Dostupni linkovi

Iz češkog Senata kažu da predsjednik Zeman ne može obavljati dužnosti


Češki predsjednik Miloš Zeman
Češki predsjednik Miloš Zeman

Češki predsjednik Miloš Zeman treutno ne može obavljati svoje dužnosti, rekao je u ponedjeljak šef gornjeg doma parlamenta pozivajući se na izvještaj kojeg je zatražio iz bolnice u kojoj se Zeman nalazi na intenzivnoj njezi više od sedam dana.

Miloš Vystrcil, predsjednik Senata rekao je novinarima kako se u izvještaju kaže da je malo vjerovatno da bi se Zeman mogao vratiti na posao u narednim sedmicama.

Rekao je da stoga parlament mora raspravljati o donošenju ustavne klauzule koja predsjednikove dužnosti prebacuje na druge zvančnike, uključujući i imenovanje novog premijera nakon izbora održanih 8. i 9. oktobra.

Za takav potez potrebna je saglasnost oba doma parlamenta, a novi donji dom će se sastati prvi put 8. novembra.

Zeman je odveden u bolnicu dan nakon izbora na kojima je njegov saveznik, premijer Andrej Babiš doživio poraz od opozicionih stranaka koje su osvojile većinu mjesta u donjem domu i namjeravaju sastaviti novu vladu.

Ured češkog predsjednika nije dao nikakve detalje o njegovom stanju osim što su naveli da hospitalizacija ne ometa obavljanje njegovih dužnosti. To je potaknulo Vystrcila da zatraži mišljenje bolnice, bez izričitog otkrivanja dijagnoze, a izvještaj je dobio u ponedjeljak 18. oktobra.

“Prema mišljenju Centralne vojne bolnice, predsjednik Miloš Zeman trenutno nije u mogućnosti, iz zdravstvenih razloga, da obavlja bilo kakve radne dužnosti”, rekao je Vystrcil.

“Prema (bolničkom) mišljenju, s obzirom na karakter bolesti predsjednika Zemana, dugoročna prognoza njegovog zdravstvenog stanja je vrlo neizvjesna, pa se stoga mogućnost njegovog povratka na obavljanje radnih zadataka u sljedećim sedmicama ocjenjuje kao malo vjerovatna.”

Sedamdesetsedmogodišnji Zeman proveo je osam dana u bolnici i prošlog mjeseca. Predsjednički ured tada je rekao da njegovo stanje nije opasno po život, ali da je dehidriran i pomalo iscrpljen.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG