Dostupni linkovi

Jak zemljotres u Kini, raste broj žrtava


Kina: Spasioci tragaju za preživjelima nakon zemljotresa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Kina: Spasioci tragaju za preživjelima nakon zemljotresa

Najmanje 89 osoba je poginulo i preko 400 ih je povređeno u zemljotresu koji je u ponedeljak pogodio severozapadnu kinesku provinciju Gansu, saopštile su lokalne vlasti.

Zemljotres magnitude 6,6 pogodio je područje između okruga Minsijan i Džangsijan, sa epicentrom na dubini od 20 kilometara, saopštila je seizmološa služba provincije Gansu.

Sat kasnije isto područje pogodio je još jedan zemljotres jačine 5,6 stepeni Rihtera.

Potres se osetio u većini gradova u Minsijanu, a najviše su pogođeni Meićuan i Puma, gde su urušio veliki broj kuća. Komunikacije u 13 gradova okruga Džangsijan su prekinute.

Radnik u fabrici u okrugu Min rekao je agenciji AFP da je osetio “jako podrhtavanje” i da je “odmah istrčao u dvorište fabrike”.

"Naša fabrika ima samo jedan sprat. Kada sam istrčao u dvorište, video sam zgradu od 18 spratova, najvišu u tom kraju, kako se sva ljulja, posebno poslednji sprat”, kazao je.

U tom području je, posle dva jaka zemljotresa, zabeleženo čak 371 podrhtavanje tla, saopštila seizmološka služba provincije Gansu. Lokalne vlasti u Dingsiju su saopštile da je više od 21.000 zgrada teško oštećeno i više od 1.200 srušeno u potresima.

Vatrogasci i psi za spasavanje su stigli na mesto nesreće i pokušavaju da pomognu u akciji spasavanja, a lokalne vlasti su obezbedile prvu pomoć i hiljadu šatora.

Meteorolozi su prognozirali kišu u ugroženim područjima, što bi moglo da oteža akciju spasavanja.

Godine 2008. zemljotres u provinciji Sičuan odneo je 90.000 života i milione ostavio bez krova nad glavom.
XS
SM
MD
LG