Dostupni linkovi

Vozovi ne idu zbog suspenzije sindikalnog vođe


Željeznice Federacije BiH
Željeznice Federacije BiH
Neosnovana i nelegalna obustava željezničkog saobraćaja, koja u Federaciji traje od četvrtka ujutro, mora se što prije prekinuti, zaključak je vanredne sjednice Uprave Željeznica FBiH, Nazdornog odbora, te Ministarstva prometa i komunikacija FBiH.

Svi koji odbiju raditi biće otpušteni, a na njihovo mjesto doći će novi ljudi, kaže generalni direktor Željeznica FBiH Nedžad Osmanagić:

„Privreda, država ne smiju trpjeti samovolju pojedinaca.“

Nedžad Osmanagić na konferenciji za novinare, 10. avgust 2011
Prekid saobraćaja su inicirale mašinovođe i izvršno osoblje u Željeznicama Federacije. Razlog suspenzija predjednika Sindikata mašinovođa Vernesa Buljugije.

Prema riječima sekretara ovog sindikata Jasmina Kurića, povod ovakvoj odlucio bio je to što je Sindikat u zadnjih nekoliko mjeseci u više navrata obavještavao medije o "nepravilnostima u radu kompanije".

“I ovo što je Buljugija govorio i izjavljivao, to ne može da spada u poslovne tajne. On je rekao svoju proizvoljnu izjavu za koju je dobio informaciju. I ako to nije tačno gospoda iz Uprave su to mogla jednostavno demantovati”, kaže Kurić.

Suspenzija je, prema saopštenju Uprave ovog preduzeća, uslijedila nakon što je predsjednik Sindikata mašinovođa ŽFBiH Vernes Buljugija vrijeđao ugled Društva i Uprave, te javno iznosio informacije koje spadaju u domenu poslovne tajne preduzeća. Protiv Buljugije pokrenut je i disciplinski postupak.
XS
SM
MD
LG