embarga trebalo da pošalje “snažan siginal” Asadovom režimu da započne pregovore.

On je dodao da Britanija “nema neposredan plan za slanje oružja u Siriju”, ali sada ima “fleksibilnost da reaguje u budućnosti”, ukoliko to bude neophodno.

Austrija i još neke članice EU su bile protiv ukidanja embarga, ističući da bi to moglo da vodi još većem krvoproliću.

Strahuje se da bi to oružje moglo da dođe u ruke ekstremista u Siriji koji su antizapadno orijentisani.

Šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger (Michael Spindelegger) je kazao da je zabrinut zbog moguće “trke u naoružanju” koja može otežati napore za okončanju sukoba.

“Mi ne želimo trku u naoružanju u Siriji. Međutim, ona je neminovna sa novim količinama oružja u rukama opozicije. Naš stav je drugačiji od britanskog i francuskog. Ja uvažavam njihovu odluku, ali ne vidim kako može, ako se primeni, voditi mirnom rešenju”, naveo je Špindeleger.

Kritike iz Moskve

Sadašnji embargo na oružje ističe 1. juna. Sirijski pobunjenici pozvali su danas Evropsku uniju da konkretizuje svoju odluku o ukidanju embargo.

"Voleli bismo da je doneta ranije.... Nadamo se da će odluka biti konkretna ne samo na rečima", rekao je portparol opozcione Slobodne sirijske vojske Kasem Sadedin.

Istovremeno, ruske vlasti ocenile su u utorak da će ukidanje embarga EU na oružje Siriji ugroziti napore Rusije i SAD u posredovanju na mirovnim pregovorima u Ženevi narednog meseca.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Sergej Rijabkov kritikovao je u utorak tu meru, ocenivši da je to "pokazivanje duplog standarda", koje će ugroziti naredne pregovore.

EU je saopštila da će ovo pitanje ponovo razmotriti u avgustu. Zvaničnici ističu da je malo verovatno da će bilo koja evropska zemlja pre toga slati oružje u Siriju. To će zavisiti i od ishoda međunarodne konferencije.

U ponedjeljak su i šefovi američke i ruske diplomatije, Džon Keri i Sergej Lavrov, u Parizu razgovarali o mirovnoj konferenciji o Siriji "Ženeva dva".

Damask je ranije saopštio da će učestvovati na ovom skupu.

Sirijska opozicija, međutim, još nije potvrdila učešće na konferenciji i u više navrata je ponovila da je uslov za to odlazak sa vlasti predsednika Bašara el Asada.

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pilaj upozorila je u ponedeljak da predstoji "košmar" u Siriji gde se više od dve godine vode borbe, u kojem je poginulo više od 94.000 ljudi.

"Humanitarna, politička i socijalna katastrofa već nas je pogodila u Siriji i ono što nas čeka je pravi košmar", rekla je Pilaj na otvaranju 23. sednice Saveta UN za ljudska prava.

Ona je izrazila bojazan da međunarodna zajednica neće uspeti da ispuni osnovne obaveze prema žrtvama. Pilaj je rekla da još ima nade da će međunarodna zajednica ostvariti opipljive rezultate u zaustavljanju patnji i sve većeg prolivanja krvi u Siriji, ocenivši da je posle više od 26 meseci nasilja situacija postala "nepodnošljiva uvreda ljudskoj svesti".
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG