Dostupni linkovi

Iz češkog Senata kažu da predsjednik Zeman ne može obavljati dužnosti


Češki predsjednik Miloš Zeman

Češki predsjednik Miloš Zeman treutno ne može obavljati svoje dužnosti, rekao je u ponedjeljak šef gornjeg doma parlamenta pozivajući se na izvještaj kojeg je zatražio iz bolnice u kojoj se Zeman nalazi na intenzivnoj njezi više od sedam dana.

Miloš Vystrcil, predsjednik Senata rekao je novinarima kako se u izvještaju kaže da je malo vjerovatno da bi se Zeman mogao vratiti na posao u narednim sedmicama.

Rekao je da stoga parlament mora raspravljati o donošenju ustavne klauzule koja predsjednikove dužnosti prebacuje na druge zvančnike, uključujući i imenovanje novog premijera nakon izbora održanih 8. i 9. oktobra.

Za takav potez potrebna je saglasnost oba doma parlamenta, a novi donji dom će se sastati prvi put 8. novembra.

Zeman je odveden u bolnicu dan nakon izbora na kojima je njegov saveznik, premijer Andrej Babiš doživio poraz od opozicionih stranaka koje su osvojile većinu mjesta u donjem domu i namjeravaju sastaviti novu vladu.

Ured češkog predsjednika nije dao nikakve detalje o njegovom stanju osim što su naveli da hospitalizacija ne ometa obavljanje njegovih dužnosti. To je potaknulo Vystrcila da zatraži mišljenje bolnice, bez izričitog otkrivanja dijagnoze, a izvještaj je dobio u ponedjeljak 18. oktobra.

“Prema mišljenju Centralne vojne bolnice, predsjednik Miloš Zeman trenutno nije u mogućnosti, iz zdravstvenih razloga, da obavlja bilo kakve radne dužnosti”, rekao je Vystrcil.

“Prema (bolničkom) mišljenju, s obzirom na karakter bolesti predsjednika Zemana, dugoročna prognoza njegovog zdravstvenog stanja je vrlo neizvjesna, pa se stoga mogućnost njegovog povratka na obavljanje radnih zadataka u sljedećim sedmicama ocjenjuje kao malo vjerovatna.”

Sedamdesetsedmogodišnji Zeman proveo je osam dana u bolnici i prošlog mjeseca. Predsjednički ured tada je rekao da njegovo stanje nije opasno po život, ali da je dehidriran i pomalo iscrpljen.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG