Dostupni linkovi

Željeznice: Portparolka zbog prava na istinu podnijela ostavku


Ilustracija
Odluka portparolke crnogorske Željeznice Teodore Kusovac da podnese ostavku jer joj nije omogućeno da obavijesti javnost o kvaru na vozu zbog kojih su putnici od Bara do Podgorice putovali gotovo pet sati, skrenula je pažnju javnosti - kako na rijedak primjer profesionalne savjesti i javne odgovornosti, tako i na stanje u tom državnom preduzeću koje je nerijetko predmet javnih kritika.

Zbog požara u vagonu voz na liniji Bar-Nikšić u ponedjeljak je do Podgorice putovao gotovo pet sati, nakon čega se 40 putnika koji su na podgoričku Željezničku stanicu stigli oko 23 sata, kako piše podgorička štampa, do Nikšića prebacivalo kako su znali i umjeli.

O svemu tome portparolka Željeznice Teodora Kusovac imala je namjeru da obavijesti javnost ali je dio Uprave Željeznice u tome spriječio, zbog čega se odlučila na podnošenje ostavke.

"Rečeno mi je da se sada ne ide sa saopštenjem, tako mi je to u najkraćem saopšteno. Mi kao operater u putničkom saobraćaju imamo dužnost i obavezu prema našim putnicima i našoj javnosti da ih pravovremeno obavještavamo o relevatnim informacijama o promjenama u kretanju vozova i o eventualnim vanrednim događajima ukoliko se oni dese", kaže Teodora Kusovac.

Izvršni direktor Željezničkog prevoza Milojica Zindović, međutim, iznosi drugačije podatke i drugačiji rezon u odnosu na Teodoru Kusovac.

"Voz je popravljen, opran je i stavljen je u tri sata u saobraćaj. Putnici koji su bili u vozu su bili obaviješteni, javnost ne, dok se ne dobiju tačni podaci. To je jedini razlog. Ne bih komentarisao njenu obavezu ali moja obaveza je da informišem tačno a bez tačnih podataka ja ne bih mogao izaći u javnost jer bi to bilo neodgovorno", kaže Zidović.

No, posljednji slučaj samo je još jednom skrenuo pažnju na situaciju u crnogorskoj Željeznici, čiji se vozovi nerijetko kvare i nerijetko po više sati kasne.

Dio javnosti odavno ukazuje na loše stanje u Željeznici, od katastrofalne nesreće na Bioču 2006., pa sve do posljednjeg drastičnog slučaja kada su putnici sedam sati proveli u tunelu kod Kolašina ili kada je umalo došlo do sudara vozova kod Ostroga na pruzi prema Nikšiću.

Formula po makadamu

Ipak, direktor Zindović ocjenjuje kako komfor i bezbjednost putnika nijesu dovedeni u pitanje:

"Komfornost je neuporedivo veća u odnosu na sistem vozova koji su u okruženju i kod nas samih. Možemo reći bez ikakvog ustezanja da smo mi, što se komfornosti, udobonosti i sigurnosti tiče, lideri. Mi nijesmo imali nijedan vanredni događaj koji je ugrozio bezbjednost naših putnika u ovoj godini. Svi vanredni događaji koji su se događali u minulom periodu su bili rezultata tuđih grešaka a ne Željeznica Crne Gore", tvrdi direktor.

Sa druge strane, stručnjak za saobraćajne sisteme Emin Duraković smatra da je javašluk riječ koja najslikovitije govori o stanju u crnogorskoj željeznici.

"Mislim da ono što trpe građani crne Gore koji se voze našim željeznicama, mislim da nema građanina svijeta koji bi ovakav oblik nesigurnosti, javašluka i takav oblik nekomfora trpio. Prosto je vožnja našom željeznicom, kako mnogi kažu, postala avanturizam prije nego stvar prevoza. Onda se dešava da se troše milioni od građana Crne Gore na kupovinu novih vozova a oni nemaju po čemu da voze To vam je kao da organizujete Formulu i po makadamu", kaže Duraković.

I na kraju, vratimo se Teodori Kusovac, čiji je čin podnošenja ostavke u državnoj firmi, koja mora polagati račune građanima, rijedak primjer javne odgovornosti i profesionalne savjesti. Šta o tome ona sama kaže?

"Poruka je ustvari da ne treba ovako da se dešavaju i moramo sticati nove navike i što je još važnije, odricati se onih starih navika da mi odlučujemo kada će javnost o nečemu da sazna a kada ne. Ne, sve ono što je od javnog interesa javnost treba da zna i javnost treba da bude obaviještena na vrijeme", kaže Teodora Kusovac.

Za Emina Durakovića čin gospođe Kusovac je hrabar, profesionalan i moralan postupak nekoga ko je radio u javnom sektoru:

"Mislim da gospođa Kusovac treba da bude pravi primjer ljudima koji se bave poslom u državnoj upravi i javnim preduzećima kako i na koji način se treba ponašati i snositi odgovornost", zaključuje Duraković.
  • 16x9 Image

    Dimitrije Jovićević

    Novinarstvom se bavi od 1995, kada je počeo rad na BK Televiziji u Beogradu. Na RTV Crne Gore, koja je u to vrijeme bila prepoznatljiva po otporu režimu Slobodana Miloševića, prelazi 1998. godine. Od 2000. radi za podgoričko dopisništvo RSE i od tada je povremni prezenter u praškom studiju.

XS
SM
MD
LG