Dostupni linkovi

SDP odbio ostavku, Komšić ostaje na stranačkim funkcijama


Željko Komšić i Zlatko Lagumdžija, Sarajevo, 21. mart 2012.
Željko Komšić i Zlatko Lagumdžija, Sarajevo, 21. mart 2012.
Potpredsjednik SDP-a BiH Željko Komšić ostaje na svim funkcijama u stranci i njegova ostavka podnesena prije dva dana nije prihvaćena, odlučilo je Predsjedništvo ove stranke nakon višesatnog zasjedanja u Sarajevu.

Ovu, ali i još nekoliko odluka, saopštio je predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

„Željko Komšić je prihvatio odluku Predsjedništva i ostaje i dalje na funkciji potpredsjednika SDP-a i člana Glavnog odbora. Predsjedništvo se također izjasnilo o drugom prijedlogu koji je stavljen, a to je da se predsjednik SDP-a povuče i u skladu sa statutom da se imenuje vršilac dužnosti predasjednika SDP-a i da to bude Željko Komšić. Taj prijedlog je odbijen“, naveo je on.

Lagumdžija je ocijenio da svi u SDP-u nakon ovoga izlaze mnogo zreliji, te naglasio:

„Svjesni smo situacije u kojoj se zemlja nalazi i da kao rukovodstvo SDP- a, u okviru institucija u kojima se nalazimo, radimo odgovornije, bolje i više.“

Govoreći o razlozima podnošenja ostavke na sve stranačke funkcije, Komšić je naveo da je nezadovoljan opštim stanjem u BiH i potrebom za unutrašnjim reformama u samom SDP-u.

„Šutio sam i stajao po strani i nisam rekao neke stvari koje sam trebao“, rekao je Komšić, te najavio da će se kandidovati za mjesto predsjednika SDP-a na sljedećem kongresu stranke.

„Moja ostavka je, između ostalog, produkt i toga i osjećaja krivice. Zašto sam šutio kad sam trebao da pričam? Zašto nisam rekao NE kada je trebalo da kažem? Evo i ovaj unutrašnji naboj u SDP-u i sve što se dešavalo. Prvo slučaj Suljagić, pa onda kantonalni odbor Unsko-sanskog kantona i Hamdija Lipovača, i na kraju ovo sa mnom. Sve je to govorilo da nešto treba uraditi. Sve je to govorilo da se nešto dešava i o potrebi unutrašnje reforme SDP-a kako bi SDP odgovorio građanima i članovima SDP-a. E zato sam dao ostavku - jer mislim da sam bio kriv. Sad idem do kraja, doslovno do kraja, šta Bog da. I kandidovaću se na sljedećem kongresu SDP-a za predsjednika, šta Bog da“, izjavio je Komšić.

Predsjedništvo SDP-a odlučilo je u srijedu da raspusti i sve kantonalne i opštinske organe ove stranke u Unsko-sanskom kantonu.
XS
SM
MD
LG